Energiesprong (Energetski skok)
  Petak, 02 Kolovoz 2019 20:30

  Energiesprong (Energetski skok)

  Energiesprong renoviranje stvara zgrade sa nultom neto potrošnjom energije. Objekti sa nultom neto potrošnjom energije (net-zero energy), koji su koncipirani u okviru projekta Energiesprong (Energetski skok), proizvode dovoljno energije za grijanje, osiguravaju toplu vodu i opskrbu električnom energijom. Investicije u povećanje energetske efikasnosti financiraju se od ušteda na računima za energiju i ušteda u održavanju objekata. Koncept Energiesprong je nastao u Holandiji, gde je do sada uspješno renovirano 5.000 kuća, ali se polako širi i u drugim zemljama Europe i Sjeverne Amerike. Podaci EU pokazuju da se u zgradama troši oko 40% energije, ali i da je ovaj sektor odgovoran za 36% emisija CO2. Trenutno, oko 35% zgrada u EU je starije od 50 godina, a gotovo 75% zgrada je energetski neefikasno, dok su stope energetskog renoviranja vrlo niske (0,4-1,2% ukupnog broja zgrada godišnje).

  Rješenje
  Energiesprong ima cilj da do 2020. osmisli prihvatljiva i održiva rješenja za renoviranje zgrada kako bi imale nultu neto potrošnju energije, i koja bi mogla da se masovno primjene. Kako se navodi na stranici ovog projekta, riječ je o revolucionarnom rješenju za potpuno renoviranje zgrada, novi standard za gradnju i novi pristup financiranju. Inače, ideja je razvijena u okviru inovativnog programa koji je financirala nizozemska vlada. Energiesprong je nezavisni tim za razvoj tržišta koji postavlja nove standarde za udobno, super energetski efikasno renoviranje (ili gradnju) uz garantirane performanse budućeg objekta, navodi se na stranici projekta Energiesprong, i dodaje da je pripremljen i novi model financiranja, dok se sa vladama radi na poboljšanju propisa za primjenu svih ovih novih rješenja. Energiesprong nova rješenja plasira na tržište preko sektora socijalnog stanovanja, s ciljem širenja na tržište privatnih vlasnika. Model se sastoji od kompletnih paketa za renoviranje sa montažnim fasadama, novim instalacijama, novim krovom sa solarnim panelima.

  Radikalna transformacija
  Energiesprong predstavlja radikalnu transformaciju, i praktično i kada je reč o konceptu, jer se fokusira na stvaranje širokog tržišta za rješenja koja zadovoljavaju pet ključnih kriterija:
  * Garantirane performanse u slijedećih 30 godina. Time se osigurava da je kvalitet proizvoda (sa visokim standardima klimatizacije i energetskih performansi) zacrtan i osiguran.
  * Primjena bez muke, za samo jedan tjedan.
  * Pristupačnost. Renoviranje se financira na dva načina: kroz smanjenje troškova za energiju stanara i smanjenje troškova održavanja i popravke stambenih udruženja. Cilj je da stanari imaju iste mjesečne troškove s tim da plaćaju stambenom udruženju “plan energetske usluge” (energy service plan) umjesto račun dobavljaču energije. Stambeno udruženje može iskoristiti ovaj novi izvor prihoda za plaćanje renoviranja.
  * Atraktivnost. Kvalitetan dizajn čini Energiesprong objekte zabavnim, izborom za cijeli život, i modernizirane nekretnine koji bi stanari željeli da imaju.
  * Od tendera do kupovine. Tradicionalni način nabavke – na osnovu detaljnih specifikacija i nacrta, zamijenjen je kupovinom dobro razvijenih koncepata stanovanja sa garantiranim energetskim performansama.

  Rezultati i nagrade
  U Nizozemskoj je po novom modelu renovirano ili izgrađeno oko 5.000 objekata. U Francuskoj su renovirana 26 objekta, a planira se još 6.550, dok je u Velikoj Britaniji urađeno 15, a u planu je još 186. U Njemačkoj se priprema prvi pilot objekt, a u tijeku su pripreme i u Kanadi i državi Njujork (SAD). U 2018. Energiesprong je osvojio nagradu Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council award), a Energiesprong objekti u Notingemu su dobili UK Housing Award i Shift Award. Ove godine Energiesprong projekti E=0 i Transition Zero osvojili su nagradu u okviru Nedjelje održive energetike Europske unije (EUSEW), dok je Energiesprong UK dobio prestižnu nagradu Ashden. Skoro u isto vrijeme firma Melius Homes, koja je die projekta kao isporučitelj rješenja, osvojila je nagradu Construction News za renoviranje objekata u Notingemu.
  balkangreenenergynews.com

   

  HD ENERGIESPRONG 750 1

  HD ENERGIESPRONG 750 2

  HD ENERGIESPRONG 750 3

  HD ENERGIESPRONG 750 4

  HD ENERGIESPRONG 750 5

  Pročitano 153 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive