Kišnica

  Primjenom sustava sakupljanja kišnice rasterećuje se djelomično mreža odvodnje naselja te se ne opterećuje mreža velikim periodičkim protocima koji su posljedica nasumičnih pljuskova. Mali sustavi za sakupljanje kišnice prvenstveno su namjenjeni za mala domaćinstva koja troše dnevno 100-150 litara vode u razne svrhe. Razlog primjene kišnice je redukcija ukupnih troškova jednog domaćinstva zbog stalnog porasta cijene pitke vode. Kišnica se zbog zagađenja atmosfere ne može direktno koristiti kao pitka voda, ali se zato kišnicom može pokriti i preko 50% ukupno potrebne vode tijekom dana što će dugoročno stvoriti visoke uštede jednog domaćinstva. 

  138 L/dan vode u domaćinstvu
  Vodovodna voda
  3 L kuhanje i piće 
  8 L pranje posuđa 
  8 L njega tijela 
  Zamjena kišnicom
  42 L tuširanje, kupanje 
  17 L pranje rublja
  10 L čišćenje
  5 L navodnjavanje
  45 L sanitarije

  Kišnica je mekana voda te ima jako mali udio minerala u odnosu na pitku vodu te je tu velika prednost kišnice za zalijevanje biljaka u vrtu, pranje automobila, dvorišta te je primjenjiva za direktnu upotrebu tijekom tuširanja, pranja rublja te u sanitarijama. Jako mali udio minerala smanjiti će i potrebnu količinu detergenata tijekom pranja, jer se dosta detergenata koristi da veže na sebe minerale iz vode, a ostali dio veže čestice nečistoća na sebe. Tijekom prolaska kroz atmosferu kišnica pokupi spore, plijesni i različite druge čestice te zbog toga nije primjenjiva kao pitka voda bez prokuhavanja. Razina spora i klica u kišnici je puno manja nego u javnim bazenima koji se tretiraju klorom pa je stoga i kišnica preporučljiva za tuširanje.

  R1

  Krov mora biti metalan ili od crijepa jer taj pokrov nema utjecaja na kišnicu kao bitumenski krovovi od šindre ili ondulin ploča te se ne smiju kombinirati sustavi sakupljanja kišnice s krovovima od azbestnih ploča. Kišnica se sakuplja sa krovova građevina te se dovodi do podzemnog spremnika. Instalacija je sakrivena ispod zemlje te se na površini nalazi samo revizijski otvor za čišćenje spremnika. Spremnik se postavlja ispod zemlje jer je tijekom godine stabilna temperatura zemlje te se postavljenjem ispod zemlje usporava razvoj algi u spremniku.  Prije ulaska kišnice u spremnik postavlja se filterska sekcija koja otklanja krupne nečistoće iz vode, lišće drveća te komade grančica. Spremnici su plastični ili izrađeni su od stakloplastike i dugotrajni su. Preljev spremnika se može spojiti na javnu odvodnju ili se može preko drenažnih cijevi spojiti na podzemnu mrežu ili na ponorni bunar. U spremnik se postavlja crpka koja prenosi kišnicu do hidrosekcije koja usmjeruje vodu na trošila te vrši automatsko prebacivanje na vodovodnu vodu kod nedostatka kišnice u spremniku. Kišnica se akumulira u spremniku te se tijekom vremena mogu razviti anaerobne bakterije u vodi koje razgrađuju kišnicu bez prisustva kisika te stvaraju metan, a kišnica postepeno dobiva neugodan miris ustajale vode. Da se smanji razvoj anaerobnih bakterija uvodi se zrak pomoću kompresora. Dodavanjem zraka potiće se razvoj aerobnih bakterija koje razgrađuju biomasu uz prisustvo kisika te se oslobađa u procesu ugljik-dioksid koji nema mirisa.

  K2K3

  Spremnik se dimenzionira prema površini krova građevine te prema broju osoba u domaćinstvu tako za
  - površinu krova od 120 m2
  - godišnje padaline 600 mm/m2
  - četiri osobe u domaćinstvu
  - okvirno oko 800 L zapremine spremnika / osobi domaćinstva 
  - okvirno oko 30 L zapremine spremnika / površini krova
  - potrebna zapremina spremnika 120 x 30 = 3,6 m3 ili 4 x 800 = 3,2 m3, odabrano 4 m3

  K1

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive