Energija bosanskih piramida
  Nedjelja, 13 Listopad 2013 13:47

  Energija bosanskih piramida

  Znanost će, naravno, jasno reći da li je to čudo prirode ili djelo ljudske ruke, ali obični čovjek ipak vjeruje samo onome što vidi, a ima šta da se vidi. Ni ljepšeg i pitomijeg mjesta ni čudnijeg i nepriličnijeg imena. Zovu ga Visoko, a ono ne može biti niže sem da potone u Fojnicu i Bosnu i otplovi Savom i Dunavom u Crno more. Ime dobilo po nekadašnjoj tvrđavi na brdu Visočica, koje se kao kakva kiklopska stražarnica uzdiže iznad varoši. Visoko se po prvi put spominje 1189. godine u Povelji Kulina bana. Bilo je važno raskršće na drumovima carskim u ovom dijelu Bosne, ali je nesumnjivo da je njegova povijest i starija i burnija, da je ovo nekoć bio prijestolni grad u kojem su krunisani bosanski vladari - da ovdje tek po nešto od sačuvanih starina predstavlja trag turske civilizacije a da je mnogo više onoga što su na ovim prostorima ostavili Iliri i Rimljani.
   
  Ne tako davno Visoko je bilo sinonim kožarske industrije, ne samo na prostorima Bosne i Hercegovine i bivše velike Jugoslavije - do u kraj svijeta se čulo za kombinat i njegove proizvode. Sada na to podsjećaju samo lijepi primjerci prerađenih koža koje u prirodnom obliku nekadašnji majstori iz visočke tvornice nude u improvizovanim trgovinama pored prilaznih puteva ka Visokom.
   
  Prije tri godine ime Visokog se, međutim, ponovo vinulo u visine. Stara slava visočkih kožara je za tren pala u zasjenak senzacionalnog otkrića da se u ovoj pitomoj, zelenoj dolini navodno nalaze drevne piramide naspram kojih i one u dolini Nila predstavljaju dječju igru. Od tada traje žestoka polemika u kojoj jedni, opčinjeni dokazivanjem da se ovdje kriju nepobitni tragovi postojanja neke civilizacije od prije tridesetak milenija - da je ovo bila neka dolina faraona, mnogo starija od one na obalama Nila, a drugi, pozivajući se na struku i nauku, da je u pitanju samo neobična prirodna pojava, da tu nije ništa tvorila ljudska ruka, odnosno da to nije nikakva dolina piramida i faraona, već velika obmana, plod mašte vještih "varaona" koji na priči o piramidama i faraonima žele da ušićare i uzmu pare naivnim i neznavenim.
   
  A sve je počelo prije tri godine kada se Samir Osmanagić, Sarajlija, rodom iz Zenice, kojeg je krvava ratna bura u posljednjem desetljeću dvadesetog vijeka izbacila na drugu obalu Atlantika (skrasio se u Hustonu), ponovo obreo na Miljacki. Tu se na sajmu knjiga sreo sa Senadom Hodovićem, direktorom zavičajnog muzeja u Visokom. Kad je Hodović čuo da se Osmanagić (inače sin Muriza Osmanagića, prvog doktora rudarstva u bivšoj Jugoslaviji), iako po struci ekonomista i politikolog, posvetio tajnama svetskih piramida, da o tome sprema i doktorat, rekao mu: - Ma, hajde bolan, šta se lomataš po svijetu, što ne dođeš kod nas u Visoko pa da vidiš šta su piramide...
   
  Znatiželjnom istraživaču je to bilo dovoljno da se ubrzo potom nađe na brdu Visočica iznad Visokog. Tu mu je najprije zastao dah kad je na suprotnoj, jugoistočnoj strani ugledao brdo Plješevicu, skladnih linija i pravilnih trouglastih padina koje se na vrhu stapaju u jednu tačku, a tek potom je shvatio da stoji na drugoj još gorostasnijoj "piramidi" kojoj ni gromovito čuvena Keopsova nije ni do pasa. Brdo Visočica je od tada prozvano Piramidom Sunca, nešto niže uzvišenje Plješevica Piramidom Mjeseca, a treće koje je narod do sada zvao Krstac prekršteno je u Piramidu Zmaja.
   
  Već prve, vizuelne analize i posmatranja i snimanja iz zraka pokazali su određene, neobične simetrije - da su ta tri piramidolika brda raspoređena tako da predstavljaju pravilni ravnokraki trokut čiji svaki krak ima oko 2.200 metara. Najvisočija je Piramida Sunca (oko 220 metara), Piramida Mjeseca je četrdesetak metara niža, a Piramida Zmaja najniža - oko 150 metara.
   
  A kad su ubrzo počela i prva otkopavanja i ukazale se naslage neobičnih stijena, složenih tako da bi i najvičniji zidar pozavidjeo, krenula je lavina priče, ali i sasvim konkretni istraživački poduhvati. Početni kapital je uložio sam Osmanagić a onda je formirana i posebna Fondacija "Arheološki park: bosanska Piramida Sunca" u koju se slivaju sredstva donatora i dobrotvora, onih koji žele da se "bosansko čudo" istraži kao mogući arheološki fenomen, ali i valorizuje kao velika turistička atrakcija.
   
  Kao mještatin, ja sam uvjeren da je ovo čudo koje će vječno trajati i sve više privlačiti ljude iz bijela svijeta da dolaze i vide - kaže Goran Čakić, koordinator istraživačkog tima u Fondaciji, strojarski inženjer koji je, kako veli, zamrzio svoju struku zbog svega što se poslednjih desetljeća događalo na ovom prostoru, zbog propasti ekonomskog sistema, i posvetio se ovom, najblaže rečeno, neobičnom poslu.
   
  Naravno da je veoma važno šta će o svemu reći struka i nauka - a ja sam uvjeren da će znanost u konačnom ipak morati da prizna da je ovo djelo ljudske ruke i uma - ali obični čovjek ne vjeruje nikome dok se sam ne uvjeri, dok osobno ne vidi i ne opipa ovo kamenje i ne procijeni da li ga je priroda zaista tako mogla složiti i ozidati ili su to, ipak učinili neki istorijskoj i arheološkoj nauci do sada nepoznati neimari.
   
  Pobornici tvrdnji da bosanske piramide nisu djelo prirode već čovjekove ruke, izračunali su i njihovu približnu starost na osnovu debljine sloja humusa koji ih prekriva. Ako je za stvaranje sloja humusa od jednog centimetra debljine potrebno dvjesto pedeset godina, po toj matematici se dolazi do zaključka da bi bosanske piramide mogle biti stare barem dvanaest milenijuma.
   
  Goran Čakić kaže da se za idući mjesec u Visokom priprema jedan veliki međunarodni skup stručnjaka iz ovog područja koji bi trebalo da znanstveno odgovore i odgonetnu zagonetku bosanskih piramida. On posebno ističe zainteresovanost nekoliko egipatskih i američkih stručnjaka za piramide.
   
  Na brdu Krstac prozvanom piramidom Zmaja još nisu poduzimani nikakvi konkretni radovi, a ovih dana se u Visokom govorka da bi na tom prostoru mogla biti još jedna piramida, da se u utrobi jednog bezimenog brda u tom krugu takođe krije tvorevina ljudske ruke. Ukoliko se to pokaže tačnim zvaće je, kažu, Piramida ljubavi.
   
  Bilo da je to djelo prirode, kako tvrde stručnjaci, bilo da je plod mašte, nesumnjivo je zanimljivo i izazovno da se vidi. U priču o bosanskim piramidama od prije godinu dana je uvrštena i Gornja Vratnica, maleno, egzotično mjestance u jednoj od lijepih zelenih dolina u široj okolini, na oko pet kilometara od Visokog. Oni koji vjeruju u ovu priču i smatraju da sve ovo nije bajka sada dokazuju da je ova istočna kapija Visokog, ustvari, centralno mjesto doline piramida - da se ovdje nalazi grobnica njenih graditelja!
   
  Sva pažnja je sada usredsređena na travnatu kupastu, pravilno zaobljenu glavicu koja se poput džinovskog stoga sijena diže iznad Vratnice. To uzvišenje do skoro je izazivalo neko strahopoštovanje i od njega su, kažu, zazirali kosci i čobani a posebno zadocnjeli putnici koje bi tu negdje na drumu noć zatekla.
   
  Zovu ga Toprakalija, a ime je izgleda dobilo po nekom glasovitom turskom junaku pred kojim je, kud god je hodio, gdje god bi se pojavio, najprije stizala slava i strahopoštovanje. Našli su se, ipak, oni koji su mu poradili o glavi - poginuo je tu negdje u boju za Vratnicu. Iako je u dolini podno uzvišenja Toprakalija staro tursko groblje, glasoviti junak nije u njemu sahranjen već na samom uzvišenju - posebnom junaku i posebno mesto za vječno počivalo. Na njegovom gotovo tri metra dugom grobu nema uobičajenih turskih nišana već dva klasična mramora po kojima se nikako ne bi moglo zaključiti da je tu sahranjen Musliman.
   
  Nakon prvih provjera i ovdje smo prije točno godinu dana započeli otkopavanja, doduše samo na jednom dijelu na kojem su to dozvolili vlasnici imanja - govori Admir Tatar, mladi profesor odbrane i bezbjednosti, koji rukovodi radovima i sav se predao ovom poslu.
   
  Sve se radi na čisto dobrovoljnoj osnovi. Počeli smo sa djecom, a poslije su nam pristupili i njihovi roditelji i nakon mjesec dana rada ukazali su se zaista fascinantni rezultati pred kojima niko ne može ostati ravnodušan.
   
  Ovdje su otkriveni slojevi ogromnih, pravilnih i potpuno pravilno i simetrično složenih ploča, horizontalno položenih i za oko pet stupnjeva nagnutih prema unutrašnjosti brda. I ovdje je riječ o sitnozrnastom pješčaru, velikim blokovima jednake debljine i istovjetne valovite ornamentike na gornjoj površini, sa fugama jednake širine i uglavnom neispunjenim nikakvim vezivnim meterijalom (najveći dosad otkopani blok je, kako je izračunato, težak više od dvadeset i tri tone): Blokovi su slagani po jednoj utvrđenoj šemi i simetriji - objašnjava Admir Tatar.
   
  Na šezdesetak centimetara debele ploče ide sloj gline debeo četrdesetak centimetara, potom sloj pijeska iste debljine. Na to dođe sloj betona slične debljine pa opet istim redom. Georadarskim snimanjima koja su izvršili njemački stručnjaci iz Frankfurta došlo se do podataka da u unutrašnjosti brda postoje određene prostorije i hodnici pa se na osnovu toga pretpostavlja da bi ovo mogla biti grobnica graditelja piramida. Sve to je uglavnom potvrđeno i geološkim bušenjem. Sonda je doprla do sedamdesetog metra u utrobu brda visokog, inače, osamdeset i četiri metra. Na dubini od pedeset četiri metra smo naišli na sloj betona debeo oko četiri metra, potom na šupljinu od oko dva metra pa opet na sloj betona. Zanimljivo je da je sonda naišla u jednom trenutku i na vodu koja je u prvi mah šiknula na vrh brda ali je onda ipak nestala kad je popustio unutrašnji pritisak koji je izbacio.
   
  Admir Tatar tvrdi da su na Toprakaliju dolazili i brojni drugi stručnjaci iz inostranstva i da su bili zadivljeni onim što je tu do sada otkriveno. Posebno su bila zanimljiva zapažanja Britanca dr Haria Olfilda, koji je izvršio snimanja specijalnom kamerom i utvrdio da u brdu postoji takozvani energetski vrtlog te da to što na njemu ranije nego igde uokolo okopni snijeg nije ništa čudno:
   
  To bi moglo biti i objašnjenje jedne doista nesvakidašnje pojave na ovom uzvišenju: ovdje ponekd i kompas poludi! Inače, pojedini botaničari su već utvrdili da ovdje rastu i neke neobične trave kojih nema nigde drugde sem na padinama brda Visočica, Krstac i Plješevica, odnosno na piramidama Sunca, Zmaja i Mjeseca - kaže Admir Tatar.
   
  Odlazeći iz Visokog, u najmanju ruku zbunjen svim onim što sam vidio i čuo o bosanskim piramidama, pomalo i zadivljen upornošću onih koji dokazuju da sve to nije slučajnost, prisjetio sam se jedne misli znamenitog hodoljuba i putopisca Zuka Džumhura. Putujući u nekoj prilici kroz kanjon Morače, on je zapisao da bi bio "smrtni grijeh proći kroz Crnu Goru, a ne prošetati ovom njenom najdužom i najljepšom ulicom...veličanstvenom avenijom, sazdanom u jednom dugom trenutku pijanstva i mahnitanja srdite prirode..."I ono što se može vidjeti u dolini Bosne, u okolini Visokog, zanimljivo je i za divljenje, svejedno da li je plod mašte ili nehog dugog pijanog mahnitanja prirode.
   
  Ni ova bosanska priča, naravno, nije mogla proći bez političkih, vjerskih i drugih nadgornjavanja i pokušaja da se dokaže nešto što nema veze ni sa jednom egzaktnom naukom iz ove oblasti. O tome, pored ostalog, govori i jedno pismo Samira Osmanagića Sulejmanu Tihiću u kojim ga obavještava da "antropološka genetika potvrđuje kontinuirano prisustvo ljudskih zajednica na području BiH u periodu od 27.000 godina, što nas čini, pored Baska, najstarijim u Evropi". Slijedi zaključak da "kulturu nisu donijeli u Bosnu narodi srednje i sjeverne Evrope, već obrnuto" i tvrdnja da na prostoru BiH ima 60 posto potomaka Prailira, 30 posto potomaka došljaka iz Ukrajine i 10 posto došljaka sa Bliskog i Srednjeg istoka.
   
  "Najveća greška leži u mišljenju da arheologija može dati odgovore na pitanja etnogeneze" - veli nasuprot tome profesor arheologije iz Ljubljane i sekretar Europske asocijacije arehologa dr Predrag Novaković u intervjuu sarajevskom magazinu "Dani", negirajući "brojne autohtonističke teorije, koje bi neznanstvenim metodama željele dokazati kontinuirano prisustvo određenog balkanskog naroda od prapovijesti".
   
  Među onima koji čvrsto vjeruje da su visočke piramide djelo ljudske ruke je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić, koji govori da "dokazi o postojanju kamenih građevina u Visokom nijesu više stvar vjere jednog čovjeka već pitanje iskrenosti i priznavanja činjenica." Sulejman Tihić je čak zatražio zaštitu za bosanske piramide od Uneskoa, dok je Haris Silajdžić svojevremeno zapazio da je to "dobro za biznis i snažno podržao Osmanagića.
   
  Na drugoj strani, pak, brojni stručnjaci iz ovog područja sumnjičavo vrte glavom ili energično negiraju da je to čovjekovo djelo. Pored ostalih i profesor Rudarsko-geološkog fakuletata u Tuzli dr Sejfudin Vrabac, koji je kategoričan da je to "prirodna geološka tvorevina."
   
  Radovi na brdu Visočica iznad Visokog, od prije tri godine prozvanom Piramida Sunca, već dvije godine su obustavljeni jer su nadležni procijenili da bi se prekopavanjem piramidolikih, šumovitih padina dugih po 365 metara, mogao ugroziti nesporni arheološki lokalitet na kruni brda - ostaci srednjevjekovne tvrđave Visoki, moćnog uporišta kralja Tvrtka, koja se u dokumentima spominje polovinom četrnaestog vijeka, a vjerovatno je i znatno starije.
   
  Prije toga na više mjesta su izvršena određena otkopavanja i provjere koje su pokazale veoma zanimljive detalje. Najinteresantnije su svakako stijene otkrivene na istočnoj okomitoj padini brda do kojih se sa kolskog puta stiže uz oko četiri stotine primitivnih stepenika. Tu se u borovoj šumi ukazuju neobične stijene, ogromne, dosta pravilno, pod uglom od oko šezdeset stupnjeva, uz padinu poredane ploče. Moj mladi vodič Muhamed Delić, jedan od trojice koje Fondacija arheološki park bosanska Piramida Sunca ima u ovom trenutku, govori da je to neka vrsta okamenjenog betona, u svakom slučaju rijetkog kamena kojeg nema nigdje uokolo osim na ostalim piramidama i lokalitetima za koje se smatra da nisu djelo prirode.
   
  Kad je vlast zabranila radove na Visočici pažnja je usredsređena na brdo Plješevica na kojem se i sada radi, i na kojem su već napravljena najobimnija istraživanja i otkopavanja. Osim na više mjesta otkrivenih simetričnih naslaga kamena, zidova sitnozrnastog pješčara i kaldrma na kojima i suvremeni keramičari imaju što naučiti, ovdje su vršena georadarska snimanja, bušena i istraživana utroba brda. Sve, kako tvrde, ukazuje da na brdu postoje pravilne, u koncentričnim krugovima složene stijene i unutrašnji otvori i odaje koji, pored ostalog, kriju i zrače neku moćnu energiju, dotle da na ovim visovima i snijeg prije okopni nego dolje u dolini, u podnožju brda.
   
  Usporedno s radovima na brdu Plješevica iliti Piramidi Mjeseca, intenzivno se radi i na istraživanju sistema podzemnih prolaza i tunela za koje se također vjeruje da imaju neke veze sa piramidama, da ni tu priroda nije umiješala prste, ali ni da su to ostaci nekakvih drevnih rudokopa jer nema ni traga od bilo kakve rude.
   
  Za sada se radi na dva lokaliteta - u krugu bivšeg Kožarsko-tekstilnog kombinata, gdje još nema pristupa bez posebnih propusnica, i na poznatom visočkom izletištu Ravne: I po onome što je do sada otkriveno i po onome što je ovdje sačuvano kao predanje, vjeruje se da se u ovoj dolini krije čitava mreža podzemnih puteva koji povezuju piramide - kaže Muhamed Delić. - U tom pogledu su naročito indikativni tuneli na brdu Ravne na oko dva kilometra prave linije zapadno od Piramide Sunca ka kojoj su svi prolazi i usmjereni... Posjetitelje i znatiželjnike, koji uvijek vrve ako je vrijeme lijepo, pred ulazom dočekuje stražar Edo, jedan od onih koji danonoćno čuvaju i bdiju nad ovim gradilištem. Svima najprije dijeli žute i crvene plastične kacige, potom pali moćni agregat i pred grupom kreće uskim, osvijetljenim, rudarski podgrađenim i osiguranim hodnicima u kojima se gdjegdje ni oni osrednjeg rasta ne mogu normalno ispraviti, a da glavom ne dotaknu tavanicu.
   
  Do sada je kroz poroznu, pjeskovitu podlogu raščišćeno i podgrađeno oko dvjesto pedeset metara, što glavnog, što bočnih tunela. Osim dosta rijetkih, uobičajenih pećinskih ukrasa, pažnju naročito privlači neobično krupno kamenje na čijim se glatkim kao brušenim površinama primjećuju neki čudni tragovi i znaci nalik na neko, nauci do sada, nepoznato pismo. Niko do sada nije uspio da rastumači njihovo značenje ali je nesumnjivo da su veoma stari i da se ne mogu upoređivati sa drugim sličnim pećinskim porukama i crtežima.
   
  U glavnom tunelu ima nekoliko pravilno i na jednakom rastajanju raspoređenih raskrsnica na kojima se pod uglom od devedeset stepeni desno i lijevo granaju manji tuneli i otvori za ventilaciju, što vodiči tumače kao nepobitan dokaz da sve ovo nije igra prirode nego djelo ljudske ruke i potrebe.
   
  Slični su i tuneli u krugu KTK, ali oni još nijesu potpuno spremni i dostupni za posjete - govori Muhamed Delić, koji objašnjava da je u tim tunelima nekada bilo skladište hemikalija za štavljenje i preradu kože, a da to, ustvari, predstavlja prolaze kojima se stizalo do utrobe Piramide Mjeseca, odnosno do podnožja brda Plješevica.
   
  Goran Čakić tvrdi da su ovdje do sada najviše posla završili dobrovoljci i entuzijasti, oni koji vole Visoko i žele da od ovoga naprave trajnu atrakciju. Oni koji primaju plaću takođe zavise od dobrotvora i od onoga što se kao donacija slije u kasu Fondacije, a najveći donator do sada je nesumnjivo Samir Osmanagić.
   
  I dok se stručnjaci, ali i dokoni namjernici preganjaju oko visočkih piramida, oni vještiji su prionuli na posao i na vrijeme shvatili da se tu može ubrati para. To je posebno vidljivo u podnožju brda Plješevica, odnosno Piramide Mjeseca gdje je postavljeno već nekoliko ugostiteljskih i drugih prodajnih objekata za suvenire i drugo što može privući pažnju sve brojnijih turista i namjernika. Dževad Fejzić, tako, na svom imanju u podnožju brda poziva na predah u hladovini guste šume, a kad nema gostiju u blizini i sam otkopava jedan mozaik stijena i pokazuje ga radoznalima. One, pak, koji se pješke popnu na brdu, na lijepoj zaravni dočekuje Senad Begovac koji, sem što je dopustio da mu se imanje prekopava i što i sam u tome učestvuje, hladi piće za umorne posjetioce, a gdjekad i jagnje na ražnju okrene...
  Piše: Budo Simonović
   
  1
   
  Otkrivena tajna piramida
  Dana 15.02.2013. prisustvovala sam znanstvenom predavanju dr. sc. Semira Osmanagića održanom na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Isprva sam bila skeptična i mislila kako je cijela ta priča o nekim tamo bosanskim piramidama samo još jedan dobar marketinški projekt koji bi trebao privući turiste u Bosnu i grad Visoko. Ipak, kako sam već prihvatila zadatak da popratim ovo predavanje, moj otvoreni um i ja smo se udobno smjestili u Velikom amfiteatru fakulteta kako bismo čuli što to naš Semir iz Bosne ima za reći. Iskreno govoreći, nije mi žao što sam otišla na predavanje jer sam na kraju bila šokirana, ali samo pozitivno. Spoznaje dr. sc. Semira Osmanagića dovele su do toga da je jedan, za svijet mali i većini dosada nepoznat grad Visoko dobio važno mjesto na karti urizma. Osim toga, važno je naglasiti kako ova saznanja nisu bitna samo za Visoko, Bosnu ni turizam. Iza otkrivene tajne piramida radi se o nečemu puno većih razmjera i toliko snažnom da bi moglo ispisati nove stranice povijesti ljudske civilizacije. Prema Osmanagiću, sve što su nas učili o drevnoj prošlosti je pogrešno. Na sam spomen riječi piramida većina će ljudi pomisliti upravo na Egipat. Iako su egipatske piramide najpoznatije, one nisu jedine. Piramide nisu građene samo u Egiptu, one su građene diljem zemaljske kugle: u Srednjoj Americi (Meksiko, Gvatemala, Honduras, ...), u Južnoj Americi (Peru, Bolivija), na Kanarskim otocima, Mauricijusu, sjevernom Sudanu, Kini, Kambodži, Italiji, BiH, ... Bosanska dolina piramida predstavlja kompleks od pet piramida: Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Ipak, piramida Sunca je ona koja privlači najveću pozornost zbog činjenice da je najviša i najstarija piramida na svijetu. Procijenjena minimalna starost piramide Sunca je 24.800 godina (+/- 200 godina), za razliku od onih u Egiptu čija se starost procjenjuje na tek nekih 4600 godina. Mnoštvo je dokaza koji upućuju na to da se ovdje radi upravo o piramidama, odnosno fascinantnim tvorevinama koje nisu djelo majke prirode, već neke davne, visokonapredne civilizacije. Samo neki od tih dokaza su savršeno obrađeni kameni blokovi koji se današnjom tehnologijom ne mogu napraviti, čvrstoće oko 70 MPa, za razliku od ovih današnjih, čija je čvrstoća oko 30 MPa. Stranice piramida poklapaju se sa stranama svijeta: istokom, zapadom, sjeverom i jugom, a otkrivena je i mreža podzemnih prostorija. Spajanjem vrhova triju piramida, Sunca, Mjeseca i Zmaja, dobivamo jednakostranični trokut. Ukoliko ta tri vrha spojimo s rijekama Fojnicom i Bosnom, utoliko ćemo dobiti "Cvijet života" ("Flower of Life"). Ono što ovo predavanje čini fascinantnim nisu same piramide niti dokazi o njihovu postojanju. OTKRIVENA TAJNA PIRAMIDA daje odgovor na pitanje o svrsi piramida, i to ne samo onih bosanskih, već svih piramida svijeta. Prema Osmanagiću, graditelji piramida su bili svjesni toga da je izvor energije smješten u zemljinoj unutrašnjosti. Piramide se ponašaju kao energetske mašine, a zbog svog specifičnog oblika i spiralnih tunela pojačavaju energiju koja polazi iz izvora. Ovaj se koncept lako može povezati sa Teslinim transformatorom, nehercijanskim valovima i ideji o besplatnoj energiji za sve. Naime, Teslini valovi su oni čija se energija ne gubi s kvadratom udaljenosti, nego pojačava. Tesla je energetsku zraku iz svog laboratorija poslao u atmosferu, a onda je usmjerio u kuće i tvornice te tako osvijetlio 10.000 domaćinstava. Energetska zraka izmjerene frekvencije od 28 kHz prolazi kroz piramidu Sunca. Ove spoznaje prijete današnjem monopolu električne energije i zato ne spadaju u interese moćnika jer bi njihovom potvrdom i ostvarenjem došlo do početka realizacije sna o slobodnom društvu. Također, u tunelima podzemnog labirinta Ravne izmjerena je velika koncentracija negativnih iona od čak 18.000 što upućuje na to da boravak u njima blagotvorno utječe na zdravlje ljudi. Negativni ioni uništavaju bakterije, suzbijaju različite bolesti i dovode čovjekovo zdravlje u ravnotežu. Usporedbe radi, u prirodi dosad najviša koncentracija negativnih iona je izmjerena u planinama i ona iznosi 5.000. U Bosanskoj dolini piramida mjerena je i biofotonska energija Bovijevom skalom. Broj 8.500 je karakterističan za osobe izvrsnog zdravlja. Mjerenja u Bosanskoj dolini piramida su pokazala vrijednost od 15.000 na ulazu u labirint, a u samoj ljekovitoj komori čak 25.000. Ovdje pronalazimo poveznice s istraživanjima oca alternativne bioelektrične medicine, dr. sc. Royal Raymond Rifea, koji je otkrio da se valovima određenih frekvencija mogu ubiti svi paraziti i u potpunosti izliječiti svaka bolest pa čak i rak. To nije išlo u prilog farmaceutskoj industriji ni Američkom zdravstvenom udruženju (AMA) pa su našli način da zataškaju vijesti i unište dokaze radi daljnjeg ubiranja profita milijuna bolesnih diljem svijeta. Ove i još mnoge činjenice postavljaju neka nova pitanja i otvaraju vrata misterija. Konvencionalna znanost nema konkretne odgovore ni objašnjenja. Zbog toga je lakše sve poreći i zatvoriti oči pred živom istinom. Sve ono što se ne uklapa u postojeći sustav vjerovanja je odbijeno i skriveno od javnosti i medija. Međutim, stvarnost je itekako drugačija, a alternativna povijest iz domene zabranjene arheologije je ona koja nam tu stvarnost nastoji približiti i razotkriti uz pomoć vidljivih, opipljivih i nepobitnih dokaza. Kraj predavanja dr. sc. Semira Osmanagića je očekivano izazvao ovacije sveprisutnih i pobrao veliki pljesak. Svima toplo preporučujem da posjete bosansku dolinu piramida uz poruku: "Samo otvoren um prima mudrost. Samo otvorene ruke primaju darove. Samo otvoreno srce prima ljubav."
  IZVOR: https://szssplit.hr
   
  2 
   
  Osmanagić u Splitu: "Piramide su proizvodile besplatnu energiju"
  Tko je i kada gradio piramide diljem svijeta i dalje ostaje nepoznanica, no čini se da su istraživači koji su radili u bosanskoj Dolini piramida otkrili koja im je bila svrha. Dr. Semir Osmanagić, antropolog koji je 2005. godine otkrio bosanske piramide, kaže da je gotovo sve što nas uče o drevnoj prošlosti pogrešno te da će vrijeme pokazati da je jedna od najvećih povijesnih prijevara ta da su piramide građene kao grobnice faraona. Nakon što su četiri nezavisna stručnjaka došla do istih rezultata mjerenja da vrhovi bosanskih piramida emitiraju zraku elektromagnetskog zračenja od 28 kHz to je otkriće dobilo međunarodnu verifikaciju, ali je dalo i odgovor na pitanje što su zapravo piramide i zašto su se gradile. Piramida je inteligentna energetska mašina koja emitira nehercijanske Tesline valove. Kada je Tesla svoju zraku iz laboratorija poslao u atmosferu ona se vratila i osvijetlila 10 tisuća domaćinstava. Oblik piramide je najmoćniji energetski oblik, a s tunelima unutar piramide koji se spiralno penju prema vrhu dobijemo zapravo pojačivač postojećeg izvora energije. Graditelji piramida znali su da se taj izvor nalazi u zemljinoj jezgri. To dokazuje da je čista energija moguća, količine su neograničene i to nas navodi na zaključak da je besplatna energija moguća. Jednog dana će ta energija postati dostupna svima nama i to će biti prvi stup slobodnog društva - kazao je Semir Osmanagić u ponedjeljak u Domu HV-a u Splitu na predavanju o bosanskoj Dolini piramida. Drugi stup slobodnog društva bit će slobodno kolanje informacija i znanja – dodao je Osmanagić. Bosanske piramide su kao i ostale piramide svijeta povezane mrežom podzemnih tunela koji su najvjerojatnije služili kao lječilišta. Dok je na Igmanu, koji se smatra najzdravijim mjestom u BiH, izmjerena količina od 5000 negativnih iona po metru četvornom, u tunelima je čak 18.000 negativnih iona na jednakom prostoru, a snimanja posebnim kamerama koja su provedena prošlo ljeto pokazala su da boravak u tunelima ima blagotvoran utjecaj na ljudsku auru. Snimali smo auru prije ulaza u tunele i na snimci su vidljiva oštećenja, no nakon boravka u tunelima oštećenja na auri su nestala – rekao je Osmanagić. Splićanima je ispričao kako je otkrio bosanske piramide te s kakvim se sve problemima suočavao kada ih je odlučio ozbiljnije istražiti. Iako je očekivao podršku BiH vlasti, jer bi se projekt itekako dobro mogao turistički iskoristiti i tako unijeti barem tračak svjetla u ratom razrušenu ekonomiju, podrška ne samo da je izostala nego su istraživanja na sve moguće načine pokušali zaustaviti. Tako su cijelu Piramidu Sunca proglasili zaštićenom zonom, a iako se u zaštićenom pojasu mogu vršiti arheološka istraživanja uz uvjet da se izradi poseban projekt, onaj koji je Osmanagić napravio sa stručnjacima s Fakulteta arheologije iz Kaira, odbijali su tri puta bez pismenog obrazloženja. Slučaj je završio na sudu jer je neprofitna Fundacija Bosanska piramida sunca, koju se osnovao Osmanagić, tužila državu. Predmet je četiri godine stajao u ladici Kantonalnog suda u Sarajevu, a nakon promjene vlasti sud je uvažio tužbu i istraživanja na Piramidi Sunca ponovno su nastavljena u ljeto prošle godine. Problema su imali i arheolozi diljem svijeta koji su istraživali bosanske piramide i dolazili do dokaza koji su potvrđivali Osmanagićevu tezu o njihovom postojanju. Kada sam otkrio piramide govorili su mi što ih barem nisi otkrio u Americi, oni bi napravili novi Las Vegas, milijuni bi se slijevali. Govorili su mi i što ih barem nisi otkrio u Hercegovini oni bi odmah napravili novu Gospu. Nakon što su egipatski arheolozi potvrdili da su bosanske piramide rađene ljudskom rukom u Kairu je održan sastanak na temu: "Utjecaj otkrića bosanskih piramida na Egipatski turizam". Pretpostavili su da bi oko 20 posto ljudi umjesto u Egipat odlučilo za Bosnu te da bi to za njih značilo gubitak od tri milijarde dolara. Egipat od piramida zaradi 15,5 milijardi dolara godišnje, Meksiko pet milijardi dolara, a činjenica je da je arheološki turizam postao gospodarski pokretač u tim zemljama – tvrdi Osmanagić. Nakon sedam godina i 300 tisuća sati istraživanja čini se da bolji dani za BiH arheološki turizam ipak dolaze. Unatoč brojnim postavljenim preprekama, vlasti ipak nisu uspjele ubiti ljudsku znatiželju, pa je tako do nedavno gotovo nepoznati gradić Visoko, smješten tridesetak kilometara od Sarajeva, posjetilo više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta.
  www.piramidasunca.ba
   
  3
   
  CHRISTOPHER DUNN: "PIRAMIDA JE USTVARI MAŠINA ZA PROIZVODNJU ENERGIJE"
  CHRISTOPHER DUNN AUTOR JE BESTSELERA O PIRAMIDAMA "THE GIZA POWER PLANT: TECHNOLOGIES OF ANCIENT EGYPT ". PO STRUCI JE INŽINJER S VIŠE OD 45 GODINA ISKUSTVA. U POSLJEDNJIH 28 GODINA OBJAVIO JE VELIKI BROJ ČLANAKA I KNJIGA I POJAVIO SE U NEKOLIKO DOKUMENTARACA KOJI OBRAĐUJU TEME PIRAMIDA KAO ENERGETSKIH MAŠINA. Rođen je u Manchesteru (Velika Britanija) gdje je radio u tamošnjoj inžinjerskoj kompaniji. U Sjedinjene Americke Države odselio je 1969. Trenutno je menadžer odjela za inžinjersko projektovanje i upravljanje laserima u Danville Metal Stamping kompaniji. Dunn je svoju odiseju s piramidama započeo 1977., a nakon što je pročitao knjigu Petera Tompkinsa "Tajne Velike piramide". Nakon uvida u scheme Keopsove piramide, Dunn je zaključio da je ona ustvari gigantska mašina. U otkrivanju svrhe i funkcije ove mašine uveliko mu je pomoglo njegovo inžinjersko iskustvo. U toku bavljenja piramidama, objavio je desetine članaka uključujuci i najpoznatiji "Napredne mašine drevnog Egipta" koji je objavljen u "Analogu" 1984. Nakon toga, objavio je i istoimenu knjigu. Dunn je snimao dokumentarce za Discovery Channel, Travel Channel, Pax Television and Lifetime Television dajući alternativni pogled na svrhu piramida. Najjačim dokazom za postojanje drevnih civilizacija mnogo naprednijih od naših, Dunn smatra nevjerovatnu preciznost granitnih artifakata starog Egipta. Chris Dunn dao je intervju za Fenu tokom boravka u Minhenu, gdje učestvuje u radu naučne konferencije "Istraživači koji su zauvijek promijenili svijet piramida" zajedno sa Josephom Davidovitsem, Grahamom Hanckokom i Semirom Osmanagićem. Nakon konferencije, Hanckok i Dunn dolaze u posjet BiH i Bosanskoj dolini piramida dok će Davidovits u BiH boraviti od 24. do 26. marta. Na pitanje šta je to što ga je inspirisalo da traga za odgovorima o drevnim civilizacijama, Dunn je pojasnio da je oduvijek bio nezadovoljan odgovorima koje nudi zvanična nauka. "Interesovalo me zašto bi neko pravio ogromnu građevinu, Keopsovu piramidu, samo za jednog čovjeka. Otišao sam u Egipat zajedno sa kolegama iz svoje kompanije i tamo smo otkrili nevjerovatne stvari poput bakarnih dioda unutar Velike piramide, ostataka soli u tzv. Kraljevoj i Kraljicinoj odaji te smo na kraju razvili teoriju da je piramida, sa svim svojim prolazima, prostorijama i uglovima, ustvari mašina za proizvodnju energije", pojasnio je za Fenu Dunn. Ono što ga je posebno zainteresovalo bila je perfektna simetričnost statua koje predstavljaju Ramzesa II u Karnaku, Luxoru i ostalim hramovima u Egiptu. "To je bilo izuzetno uzbudljivo otkriće. Nevjerovatna simetričnost, do u milimetar, lijeve i desne strane njegovog lica nešto je što mi danas postižemo s kompjuterski programiranim mašinama. Ali, kako su to radili drevni Egipćani pitanje je koje još nema odgovora", kazao je Dunn. Dodao je da je široko rasprostranjeno mišljenje da su ljudi prije 4.500 godina kada su, navodno, piramide građene, imali samo bakreno oruđe. Prosto je nevjerovatno da su mogli obrađivati granit, koji je mnogo tvrđi materijal od bakra, s inferiornim oruđem. "To je meni kao inžinjeru neshvatljivo i moramo se pozabaviti nekim drugim teorijama. Kada se nađete na licu mjesta, ispred statue koja je obrađena nevjerovatnom preciznošću, bez ikakovog odstupanja, i vidite elipsaste oblike, poput kraljeve krune izrađene u granitu, jasno vam je da se to nije radilo s dlijetom i čekićem, već s mnogo naprednijim alatom", pojasnio je Dunn. Onda, kako je moguće da arheolozi nikada nisu našli ostatke tih naprednih alata i materijala? "Mislim da je to vrlo lako objasniti. Probajte zamisliti da naša civilizacija nestane u nekoj kataklizmi. Za hiljadu ili više godina ne bi bilo metalnih ostataka koji bi ukazivali na našu razvijenost. Sve bi korodiralo i vremenom se pretvorilo u prah", dodao je Dunn. Dunn i danas istražuje nevjerovatnu preciznost obrade statua, obeliska i stubova u hramovima drevnog Egipta.
  www.24sata.info
   
  3

   

  Osmanagić: "Moćnici strahuju da se u Visokom nalazi izvor nove i besplatne energije"
  Zaboravite sve što ste do sada mislili da znate o piramidama. Jer, nije tačno da su piramide građene samo u Egiptu i da su ih kao grobnice gradili njihovi vladari faraoni. Piramide su građene po cijelom svijetu, na svim kontinentima, u Kini, Mauricijusu, Hondurasu, Gvatamali, Meksiku, Salvadoru, Boliviji, Peruu, Meksiku, Japanu, Kanarima, SAD-u, naravno u Egiptu, te u Visokom u Bosni i Hercegovini. To se bez pretjerivanja slobodno može nazvati epohalnim otkrićem koje će promijeniti dosadašnju historiju. Ove je spoznaje početkom februara u nesvakidašnjem trosatnom predavanju u sisačkom "Kazalištu 21", iznio pronalazač Bosanskih piramida dr. Sernir Osmanagić (51) iz Sarajeva, najmlađi inostrani član čuvene Ruske akademije prirodnih nauka iz Moskve, te član Aleksandrijskog društva arheologa iz Egipta, najuglednije i najistaknutije naučne institucije za piramide u svijetu. Jedinstveno predavanje ovog sve poznatijeg istraživača piramida, koji je uzburkao svjetsku javnost, došlo je čuti mnoštvo Sišćana, medu kojima je bio znatan broj mladih ljudi, posebno srednjoškolaca i studenata. Zajednički su ga organizovali "Knjižnica i čitaonica grada" Siska i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska na čelu sa njegovim predsjednikom prof. Aganom Velićem, zamjenikom gradonačelnika Siska. Dosadašnja naučna saznanja dd su piramide u Egiptu gradili faraoni za svoje grobnice, dr. Osmanagić je nazvao jednom od najvećih neistina i falsifikata plasiranih u zadnjih 200 godina. Kao argumenat, dr. Osmanagić navodi najstarije egipatske piramide u Gizi u kojima nije pronađena niti jedna mumija iz doba njihovog građenja, koje još svijetu skrivaju svoje astronomske, geometrijske, matematičke, građevinske i spiritualne tajne, na koje egiptolozi nemaju naučno utemeljeno objašnjenje. "Piramide nemaju ništa sa faraonima, one nisu grobnice, one su prije svega arhitektonsko djelo", mišljenje je Osmanagića. Ovaj doktor nauka, koji je proteklih 20-ak godina istraživao piramide u Kini, Mauricijusu, Hondurasu, Egiptu, Kanarskim ostrvima, Meksiku, Salvadoru, Boliviji, Gvatemali, Peruu i drugim dijelovima svijeta, smatra da sve piramide imaju iste ili slične oblike i svojstva, te da su one, kako je to rekao, svojevrsni energetski strojevi. Većina piramida u svijetu, prema Osmanagićevim spoznajama, orijentisana je prema stranama svijeta. Pozvao se na Geodetski zavod Bosne i Hercegovine koji je na vrhu piramide Sunca u Visokom u Bosni i Hercegovini 2005. i 2006. instrumentima utvrdio da je orijentacija te piramide idealna prema kosmičkom svjetlu. Do sada se smatralo da čuvena Keopsova piramida u Egiptu ima najbolju orijentaciju prema sjeveru, jer je njeno odstupanje od perfektnog sjevera iznosilo 0 stepeni i 2 minute, dok je odstupanje sjeverne strane Bosanske piramide Sunca prema sjeveru 0 stepeni 0 minuta i 12 sekundi. "Nesumnjivo je da piramide nisu djelo prirode, već da su umjetna tvorevina, da su djelo ljudskih ruku, djelo napredne, a ne primitivne kulture, jer inžinjeri i sada ni uz najsavremeniju tehnologiju, ne bi mogli napraviti takve građevine", tvrdi dr. Osmanagić, koji sa podsmjehom odbacuje optužbe dijela uticajnih naučnih krugova da je "varalica iz Amerike", jer umjesto manipulacija istinom, svijetu nudi naučne argumente, dokaze koje su utvrdili vodeći svjetski naučnici za tu oblast. Dr. Osmanagić je zaprepastio svijet kada je prvi put 2005. godine objavio da je na brdu Visočica, koji se proteže iznad grada Visokog u BiH, otkrio Bosansku dolinu piramida u kojoj se nalazi pet unikatnih kamenih građevina u obliku piramida. Najveću je nazvao Bosanskom piramidom Sunca, brdo do nje nazvao je Bosanskom piramidom Mjeseca, dok je ostale tri manje piramide, koje čine jedan kompleks, nazvao Piramidom bosanskog Zmaja, Hramom Zemlje i Bosanskom piramidom Ljubavi. Na predavanju u Sisku. dr. Osmanagić se prisjetio kako je došlo da je uopšte otkrio piramide u Visokom, kako je otkrivena ta epohalna tajna. Prisjetio se da ga je u aprilu 2005. godine, kao već iskusnog i priznatog istraživača piramida u svijetu, u Visoko pozvao direktor tamošnjeg Muzeja prof. Senad Hodović , koji ih je, nakon prijema u prostorijama Muzeja, odveo na obližnje brdo Visočica na kome se i sada nalaze ostaci srednjovjekovnog grada Visoki. Usputne riječi prof. Hodovića, da se u vidokrugu Visočice nalaze tri kraljevska stolna mjesta, te da je brdo na kome se nalaze prirodni fenomen, jer ima oblik piramide, zainteresovalo je dr. Osmanagića, jer, po njegovim riječima, priroda rijetko kada i nešto gdje oblikuje brda kao pravilne geometrijske oblike. Kako su se nalazili na vrhu brda Visočica, pogled mu je privuklo obližnje znatno niže brdo Plješevica, koje je bilo potpuno obraslo šumom, čije su tri strane imale pravilnu plohu podjednake površine. Iste je oblike vidio i na piramidama koje je istraživao u Srednjoj i Južnoj Amenci, jer, kako su mu govorila njegova dotadašnja saznanja, piramide dolaze u parovima, jedna je veća, a druga manja. Ovdje su to bila ta dva brda, viša Visočica i niža Plješevica. Uzeo je kompas u ruke, i svom domaćinu rekao: "Nalazimo se na vrhu piramide Sunca, a ono brdo je piramida Mjeseca. Prof. Hodović mu je pokazao obližnje brdo koje se zove Perun. Podsjetivši se da je Perun kod stanh Slavena bio Bog groma, zaključio je da je to područje nekada bilo izloženo čestim grmljavinama i munjama. Nantzale su se asocijacije koje je stekao istraživanjima piramida po brojnim dijelovima svijeta. U svom eseju o tom momentu, dr. Osmanagić je zapisao: "Kamene kugle Bosne... energetsko pražnjenje sa neba... asocijacija sa Kostarikom. Zaista, Bosna je nekada bila energetsko čvorište ovog dijela svijeta". Na nekoliko mjesta na tom brdu naišao je na kamene ploče koje su virile iz trave. Da li su to ostaci srednjovjekovne Bosne ili ostaci starije civilizacije? Da li je to djelo prirode ili djelo ljudskih ruku?, zapitao se tada dr. Osmanagić. Kada su se spustili u dolinu, iz automobila je izvadio svoju knjigu "Civilizacije prije početka zvanične historije" sa fotografijama meksičkih piramida, te prof. Hodoviću rekao da je brdo sa koga su se spustili i njegova okolica arhitektura piramida. Konture brda u Visokom bile su iste kao i meksičke piramide. Čak je i plato meksičke piramide bio po izgledu jednak vrhu brda Visočica. Još je jednom pogledao prema visočkim brdima. Opet je vidio dvije od četiri stranice piramidalnog oblika. To je to, zaključio je, i odlučio istraživati. Nakon tog slučajnog otkrića, dr. Osmanagić je kao svaki iskonski istraživač, u maju, junu i julu 2005. godine ostao u Visokom tražeći saglasnosti sa sondažno bušenje na Visočici, da se vidi da li je to brdo čiji je oblik napravila priroda tokom vijekova, ili je, ipak, riječ o piramidama, dok se ispod sloja zemlje i šume nalaze obrađeni kameni blokovi koji čine građevinu nalik na piramidu. Prva geološka bušenja napravljena su polovicom avgusta 2005. godine i ona su nedvojbeno potvrdila da se ispod sloja zemlje nalazi kamena građevina piramidalnog oblika. To su potvrdila i sva daljnja istraživanja. "Na osnovu satelitskih, radarskih i georadarskih snimanja na piramidi Sunca, utvrđeno je da je riječ o najvećoj kamenoj građevini piramidalnog oblika na svijetu, građenoj od kamenih blokova vezanih cementnim materijalom. Otkriveno je postojanje mreže tunela unutar te građevine", otkrio je dr. Osmanagić. "Piramida Mjeseca u Visokom jedinstveni je građevinski objekt građen kombinacijom popločnih terasi i glinenih slojeva, otkriveno je istraživanjima. Mozaici na popločenim terasama pokazuju izuzetnu vještinu graditelja koji su ih gradili. To ne može biti djelo prirode, to može biti samo djelo ljudskih ruku", smatra dr. Osmanagić. Ispod Bosanske doline piramida u Visokom otkriveni su podzemni tuneli u prosječnoj dubini od 20 metara, pronađeni su bočni prolazi zatvoreni kamenim zidovima. Istraživači su pronašli obrađene kamene blokove u podzemnim labirintima, te nekoliko prostorija, od kojih jednu veću koja bi se mogla nazvati čistilištem jer ima jaku pozitivnu energiju, U podzemnim tunelima pronašli su i podzemno plavo jezero. Dr. Osmanagić je ispričao i priču o pronalasku obrađenog kamenog bloka na postolju. Kada su ga pomaknuli i premjestili na drugo mjesto, pojavila se voda, kao da su poremetili energetske tokove. Kameni blok su vratili na prvobitno mjesto i doticanje vode je stalo. U toku je ispumpavanje vode iz podzemnih tunela kako bi mogli nastaviti iskapanje podzemnih tunela koji vode prema piramidi Sunca, te prema Visokom. Podzemnim tunelima probijaju se na osnovu mjerenja kako ne bi poremetili unutrašnje tokove. Na jednom kamenom bloku našli su razne do sada potpuno nepoznate simbole i to bi mogli biti tragovi jednog od najstarijih pisama u Evropi. Obavljena su satelitska i termalna snimanja koja su pokazala da le voda u podzemnim tunelima brže hladi od prirodnih brda zbog postojanja unutrašnjih prostorija i hodnika. Dok boravite u tim podzemnim tunelima, osjećate se puno bolje i zdravije. Iscjelitelji tvrde da voda u tunelima djeluje na izlječenje od astme, karcinoma i alergija, ali, naravno, to treba i naučno dokazati, te će dr. Osmanagić i njegov tim nastaviti istraživanja kako bi i to provjerili. Bosanska dolina Piramida u Visokom postala je svjetska arheološka atrakcija koju godišnje posjeti preko 500.000 turista iz cijelog svijeta. Ostaje enigma ko je gradio te piramide i koja je bila njihova namjena. Da li su to bile energetske mašine, kako ih naziva dr. Osmanagić ili nastambe najstarije civilizacije? Dosadašnja istraživanja nekih materijala nađenih na tom lokalitetu govore da su te građevine stare oko 12.000 godina, što pripada kraju Ledenog doba. Bosanske piramide očito kriju neku veliku tajnu koja još nije otkrivena i pitanje je hoće li ikada biti. Jer, istraživanja su pokazala da na vrhu te građevine postoji energetska zraka koja je sve jača što se udaljava prema nebu. Skepsa naučne elite, prema riječima dr. Osmanagića, govori da moćnici možda strahuju da se u Visokom nalazi izvor nove i besplatne energije. Kako bilo, u Visokom se piše nova historija.
  www.24sata.info
   
  4

   

  Energetska isijavanja Bosanskih piramida
  Tim istraživača iz Hrvatske na čelu s fizičarem Slobodanom Mizdrakom iz Zagreba boravio je u Bosanskoj dolini piramida 10-11.04. 2010. Domaćini su im bili predstavnici Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", među kojima osnivač Fondacije i voditelj projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić i vodeći arheolog Fondacije mr.sci. Mislav Hollós. Prilikom obilaska arheoloških lokacija primjenjene su nedestruktivne metode mjerenja isijavanja energije. Upotrijebljeni su slijedeći instrumenti: Gaussmetar EMF 823 sa internom sondom i EMF 828 s vanjskom 3D sondom. Uređaji su industrijski kalibrirani, velike osjetljivosti i tačnosti. Upotrijebljena su i dva pomoćna instrumenta: osciloskop i spektrometar. Na tri lokacije zabilježena su znatnija odstupanja zračenja od neposredne okoline. I mada je riječ o preliminarnim podacima, može se zaključiti da postoji prisustvo ultrazvuka na ovim lokacijama i da se njegove karakteristike podudaraju na ovim mjestima. Naime, riječ je o kontinuiranom prisustvu ultrazvuka, istih frekvencija (28 kHz) i istog sinusoidnog oblika koji se pojavljuje u centru platoa na vrhu Bosanske piramide Sunca, centru platoa na vrhu tumulusa u Vratnici te bočnim prolazima u prahistorijskom podzemnom kompleksu "Ravne". Prilikom dolaska do vrha Bosanske piramide Sunca čitavom zapadnom stranom aparati nisu zabilježili postojanje ultrazvuka. Iznenada se pojavio na samom vrhu piramide i to samo u radijusu od jednog metra. Kako se udaljava od centra zračenja, prisustvo ultrazvuka naglo pada, da bi se potpuno izgubilo izvan radijusa od samo pet metara. Slično je i s tumulusom u Vratnici. Ultrazvuk se pojavljuje na samom vrhu ove strukture i vrlo brzo se gubi kada se odmakne od središta tumulusa. Ispitivanja tima iz Zagreba se podudaraju s ranijim rezultatima istraživanja u Visokom geofizičara ruskog Schmidt instituta iz Moskve (dr. Olega Khavroshkina i dr. Olega Tsyplakova) te Britanca dr. Harryja Oldfielda. Donja granica ultrazvuka je 20 kHz i to je limit iznad kojeg čovjek ne može da čuje. Drugim riječima, locirani ultrazvuk u Bosanskoj dolini piramida nije u opsegu ljudskog slušnog aparata. Za nastanak ultrazvuka potreban je izvor koji može biti: mehaničke prirode (28kHz znači izazivanje 28.000 udaraca u sekundi), elektro-magnetna indukcija (dakle elektro ili magnetna tehnologija) ili stisnuti kvarcni kristal (piezoelektrična tehnologija). Postavlja se pitanje koja od ovih tehnologija proizvodi kontinuirani ultrazvuk unutar Bosanske piramide Sunca i tumulusa u Vratnici, koji se zatim fokusirano kreću kroz njihove vrhove? Jasno je, zasada, samo jedno: ovdje nije riječ o prirodnoj pojavi. Objašnjenje ovog fenomena će nas približiti rasvjetljavanju tajne bosanskih piramida. Stoga ovo istraživanje ima pionirski značaj za nauku o piramidama u XXI stoljeću i mijenjanju vladajuće dogme o svrsi ovih struktura građenih na pet kontinenata.
  www.bihac.net
   
  5
  CHRISTOPHER DUNN OBIŠAO PIRAMIDE U VISOKOM: OVO JE MISTERIJA!
  Nakon posjete Bosanskoj dolini piramida sa sigurnošću mogu reći da je ona produkt ljudskog djelovanja, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Sarajevu američki inžinjer, naučnik i istraživač Christopher Dunn. Dunn je u izjavama za medije istakao da je posebno impresioniran podzemnim tunelskim kompleksom za koji je, rekao je, više nego očigledno da je nastao djelovanjem ljudske ruke te dodao kako smatra da je na ovoj lokaciji djelovala tehnološki visoko razvijena civilizacija. "Naravno, potrebno je još mnogo istraživanja i osobno se divim upornosti arheologa, antropologa, pedologa i geofizičara, kao i svih ostalih koji su uključeni u ovaj veliki projekt. Ovo što imate u Visokom je velika misterija", kazao je Dunn. Dunn je autor bestselera "Giza Power Plant" i "Lost Technologies of Ancient Egypt", koji su produkt 35-godišnjeg Dunnovog istraživanja monumenata u Egiptu. Na pitanje novinara da li misli da su i bosanske piramide energetske mašine kao što to tvrdi za egipatske, Dunn je izjavio da je uočio sličnosti te da dosadašnji nalazi i mjerenja fizičara na lokalitetu Bosanske piramide Sunca govore u prilog ovoj tvrdnji. Medijima se obratila i vodeći arheolog Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" dr. Sara Acconci, koja je istakla da su lokacije u Visokom istinsko blago BiH. "Svakog dana u Bosanskoj dolini piramida pronalazimo sve više dokaza o monumentima rađenim ljudskom rukom", rekla je. Tim stručnjaka iz Italije, univerziteta u Milanu i Trstu, koji se sastoji od arheologa, ahitekta i dva medicinska antropologa već nekoliko mjeseci izučava podzemni kompleks tunela "Ravne". "Ono što smo do sada zaključili nesumnjivo ukazuje na vještačke objekte. Siguran sam da je sve ovo u Visokom napravila drevna civilizavcija koju sam, za sada, nazvao civilizacijom Visoko", kazao je vođa tima dr. Paolo De Bertolis. O razvoju arheološkog turizma u BiH i konkretno području općine Visoko govorio je predsjednik njemačke kompanije "World Wide Saerch" Christo Makovec, koji je najavio ulaganja ove kompanije u promociju projekta istraživanja bosanskih piramida. "Imamo namjeru i već smo obavili preliminarne razgovore s čelnicima Općine Visoko, da u Visokom napravimo istraživački centar s pripadajućim muzejom, umjetničkom galerijom te multimedijalnim salama koje će biti mjesto okupljanja arheologa, istraživača, volontera i turista. Naša ideja je da promoviramo BiH, arheološki turizam u ovoj zemlji i svijetu pokažemo ovo otkriće", pojasnio je Makovec. Osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić najavio je dolazak Grahama Hancocka (20.-24. juna) te profesora Josepha Davidovitza (26. marta) u posjetu Bosanskoj dolini piramida.
  www.dnevniavaz.ba
   
   
  EMOTO POTVRDIO VANREDNOST VODE IZ BOSANSKE DOLINE PIRAMIDA
  Vodeci svjetski istraživač molekularne strukture vode Masaru Emoto iz Japana svoju karijeru posvetio je proučavanju vode kao žive materije na koju utiču muzika, energije, osjećaji, intonacije ili vibracije. Emoto je usavršio i tehniku fotografiranja kristalnih struktura vode te objavio nekoliko knjiga o ovoj tematici. Emoto je bezbroj puta do sada potvrdio teoriju da se voda ponaša kao živo biće te mijenja kristalnu strukturu ovisno o različitim utjecajima. Postao je svjetski slavan kada je ustvrdio da je voda duboko povezana s individualnom i kolektivnom sviješću. Primjera za ovo je bezbroj, a najpoznatiji su oni koji se vežu za molitve, ljubav, dobrotu, duhovnu muziku... Naime, Emoto je uzorke vode s različitih lokacija u svijetu snimao bez intervencija, ali i uzorke koje je izlagao različitim utjecajima poput budističke molitve, Mozartovih djela ili heavy metal muzike. Rezultati su bili zapanjujući. Voda koja je bila izložena molitvama ili pozitivnim emocijama formirala bi pravilne kristalne strukture, dok bi strukture vode izložene negativnim emocijama bile u potpunom haosu. Isto važi i za prirodnu izvorsku vodu koja, bez iznimke, ima pravilne strukture i vodu iz slavine iz gradskog vodovoa čija je osnovna odlika haotična struktura. Nezaobilazno je ovdje spomenuti i da se, vrlo logično, nameće pitanje kakav utjecaj na naš organizam ima, recimo, "energetski mrtva" i haotična voda iz slavine?
  piramidasunca.ba

   

  AHMED BOSNIĆ: O BOSANSKIM PIRAMIDA DANAS SE ZNA OD VLADIVOSTOKA DO JOHANESBURGA, OD LAS VEGASA DO SIDNEJA
  Ahmed Bosnić je od samog početka projekta istraživanja Bosanske doline piramida bio uz dr. Semira Osmanagića i dio ovog historijskog procesa, a dugi niz godina je i predsjednik Upravog odbora Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, a kao takva osoba je i neko ko nam s punim pravom može pojasniti dosadašnji tok istraživanja, kao i buduća očekivanja.
  – Za sve ove godine prošli smo velika iskušenja, od jednog profesorskog otpora, do nerazumijevanja u samom Visokom, mada na kraju moramo priznati da su mnogi ljudi iz Visokog podržavali ovaj veliki projekat od prvog dana. Ovog časa projekat je prošao sve te dječije bolesti i zasigurno je dobio afirmaciju u cijelom svijetu. Bosanske piramide u cijelom svijetu priznaju najuvaženiji znanstvenici iz različitih znanstvenih grana. Na kraju krajeva zahvaljujući dr. Osmanagiću koji ima jednu čudesnu energiju i njegovim kontaktima u svijetu, te brojnim predavanjima, o bosanskim piramidama se danas zna od Vladivostoka do Johanesburga, od Las Vegasa do Sidneja, cijeli svijet je spoznao da u maloj Bosni postoje piramide najstarije na svijetu, a Piramida Sunca i najveća na svijetu. – ističe Bosnić.

  Ahmed Bosnić se dotakao i energije piramida i brojnih drugih vrijednosti, osim onih arheoloških.
  – Ono što je možda važnije od svega jesu teorije koje su postale dio naučnih dometa tj.energije bosanskih piramida. One su zaista posebne i ne može se govoriti samo o njihovim arheološkim, već prije svega i o energetskim vrijednostima. Inače, malo koje piramide u svijetu, a postoje na svim kontinentima, imaju tako neobičnu i nesvakidašnju, rekao bih, tako snažnu energiju, koja ne samo da zapljuskuje našu planetu, nego ide još dalje, u svemir, a mi danas još ne znamo sve njene dimenzije. – kazao nam je Ahmed Bosnić.

  Na kraju je nezaobilazno pitanje bilo vezano i za budućnost ovog grandioznog projekta.
  – Mislim da će za kratko vrijeme bosanske piramide doživjeti još veću afirmaciju. Ovo što se danas dešava je čudesno. Mora se znati da prije 10 godina, od jednog brda pored koga je svako prolazio bez ikakvih emocija i čuđenja (Bosanska piramida Sunca), danas imamo mjesto gdje se okupljaju znatiželjni ljudi iz cijelog svijeta, ali i znanstvenici koji u bosanskim piramidama nalaze sasvim nova znanstvena otkrića, koja ne samo da oplemenjuju našu planetu, nego i znanost i šire joj domete i saznanja. Recimo sam zvuk koji emituje piramida, energija koju emituje, to će sigurno biti predmet istraživanja naredenih decenija. Nauka još nije otkrila sve dimenzije zvuka i energija, koja je suština možda i našeg univerzuma. – zaključio je Ahmed Bosnić, predsjednik UO Fondacije.
  piramidasunca.ba

  Pročitano 8233 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive