Hidrotehnička Učinkovitost

  Hidrotehnička ili Vodna učinkovitost u sebi objedinjuje niz savjeta za redukcijom ukupno potrebne pitke vode u domaćinstvu. Mali sustavi za sakupljanje kišnice prvenstveno su namjenjeni za mala domaćinstva koja troše dnevno 100-150 litara vode u razne svrhe. Razlog primjene kišnice je redukcija ukupnih troškova jednog domaćinstva zbog stalnog porasta cijene pitke vode. Kišnica se zbog zagađenja atmosfere ne može direktno koristiti kao pitka voda, ali se zato kišnicom može pokriti i preko 50% ukupno potrebne vode tijekom dana što će dugoročno stvoriti visoke uštede jednog domaćinstva. Izgradnjom uređaja za uporabu kišnice moguća je znatna ušteda pitke vode. Po svojim osobinama kišnica može zamijeniti pitku vodu kod: ispiranja WC školjke, pranja rublja ili automobila, čišćenja i zalijevanja vrta.

  k1

  Dodatno smanjenje potrošnje vode može se postići ako se ugrade specijalni ispusni elementi. Također je bitno osigurati da slavine ne propuštaju jer je i pojedinačno kapanje dovoljno da rasipate energiju i vodu. Ako iz slavine kapne samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca.

  Perlator
   ili raspršivač je nastavak pipe koji pomaže pri štednji vode. Ovaj raspršivač miješa mlaz vode na slavini sa zrakom tako da se ne primjećuje da teče znatno manja količina vode. No, za pranje je ta količina uvijek dostatna. Većina štednih perlatora temelji se na principu mješanja vode iz slavine i vanjskog zraka. Na taj način štedni perlatori ostavljaju vizualni dojam mlaza bogatog vodom dok sami protok vode može biti manji i do 70%. Štednih perlatora ima u više izvedbi od kojih je najraširenija izvedba u obliku plastičnog odljeva sa sustavom mrežica. Ovakvi perlatori većimo dolaze sa predodređenim maksimalnim dopuštenim protokom. Druga verzija je kompletno metalni perlator bez plastičnih djelova i sa mogućnošću regulacije količine dovedenog zraka. Razlika je naravno, osim u lokalnoj regulaciji, u mogućnosti čišćenja nečistoća koje nakupe nakon određenog vremena korištenja samog perlatora. Plastični perlator, zbog svog jednodijelog odljeva nema mogućnost detaljnog čišćenja što mu značajno ograničava vijek trajanja. 

  Tuš stop
   je mala slavina koja se montira direktno iznad miješalice na crijevo koje vodi prema tuš slušalici, a tijekom tuširanja namjesti se željena temperatura. Kada se ponovo uključi ventil temperatura koja je namještena ostala je ista i ne mora se ponovo namještati.

  Perlator mlaznica je međunastavak za crijevo, a pomoću tog nastavka se reducira i ograničava količina mlaza vode, a to može biti nelagodno ako nastavak nije podešen tako da troši malo vode pa voda onda samo kaplje umjesto da osvježava jakim oštrim mlazom.

  Tuš mlaznica
   koja ima posebne unutarnje mlaznice koje daleko bolje raspoređuju vodu unutar mlaza i na taj način štede vodu. Ova se slušalica može vrlo lako montirati na crijevo.

  Pokretni raspršivač
   osmišljen je za miješalicu na kuhinjskom sudoperu. U odnosu na običan nastavak, pomoću ovog nastavka se mlaz vode bitno reducira što se uopće ne primjećuje jer se mlaz pojačava dodatnim tuš nastavkom pa je jednako tako efektivan kao i običan, jaki mlaz vode. Ovaj se raspršivač jednostavno montira na metrički navoj.

  Noviji vodokotlići
   nude dvije mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo dio vode iz spremnika, a duljim pritiskom cijeli sadržaj vodokotlića što će dugoročno ostvariti veliku uštedu.

  2

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive