Zelena Benzinska MOL
  Subota, 20 Svi 2017 10:10

  Zelena Benzinska MOL

  Više od 50% uštede energije, kreativno korištenje alternativne energije, efikasno smanjenje od 10t CO2 i korištenje recikliranih materijala je koncept nove MOL benzinske pumpe koja je napravljena na principima održivog razvoja. Ova nova benzinska pumpa dokazuje da ekološka svijest i suvremeni dizajn nisu u suprotnosti i da se ne isključuju. MOL dugi niz godina istražuje načine za razvoj benzinskim pumpi u skladu sa suvremienim tokovima. Jedan od glavnih ciljeva je smanjenje troškova energije i korištenje alternativnih izvora energije. Primjenom alternativnih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija cijena izgradnje je inicijalno porasla za skoro 20% u odnosu na klasične benzinske stanice ali ova moderna benzinska stanica može da uštedi više od 7000 m³ plina i 120 000 kWh električne energije godišnje. Tijekom sunčanih dana može da proizvede energiju za vlastite cjelokupne potrebe. MOL Grupacija planira da otvori nove benzinske pumpe primjenom sličnih i inovativnih rešenja.Inovacije koje su primjenjene na ovoj pumpi: Značajno poboljšana toplinska izolacija zgrade, uključujući i specijalno troslojno staklo u velikoj mjeri smanjuju toplinu ljeti i gubitak topline zimi kao i utrošenu energiju potrebnu za grijanje i hlađenje. Zeleni zid i zeleni krov neutrališu oko 10t CO2 godišnje , dok u isto vreme štede energiju i smanjuju utjecaj temperaturnih razlika. Kišnica se sakuplja i skladišti u cisterni da bi se kasnije koristila za zaljevanje biljaka na krovu i na vertikalnim zelenim zidovima. Time se potrošnja pitke vode smanjuje na minimum. Zgrada se grije zimi a ljeti hladi dizalicom topline i izmenjivačem topline. Time se osigurava nula emisije CO2. Solarno drveće pruža ukupno 250m2 integriranih solarnih panela koji proizvode oko 31000 kWh energije godišnje. Koristi se samo LED osvjetljenje. 355 LED svjetiljki koliko je ugrađeno možete da uštedi više od 6000 kWh godišnje. Interijer je projektiran i izrađen korištenjem ekoloških materijala. Namještaj je napravljen od recikliranih kartona a vinil tekstilne podne obloge i lampe su napravljene od reciklirane plastike.
  efikasnost.com

   

  HD MOL ZELENA 750 1


  PRVA MOL EKOLOŠKA BENZINSKA PUMPA U BUDIMPEŠTI
  Nova benzinska stanica će također biti operemljena turbo punjačima za električne automobile. Ova nova benzinska pumpa koja je otvorena januara 2012 u Budimpesti predstavlja spoj brige o ekološkom okruženju kao i naprednog dizajna koji nisu u suprotnosti u ovom slučaju. Jedan od glavnih ciljeva benzinske pumpe budućnosti je korištenje alternativnih izvora energije i smanjenje energetskih troškova pumpi. Korištenjem alternativnih izvora energije i energetski efikasne tehnologije MOL je smanjio troškove za blizu 20% u odnosu na klasične pumpe. Sada je moguće sačuvati 7,000 m³ plina i 120 000 kWh električne energije godišnje. Nova benzinska stanica će također biti operemljena turbo punjačima za električne automobile. Ovo će biti prva oprema te vrste na pumpama u Mađarskoj. Baterije električnih automobila puniti će se za samo dvadeset minuta. Značajno povećana toplinska instalacija zgrade, uključujući troslojne staklene površine, koje u velikoj mjeri smanjuju toplinu tijekom ljeta a povećavaju je u zimskim periodima. Zeleni zid ekološke pumpe i prekriven krov biljkama neutraliziraju 10 tona CO2 na godišnjem nivou, dok će se smanjivanje energije u ljetnjem ili povećanje u zimskom periodu utjecati na isparavanje iz zgrade. Tako sačuvana energija može da smanji emisiju plina CO2 za skoro 100t. Kišnica koja se čuva u cisternama zgrade koristi se za zalijevanje biljaka na krovu i zelenim zidovima, tako da je korištenje pitke vode minimalno. Unutrašnjost pumpe dizajnirana je korištenjem ekoloških neškodljivih materijala.
  www.ekologija.rs
  HD MOL ZELENA 750 2


  Prva MOL ekološka benzinska pumpa u Budimpešti
  Zelena tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisije CO2 a postignut dizajn ekološke pumpe oduševljava potrošače. Ušteda više od 50% energije, kreativna upotreba alternativne energije, efektivna redukcija deset tona plina CO2 i emisije plinova, konstruktvina upotreba recikliralnih materijala na MOL benzinskim pumpama – sve to čini novi zeleni koncept grupe MOL, zasnovan na principima održivog razvoja koji su skoro postavljeni u Budimpešti. Ova nova benzinska pumpa predstavlja spoj brige o ekološkom okruženju kao i naprednog dizajna koji nisu u suprotnosti u ovom slučaju. Zeleni koncept grupe MOL je projekat koji neće služiti samo korisnicima u budućnosti već i u sadašnjosti. MOL je godinama tragao za načinom razvitka ove „benzinske pumpe budućnosti“. Jedan od glavnih ciljeva benzinske pumpe budućnosti je korištenje alternativnih izvora energije i smanjenje energetskih troškova pumpi. Korištenjem alterantivnih izvora enegije i energetski efikasne tehnologije MOL je smanjio troškove za blizu 20% u odnosu na klasične pumpe. Sada je moguće sačuvati 7.000m³ plina i 120.000kWh električne energije godišnje. Nova benzinska stanica će također biti operemljena turbo punjačima za električne automobile. Ovo će biti prva oprema te vrste na pumpama u Mađarskoj. Baterije električnih automobila puniti će se za samo dvadeset minuta. Sve je veća upotreba električnih automobila, posebno popularnih na zapadu, što nije slučaj u Mađarskoj. Ipak, MOL u saradnji sa ABB, liderom u napajanju energijom i automatizacije tehnologije, sada je fokusiran na pionirski razvoj istog. Inovacije koje donosi zeleni koncept grupe MOL: Značajno povećana toplinska instalacija zgrade, uključujući troslojne staklene površine, koje u velikoj mjeri smanjuju toplinske potrebe tijekom ljeta a povećavaju je u zimskim periodima. Zeleni zid ekološke pumpe i prekriven krov biljkama neutralizirati će 10 tona CO2 - na godišnjem nivou, dok će se smanjivanje energije u ljetnjem ili povećanje u zimskom periodu utjecati na isparavanje iz zgrade. Tako sačuvana energija može da smanji emisiju plina CO2 za skoro 100t. Kišnica koja se čuva u cisternama zgrade koristi se za zalivanje biljaka na krovu i zelenim zidovima, tako da je korištenje pitke vode minimalno. Unutrašnjost pumpe dizajnirana je korištenjem ekoloških neškodljivih materijala.
  www.gradjevinarstvo.rs

   

  HD MOL ZELENA 750 3

  HD MOL ZELENA 750 4

  HD MOL ZELENA 750 5

  HD MOL ZELENA 750 6

  Pročitano 483 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive