Medicinski Osijek 2015

MEDICINSKI 220x120Medicinski fakultet Osijek 2015, Projektom rekonstrukcije obrađen je spoj na postojeće instalacije zgrade medicinskog fakulteta te nova mreža distribucije tople i hladne vode. Predlaže se rekonstrukcija toplinske stanice, rashladne stanice, cijevne mreže i balansiranje tokova vode kroz cjevovode.
 
 
Instalacije su spojene na postojeću toplinsku stanicu koja je vezana na javnu mrežu gradskog grijanja grada Osijeka. Sustav hlađenja je vezan uz postojeći rashladnik vode postavljen u dvorišnom dijelu zgrade.
 
CIJEVNI RAZVOD
Cijevi se izoliraju izolacijom čiji su tip i debljina naznačeni na crtežima (specifikacija materijala). Potrebno je izvesti kompenzacijske lire, postaviti aksijalne kompenzatore, klizne i čvrste točke prema crtežima i pravilima struke. Odzračivanje cijevne mreže i kompletnog sustava ostvaruje se preko odzračnih pipaca montiranih na uređajima, automatskih odzračnih lončića i ručnim odzračnim loncima na najvišim dijelovima instalacije. Distribucijski cjevovodi se dimenzioniraju prema maksimalnom padu tlaka od 120 Pa te su dimenzionirani za radni režim 75/60°C odnosno protok vode kod promjene temperature od 15°C. Prema slijedećoj tablici je izvšeno dimenzioniranje cjevovoda.
 
RADIJATORI
Kao ogrjevna tijela u pojedinim prostorijama odabrani su čelični kompaktni ventilski radijatori kao proizvod VOGEL&NOOT 33VK, 22VK ili 11VK ili slični odgovarajući. U sanitarijama i kupaonicama je prema potrebi odabran odgovarajući ukrasni zidni cijevni radijator. Na postojeći termostatski ventil koji se nalazi u radijatoru potrebno je ugraditi termostatske glave kao DANFOSS. Radijatori su osim toga opremljeni slavinom za punjenje i pražnjenje, odzračnim pipcem i prigušnicom. Radijatori na sebi imaju termostatske ventile sa termostatskim glavama za regulaciju temperature po prostorima. U glavnoj prostoriji građevine postavlja se programabilni regulator kojim se upravlja radom plinskog bojlera.
 
ODABIR VENTILOKONVEKTORSKIH JEDINICA
Jedinice za grijanje i hlađenje uredskih prostorija su četverocijevni ventilokonvektori. Sustav grijanja je odabran u režimu 76/60°C dok je režim hlađenja 7/12°C. Svaki VK je spojen na sustav odvoda kondenzata te sifona koja smanjuje mogućnost prenosa mirisa kroz sustav odvodnje. U svakoj sobi je postavljen jedan zidni regulator koji upravlja radom VK ovisno o sobnoj temperaturi, programiranju i režimu rada hlađenja ili grijanja.
 
RASHLADNA JEDINICA
Građevina se hladi preko klima jedinice koja u sebi ima integriranu invertersku regulaciju električne snage uređaja. Inverterske jedinice imaju veći učin od klasičnih zračnih dizalica. Odabrane su jedinice kompaktne izvedbe sa svom potrebnom sigurnosnom opremom, dizalica topline koristi R407 za rad, tehničke karakteristike:

RASHLADNIK VODE
DAIKIN model EUWAB 20KAZW1
snaga hlađenja 46,6 kW
električna snaga 17,9 kW / 3F / 400V / 115A
freon R407C; 2x5.9kg
buffer 55 L
ekspanzija 12 L
visina 154 cm
širina 258 cm
dubina 73 cm
masa 586 kg
buka 81 dBA
 
ODSISNA VENTILACIJA
Ovim sustavom ventilacije vrši se odsisavanje zraka iz prostorija bez prozora ili prostorija s povećanim oslobađenjem vlage. Ventilatori su opremljeni nepovratnim klapnama koje onemogućuju povratni tok zraka ili nekontrolirano strujanje u prostoriju tijekom zimskog perioda. Regulacija rada ventilatora se vrši pomoću tiristorske kontrole, povezivanja s rasvjetom te termičke zaštite elektromotora tijekom rada.
 
Strojarski projekt
Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

Elektrotehnički projekt
Zlatko Galić, dipl.ing.el.

Arhitektonski projekt
Goran Čičić, dipl.ing.arh.
 

HD MEDICINSKI FAX NOVO 1

HD MEDICINSKI FAX NOVO 2

HD MEDICINSKI FAX NOVO 3

HD MEDICINSKI FAX NOVO 4

HD MEDICINSKI FAX NOVO 5

HD MEDICINSKI FAX NOVO 6

HD MEDICINSKI FAX NOVO 7

 

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive