
Prema projektnom zadatku od Ministarstva Obrane Republike Hrvatske, potrebno je izraditi tehničku dokumentaciju za dogradnju i rekonstrukciju kuhinje s restoranima. Postojeći objekt tj. kuhinja bila je distributivnog tipa. Rekonstrucijom i dogradnjom potrebno je osigurati kapacitet kuhinje za 1200 obroka, sa tri prateća restorana: jedan za dočasnike i namještenike sa 200 sjedećih mjesta, i dva za časnike tj. 32 sjedeća mjesta za visoke časnike i 32 sj. mjesta za niže časnike. Postojeći centralni prostor u objektu koji je i do sada služio kao kuhinjski dio, temeljito se rekonstruira i proširuje za jedan raster nosive konstrukcije, čime se postojeći časničk i restoran smanjuje, ali i dalje zadovoljava kapacitetom tj. površinom. U tom dijelu ruše se postojeći zidovi koji su (najčešće) visine cca 4.5 m tj. do spuštenog stropa. Ruši se i međuetaža u sadašnjem servisnom dijelu kuhinje ( uz gospodarski ulaz) , koja je služila za smještaj klima komora. Klima komore se premještaju dopunjuju novima u nadograđenom dijelu. Demontiraju se instalacije rasvjete u stropu, kao i strojarske instalacije osim iznad dijela restorana koji ostaje.
Toplotehničke instalacije
Toplotehničke instalacije u građevini omogućuju grijanje, te ventilaciju prostora i pripremu potrošne tople vode. Postojeća instalacija koju je moguće primjeniti ostaje u funkciji nepromjenjena ili prepravljena, a što će biti u nastavku opisano u dijelovima gdje će ista oprema biti primjenjena.
Instalacija radijatorskog grijanja
Prostori u prizemlju i na katu strojarnica ventilacije se griju sa ljevano aluminijskim radijatorima koji su smješteni na parapete pod prozore. Radijatori su ovješeni na ciglene zidove pomoću konzola i pričvrsnica za aluminijske radijatore. Radijatori su dimenzionirani za pokrivanje transmisijskih gubitaka topline i pokrivanja ventilacije prostorija infiltracijom zraka kroz fuge usljed razlike tlakova vanjskog i unutarnjeg prostora. Cijevni razvod za toplu vodu je projektiran od crnih čeličnih bešavnih cijevi i ovješen je pod stropom prostorija.
Ventilacija prostora - Ventilacija restorana za časnike i vojnike, kuhinje sa pomoćnim prostorima, garderoba, sanitarnih prostorija i tuš kabina:
KK1 - Ventilacija restorana za dočasnike i namještenike
Ventilacija restorana za vojnike je projektirana sa dobavom i odsisom zraka u količini 50 m3/h po osobi. Klima komora se sastoji od filtera svježeg zraka, grijača zraka i tlačnog i odsisnog ventilatora, a smještena je na I katu nadogradnje. Klima komora sustava KK1 je postojeća dosadašnjeg kapaciteta zraka 13 000 m3/h koju se treba preraditi na kapacitet zraka od 10 000 m3/h.
KK2 - Ventilacija restorana za visoke časnike
Ventilacija restorana za časnike je projektirana sa dobavom i odsisom zraka u količini 50 m3/h po osobi. Klima komora se sastoji od filtera svježeg zraka, grijača zraka i tlačnog i odsisnog ventilatora, a smještena je na I katu nadogradnje. Klima komora sustava KK2 je postojeća dosadašnjeg kapaciteta zraka 4 000 m3/h koja ostaje nepromjenjena. Ventilacija kuhinje je projektirana prema normi VDI 2052 koja propisuje količine zraka koje treba odvesti po broju i vrsti uređaja, koji su ugrađeni u kuhinji i prema gorivu koje uređaji koriste.
KK3 – Dovod zraka u kuhinju i pomoćne prosrore
Iznad termičkog bloka u kuhinji ( dva komada ) ugrađene su odsisne nape za odsis zraka u tzv.EKO izvedbi u koju se ubacuje 70% svježeg zraka radi uštede, a 30% zraka se ubacuje u kuhinju preko tlačnog sustava KK 3 kapaciteta zraka 4 000 m3/h. Klima komora sustava KK3 je postojeća dosadašnjeg kapaciteta zraka 4 000 m3/h koja ostaje nepromjenjena. Sustav ventilacije KK3 osim u termički dio kuhinje dobavlja zrak i u pomoćne prostore kuhinje:slastićarnu, šef kuhinje, skladište kolonijala, pranje bijelog suđa i pranje crnog suđa.
KK4 – Dovod zraka u nape kuhinje
Dovod zraka u nape projektiran je sa ventilacionom komorom KK4 kapaciteta zraka L = 4 000 m3/h, sa filtriranjem zraka od nečistoća i ventilatorom.
Strojarski Projekt
Antun Mali, dipl.ing.stroj.
Dario Hrastović, dipl.ing.stroj. (suradnik)