Wendelstein 7-X fuzijski reaktor
  Nedjelja, 11 Prosinac 2016 17:45

  Wendelstein 7-X fuzijski reaktor

  Krajem prošle godine znanstvenici s njemačkog instituta Max Planck za fiziku plazme su pokrenuli gigantski fuzijski reaktor koji, ako proradi pravilno, ima potencijala postati prekretnica u potrazi za obnovljivim izvorom energije. Službeno su potvrdili da stroj zaista radi. To u prijevodu znači da bi jednog dana takav sličan model mogao praktično postati beskonačni izvor čiste obnovljive energije. Ovo je uistinu revolucionaran pomak, a ime eksperimentalnog fuzijskog reaktora je Wendelstein 7-X (W 7-X). Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura. I isplatilo se. Sve je to rezultat neprestanog lova na mokri san svakog fizičara i energetičara – proces nuklearne fuzije koji bi bio od iznimne važnosti za čovječanstvo. Proces je to koji se događa unutar svih zvijezda, tako i Sunca, a koji energiju stvara spajanjem atomskih jezgri (a ne razbijanjem, što se radi u komercijalnim fizijskim reaktorima). Prednosti bi trebale biti enormne, jer fuzija kao gorivo može rabiti vodik, koji se može lako i jeftino proizvesti, a ne stvaraju se pritom nikakvi radioaktivni nusprodukti. Na fuziji se radi već dobrih 60 godina, a kao najuspješniji fuzijski reaktori su zasnovani su na „tokamak“ modelu reaktora u obliku uštipka, koji je opasan prstenovima elektromagneta. Rezultat mu nije pretjerano uspješan, jer treba izvor energije izvana, no na njima se i dalje radi. Zato se kod ovog uspješnog reaktora, W 7-X, koristio zahtjevniji dizajn „stellaratora“. U tom se tipu reaktora plazma drži u obliku izvrnute trake zbog nepravilno postavljenih magneta. Cilj je enormno ugrijanu plazmu (slično temperaturama u Suncu) neprekidno održavati u stanju potrebnom za nuklearnu fuziju, a prednost pred tokamak modelima je veća komercijalna isplativost zbog mogućih manjih i jeftinijih konstrukcija. Uzbudljive su to vijesti, jer je proces fuzije tehnološki kompliciran, za razliku od procesa fisije koji se već dugo koristi u nuklearkama diljem svijeta. Zato ćemo na san o fuziji pričekati još neko vrijeme, a dotle će se u uspješnosti natjecati reaktori W 7-X kao predstavnik stellaratora (koji planira koristiti ubuduće deuterij umjesto vodika) i ITER koji se trenutno gradi u Francuskoj kao tokamak model. Predstoje uzbudljive generacije fuzijskih reaktora i veselimo se njihovim budućim rezultatima, prenosi portal Znanost.
  www.energypress.net


  Njemačka: Fuzijski reaktor za beskonačnu energiju

  Znanstvenici njemačkog instituta "Max Planck" za fiziku plazme objavili su da njihov fuzijski reaktor, koji su pokrenuli 2015. godine, doista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao postati beskonačan izvor čiste energije. Tim iz tog instituta objavio je rad u časopisu Komunikacija prirode, u kojem su naveli da ovaj fuzijski reaktor stvara supermoćna, vijugava trodimenzionalna magnetska polja, kakva su bila predviđena projektom. Pokazalo se da je razina greške manja od 1:100.000, što je dovoljno za komercijalnu primjenu tog modela reaktora. Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okoliš radioaktivnim materijama, a imala bi i jeftine i gotovo neiscrpne izvore goriva - morsku vodu. Problem je u tome što se proces fuzije, odnosno sjedinjavanja atoma pokreće tek na visokim temperaturama, kakve su na Suncu. Da bi postala isplativa, mora se osigurati da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspio postići nijedan reaktor. Iako je uspješno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzijski reaktor nije konstruiran za komercijalnu uporabu.
  Portal croenergo.eu


  Fuzijski reaktor u Njemačkoj zaista funkcionira

  Krajem prošle godine znanstvenici s njemačkog instituta Max Planck za fiziku plazme su pokrenuli gigantski fuzijski reaktor koji, ako proradi pravilno, ima potencijala postati prekretnica u potrazi za obnovljivim izvorom energije. Službeno su potvrdili da stroj zaista radi i to, kako kažu, "neočekivanom preciznošću", piše portal Znanost. To u prijevodu znači da bi jednog dana takav sličan model mogao praktično postati beskonačni izvor čiste obnovljive energije. Ovo je uistinu revolucionaran pomak, a ime eksperimentalnog fuzijskog reaktora je Wendelstein 7-X (W 7-X). Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura, i isplatilo se. Sve je to rezultat neprestanog lova na proces nuklearne fuzije koji bi bio od iznimne važnosti za čovječanstvo. Proces je to koji se događa unutar svih zvijezda, tako i Sunca, a koji energiju stvara spajanjem atomskih jezgri, a ne razbijanjem, što se radi u komercijalnim fuzijskim reaktorima. Prednosti bi trebale biti enormne, jer fuzija kao gorivo može rabiti vodik, koji se može lako i jeftino proizvesti, a ne stvaraju se pritom nikakvi radioaktivni nusprodukti. Na fuziji se radi već dobrih 60 godina, a kao najuspješniji fuzijski reaktori su zasnovani su na „tokamak“ modelu reaktora u obliku uštipka, koji je opasan prstenovima elektromagneta. Rezultat mu nije pretjerano uspješan, jer treba izvor energije izvana, no na njima se i dalje radi. Zato se kod ovog uspješnog reaktora, W 7-X, koristio zahtjevniji dizajn „stellaratora“. U tom se tipu reaktora plazma drži u obliku izvrnute trake zbog nepravilno postavljenih magneta. Cilj je enormno ugrijanu plazmu (slično temperaturama u Suncu) neprekidno održavati u stanju potrebnom za nuklearnu fuziju, a prednost pred tokamak modelima je veća komercijalna isplativost zbog mogućih manjih i jeftinijih konstrukcija.
  www.energetika-net.com

   

  Potvrđeno je: fuzijski reaktor u Njemačkoj zaista funkcionira!

  Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura. I isplatilo se.Krajem prošle godine znanstvenici s njemačkog instituta Max Planck za fiziku plazme su pokrenuli gigantski fuzijski reaktor koji, ako proradi pravilno, ima potencijala postati prekretnica u potrazi za obnovljivim izvorom energije. Službeno su potvrdili da stroj zaista radi. To u prijevodu znači da bi jednog dana takav sličan model mogao praktično postati beskonačni izvor čiste obnovljive energije. Ovo je uistinu revolucionaran pomak, a ime eksperimentalnog fuzijskog reaktora je Wendelstein 7-X (W 7-X). Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura. I isplatilo se. Sve je to rezultat neprestanog lova na mokri san svakog fizičara i energetičara – proces nuklearne fuzije koji bi bio od iznimne važnosti za čovječanstvo. Proces je to koji se događa unutar svih zvijezda, tako i Sunca, a koji energiju stvara spajanjem atomskih jezgri (a ne razbijanjem, što se radi u komercijalnim fuzijskim reaktorima).Prednosti bi trebale biti enormne, jer fuzija kao gorivo može rabiti vodik, koji se može lako i jeftino proizvesti, a ne stvaraju se pritom nikakvi radioaktivni nusprodukti. Na fuziji se radi već dobrih 60 godina, a kao najuspješniji fuzijski reaktori su zasnovani su na „tokamak“ modelu reaktora u obliku uštipka, koji je opasan prstenovima elektromagneta. Rezultat mu nije pretjerano uspješan, jer treba izvor energije izvana, no na njima se i dalje radi. Zato se kod ovog uspješnog reaktora, W 7-X, koristio zahtjevniji dizajn „stellaratora“. U tom se tipu reaktora plazma drži u obliku izvrnute trake zbog nepravilno postavljenih magneta. Cilj je enormno ugrijanu plazmu (slično temperaturama u Suncu) neprekidno održavati u stanju potrebnom za nuklearnu fuziju, a prednost pred tokamak modelima je veća komercijalna isplativost zbog mogućih manjih i jeftinijih konstrukcija. Uzbudljive su to vijesti, jer je proces fuzije tehnološki kompliciran, za razliku od procesa fisije koji se već dugo koristi u nuklearkama diljem svijeta. Zato ćemo na san o fuziji pričekati još neko vrijeme, a dotle će se u uspješnosti natjecati reaktori W 7-X kao predstavnik stellaratora (koji planira koristiti ubuduće deuterij umjesto vodika) i ITER koji se trenutno gradi u Francuskoj kao tokamak model. Predstoje uzbudljive generacije fuzijskih reaktora i veselimo se njihovim budućim rezultatima.
  geek.hr


  U NJEMAČKOJ PRORADIO FUZIJSKI REAKTOR Vodi prema beskonačnom i čistom izvoru energije, a radi s 'preciznošću bez presedana'

  Prošle godine su njemački znanstvenici s Max Planck instituta prvi put uključili ogromni fuzijski reaktor Wendelstein 7-X i stvorili vruću plazmu nalik onoj u kojoj bi se trebao odvijati proces fuzije ili spajanja atoma.Godinu dan kasnije znanstveni tim iz SAD-a i Njemačke objavio je u časopisu Nature da reaktor vrijedan 370 milijuna eura i u drugoj fazi funkcionira u skladu s očekivanjima, što znači da proizvodi super snažna i vijugava 3-D magnetska polja kakva je dizajn predvidio, i to s "preciznošću bez presedana", piše sciencealert.com. Znanstvenici kažu da se pogreška u modelu događa samo jednom u 100.000 slučajeva. Ovo je ključno iz razloga jer samo vrlo precizno magnetsko polje može zarobiti vruću plazmu dovoljno dugo da dođe do procesa nuklearne fuzije koja potencijalno može riješiti sve potrebe našeg planeta za čistom energijom. Proces fuzije se odvija u našem Suncu, a u njemu se tijekom izuzetno visokih temperatura spajaju atomi, a pritom se oslobađaju velike količine energije. Suprotan proces od fuzije je fisija, koja se odvija u sadašnjim nuklearnim elektranama - u njoj dolazi do cijepanja jezgre atoma u dva fisijska fragmenta, uz emisiju neutrona i oslobađanja velikih količina energije. Za razilku od fisije, fuzija kao nusprodukt ne stvara radioaktivni otpad, a kao gorivo bi zahtijevala morsku vodu. Najvažnije od svega, ako gledamo dugovječnost Sunca, nuklearna fuzija mogla bi čovječanstvo opskrbljivati energijom koliko god nam treba.
  www.jutarnji.hr

  Pročitano 3558 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive