Bazen IVER SK 2007

  HD BAZEN IVER 220x120Bazen IVER Sesvetski Kraljevec 2007, projekt izgradnje novog zatvoreng bazena u naselju Iver. Strojarskim projektom definirano je tehničko rješenje grijanja i ventilacije prostora bazena uz održavanje mikroklimatskih uvjeta. Osnovni energet za grijanje je zemni plin koji se sagorijeva u plinskoj kotlovnici za generiranje toplinske energije.


  TOPLOVODNA KOTLOVNICA
  Ovaj projekt obuhvaća izvedbu plinske kotlovnice sa zemnim plinom kao energentom za loženje prema projektnom zadatku i važećim propisima i normativima za projektiranje, gradnju,pogon i održavanje plinskih kotlovnica. Kotlovnica je površine 49,39 m2, i visine 3,7 m. Kotlovnica ima dva vanjska zida i krov prema vanjskom prostoru.

  ODABIR KOTLOVA
  Prema potrebnom ogrjevnom učinu, a istodobno uzimajući u obzir da za zagrijavanje bazenske vode samo u periodu tzv. "hladnog starta" treba puni kapacitet od 550 kW, a dalje se za održavanje temperature koristi samo 250 kW, odabrana su dva plinska toplovodna kotla BUDERUS GE515-510 (Thermostream tehnologija,sigurnosna oprema DIN 4751-2, 12 članaka, 510 kW nominalno; 450 max radno) ukupnog učina 900 kW. Dimni plinovi koji nastaju izgaranjem plina u kotlovima imaju nisku emisiju dušičnih, ugljičnih, sumpornih i ostalih oksida, sa visokim stupnjem iskorištenja od 94%. Konstrukcija kotla je robusna, čvrsta, jednostavna, visoke kvalitete te estetski vrlo funkcionalno, moderno dizajnirana. Kotlovi su izolirani kvalitetnom izolacijom debljine 100 mm, te se skidanjem izolacije smanjuje potreban otvor za unošenje kotla. Promjer dimovodnog nastavka je 250 mm, a priključci su NO 125 za polazni i povratni cjevovod.

  PODNO GRIJANJE
  Podno grijanje je projektom predviđeno u gazištu oko bazena, te u svih garderobama i sanitarijama gdje se ulazi sa bosom nogom, te u svim pratećim prostorijama. Navedeni prostori su uglavnom unutarnji bez većeg toplinskog opterećenja pa je grijanje poda predviđeno prvenstveno za održavanje ugodne temperature poda za bosu nogu do 27oC. Podno grijanje se izvodi s atestiranim plastičnim cijevima (otpornim na difuziju kisika), koji se postavljaju na podlogu od stiropora, na kojoj je kaširana plastična folija s nacrtanim rasterima za vođenje cijevi. Cijevi se pričvršćuju za stiropor podloge s plastičnim pričvrsnicama, koje su dimenzionirane za plastične cijevi  17 mm.

  VENTILACIJA I TOPLOZRAČNO GRIJANJE
  Ventilacija i grijanje prostora bazena (KK2 i KK3)
  * U prostoru bazena potrebno je održavati mikroklimatske uvjete (temperatura i relativna vlaga).
  * Mikroklimatski uvjeti održavaju se pomoću klima uređaja.
  * Režimi rada koje uređaj postiže su: rekuperacija topline, odvlaživanje, rad s optočnim i svježim zrakom od 0 do 100 % i grijanje zraka.
  * Rad klima uređaja je potpuno automatiziran, biranje režima rada je u funkciji stanja zraka u prostoru bazena i vanjskih uvjeta (godišnje doba).
  * Predviđena je rekuperacija topline (otpadni zrak), kao i moguće dogrijavanje putem tople vode 80/60oC, samo kada je to potrebno, čime se mnogo štedi na potršnji toplinske energije.
  * Količina svježeg zraka (zbog mirisa) usvojena je zimi cca 13 m3/h m2, ljeti cca 31 m3/m2h površine bazenske vode ili 20m3/h po osobi.
  * Temperatura zraka u prostoru bazena je 28oC
  * Temperatura vode u prostoru bazena je 30oC
  * Relativna vlaga u prostoru bazena je maksimalno 60% u zimskom režimu rada
  * Usvojene temperature vode u bazenima: Temperatura zraka u prostoru bazena je 28oC

  Arhitektonski projekt
  Vedran Pedišić, dipl.ing.arh.

  Strojarski projekt
  Goran Tomek, dipl.ing.stroj.
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj. (suradnik)

   

  HD BAZEN IVER 750 1

  HD BAZEN IVER 750 2

  HD BAZEN IVER 750 3

  HD BAZEN IVER 750 4

  HD BAZEN IVER 750 5

  HD BAZEN IVER 750 6

  HD BAZEN IVER 750 7

  HD BAZEN IVER 750 8

  HD BAZEN IVER 750 9

  HD BAZEN IVER 750 10

  HD BAZEN IVER 750 11

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive