3D printani čelični most
  Subota, 07 Travanj 2018 09:12

  3D printani čelični most

  Isprintan je prvi metalni 3D most. Prošle godine je u nizozemskom mjestu Gemert u promet pušten prvi most ikada izrađen tehnologijom 3D printa betona. Sada, u nizozemskoj kompaniji MX3D već godinama rade na razvoju tehnologija za 3D print metalnih struktura, a njihovi napori trebalo bi uskoro da se okrune postavljanjem prvog na svijetu pješačkog mosta izrađenog na taj način. Most 12,5 metara dug i 6,3 metra širok, su u ovoj kompaniji osmislili, dizajnirali i na kraju uz pomoć četiri robota „isprintali“. Višegodišnji proces razvoja i dizajna, te šestomjesečna izrada mosta, okončani su prije nekoliko dana kada je most stigao na finalnu obradu. Za izradu mosta korišteni su posebni roboti osmišljeni isključivo u svrhu 3D printa metala, kao i specijalna nova legura čelika pogodna za ovakve strukture i način proizvodnje. Most težak 4,5 tone sada se nalazi u pogonima MX3D-a u Amsterdamu gdje će se pod opterećenjima testirati njegova struktura, te će most dobiti i konačni izgled. Ako sve prođe kako je zamišljeno, ovaj jedinstveni mostić „svemirskog“ izgleda bi trebalo početkom slijedeće godine da bude instaliran u amsterdamskoj četvrti De Wallen (poznatoj i kao četvrt crvenih fenjera). Na okolnim zgradama biti će instalirani napredni senzori koji će pratiti savijanje mosta i njegovu izdržljivost kroz vrijeme, kako bi on bio potpuno siguran za pješake i bicikliste. S obzirom na sve što će prethoditi instaliranju ovog mosta te preciznost kojom će se pratiti njegova struktura i funkcioniranje, autori ovog projekta misle da će ovo biti vrlo vjerojatno najsigurniji most u Amsterdamu. Projekt prvog metalnog mosta izrađenog 3D printom financira grad Amsterdam, a u njegovoj izradi su osim MX3D-a sudjelovali i britanska inženjerska kompanija Arup kao i stručnjaci sa Imperial College-a u Londonu. MX3D planira da iskoristi tehnologije i znanje stečeno kroz ovaj projekt za izradu novih mostova, ali i za komercijalizaciju 3D printa metala u drugim industrijama gde su potrebni jedinstveni metalni dijelovi složenih zahtjevnih oblika i strukture.
  pcpress.rs

  HD MX3D MOST 750 1

  HD MX3D MOST 750 2


  Roboti zavarivači izgradili 3D printani čelični most
  Još u lipnju 2015. godine čuli smo o tome kako nizozemska tvrtka koja se bavi 3D printom MX3D planira da izradi pješački čelični most preko amsterdamskog kanala. Most je kompletiran i ostalo je još samo da se postavi preko kanala. Kompanija je za izgradnju mosta koristila svoja četiri MX3D-metal robota. Oni se sastoje od robotske ručice za zavarivanje koja postavlja „grudicu“ istopljenog metala, a zatim dodaje još jednu „grudicu“ na vrhu, nakon čega se stvrdnjava i nastavlja taj proces sve dok se ne stvori cijeli metalni skelet. Kontrolirajući točku u prostoru gdje se vrši zavarivanje, moguće je kontrolirati orijentaciju konstrukcije, ​​čak i kada se oni međusobno prepliću. Nisu potrebni nikakvi prateći materijali i mogu se stvoriti prilično velike konstrukcije. Most je dug 12,5m i širok 6,3m, a za njegov print je bilo potrebno 6 mjeseci. U njega je ugrađeno 4.500kg nerđajućeg čelika i 1.100km žice. Prvobitno je bilo planirano da će MX3D roboti printati most na lokaciji, tako što bi se kretali po konstrukciji sa jedne strane i sami sebi pravili put preko rijeke. Međutim, uspostavilo se da je to nepraktično. „Oudezijds Achterburgwal - mjesto gdje će se most biti postavljen je vrlo prometno mjesto da bi se tu printalo", rekao je Oleg Vishniakou iz kompanije. „Puno pješaka tu prođe tijekom dana pa bi bilo teško dobiti dozvolu za zatvaranje. Također bi trebao i 24/7 nadzor na mjestu printanja kako bi se zaštitili roboti." Most će sada biti izložen testovima opterećenja kako bi se potvrdila izdržljivost konstrukcije, prije nego što bude postavljen preko kanala.
  pcpress.rs

  HD MX3D MOST 750 3

  HD MX3D MOST 750 4

  Pročitano 383 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive