A+/A+ Villa Vanda Vukovar 2010

  0A+ Villa Vanda Vukovar 2010. plus energetska zgrada Arhitektonski zgrada odstupa od izgleda okolnih zgrada, a koncepcijski se također razlikuje po instalacijama. Osnova tehnologije koja se primjenjuje oslanja se na korištenje Sunčeve energije kao energenta.

   
  Zgrada je mini hotel koji će imati izrazito niske pogonske troškove zbog visoke izoliranosti te niskih energetskih zahtjeva. Atraktivan vanjski izgled biti će proširen velikim brojem energetskih sustava, a niska potrošnja energije svrstala je zgradu u GreenBuilding program Europske Unije. Cijeli koncept instalacija je 2012. godine dobio nagradu od GreenBuilding organizacije za najinovativniji projekt u 2011. godini.

  Osnovni izvor topline je veliko sunčano toplinsko polje od šesnaest toplinskih pretvornika koji su projektirani na maksimalnu popunjenost hotela. Da se spriječi pregrijavanje sustava predviđena je izgradnja drain back sunčevog sustava kojim će se u cijevnu mrežu prema potrebi propuštati glikolna smjesa kada se za to ukaže energetska potreba. Primjenom drain back sustava izbjegnut je problem pregrijavanja sunčevog sustava zbog periodičke potrebe za različitim iznosima toplinske energije. Velike količine tople vode su potrebne tijekom godine za potrebe sanitarne vode i kuhinju restorana.

  Drugi izvor topline je zemno kolektorsko polje koje je projektirano kao hibridno polje izgrađeno od više slojeva cijevi sa stalnim navlaživanjem zemlje kišnicom putem drenažne mreže. Tijekom ljeta zemno polje se koristi za pasivno hlađenje zgrade te se pri tome energija zgrade prebacuje u podzemlje. U zimskom razdoblju crpi se energija zemlje i prenosi se u zgradu odnosno energijom zemlje se grije zgrada i sanitarna voda. 

  Pasivno hlađenje je model primjene besplatnog toplinskog ponora zemlje koji ima relativno stabilnu temperaturu tijekom cijele godine. Preko pločastog izmjenjivača vrši se izmjena topline s vodom u sustavu plošnog hlađenja. Primjenom plošnih mreža izbjegavaju se grijača tijela u prostoru soba koja ujedno smanjuju i korisni prostor soba, a tijekom ljeta će se iskoristiti podna mreža za pasivno hlađenje. Pasivno hlađenje se može dobro kombinirati samo s podnom oblogom od keramike ili mramora dok s drvenim oblogama ne daje dobre rezultate. Tijekom ljeta se koriste dva neovisna sustava pasivno hlađenje i sunčani toplinski sustav koji mogu istovremeno neovisno raditi što je nemoguće kod većine termotehničkih klasičnih sustava. Pasivno hlađenje traži u pogonu samo dvije aktivne crpke te kada se usporedi uložena električna energija u rad crpki te dobivena rashladna energija dolazi se često do faktora učinkovitosti u rangu 20-25 što je nemoguće postići klasičnim sustavima hlađenja.

  Mreža grijanja je predviđena preko klasičnog podnog grijanja koje radi na niskim temperaturama polaza vode iz strojarnice te se dodatno koriste i ventilokonvektori za grijanje zgrade. Svaka soba i njezini krugovi su povezani preko lokalnog kontrolera s centralnom regulacijom. Dodatno su predviđeni senzori na prozorima koji kod otvaranja prozora tijekom zime zatvaraju dotok tople vode u pojedinu sobu, a pametne kartice na ulazu u sobe aktiviraju krug grijanja. Integracijom centralnih sustava koji upravljaju svim električnim uređajima moguće je ostvariti velike uštede električne energije tijekom cijele godine.

  Na parkiralištu  je predviđena izgradnja sunčanog fotonaponskog polja kojim bi se napajala dizalica topline, a viškovi proizvedene energije bi se prodavali u elektro-energetsku mrežu. Obzirom na modele otkupa električne energije vrlo vjerojatno će se primjeniti model da se sva energija distribuira u mrežu, a da se iz mreže otkupljuje električna energija prema potrebi. S ovim dodatnim energetskim sustavom instalacija zgrada bi postala plus energetska odnosno proizvodila bi više energije nego što treba na godišnjoj razini. 

  Početna investicija u zgradu ovakvog tipa je veća od klasičnih sustava, ali slijede se osnovna načela održivosti te se primjenjuje Sunčeva energija za grijanje i hlađenje zgrade. Zbog koncepcija koje se planiraju primjeniti Villa Vanda je 2011. godine primljena u registar zelenih zgrada GreenBuilding.  Dok je cijeli koncept instalacija 2012. godine dobio nagradu od GreenBuilding organizacije za najinovativniji projekt u 2011. godini.

  Projekt strojarskih instalacija, 
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj. 

   

  HD VILA VANDA 1
  HD VILA VANDA 2
  HD VILA VANDA 3
  HD VILA VANDA 4
  HD VILA VANDA 5
  HD VILA VANDA 6
  HD VILA VANDA 7
  HD VILA VANDA 8 
  0 

  2 

  2


  Dodjela nagrade je održana 18.04.2012. godine u Messe centru, Frankfurt, Njemačka. Nagradu je u ime investitora i projektantske tvrtke preuzela Emili Wiesenauer. Dodjeli nagrade je također prisustvovao i hrvatski konzul u Republici Njemačkoj dr.sc.Miro Kovač. Na slici su Emili Wiesenauer i predstavnik Europske Komisije te programa GreenBuilding Paolo Bertoldi.

   
  1

  Winners of 2012 GreenBuilding and GreenLight Awards

  These awards, launched by the European Commission in 2005 and 2000 respectively, promote the reduction of energy consumption by public and private organisations on a voluntary basis. GreenBuilding promotes improved energy efficiency through several measures such as thermal insulation, efficient heating and cooling, intelligent control systems and solar panels. The programme currently has 364 partners with 616 buildings, which achieved energy savings of 514 000 MWh in 2011. GreenLight, which promotes highly efficient lighting, has currently 710 partners, who achieved total energy savings of 304 000 MWh in 2011.

  This year's jury was composed of:
  Barbara Cuniberti, an Italian architect specialised in energy efficiency in buildings;
  Marion Elle, a German energy efficiency expert and the
  Paolo Bertoldi, JRC programme manager.

   
  Special acknowledgement - most innovative project

  3 

  Category New building

  1

  Category refurbishment

  2

  Winners GreenLight Award 2012

  4

  Your company is a winner of the GreenBuilding Annual Award

  od: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  za: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  datum: 28. ožujka 2012. 14:52

  Dear Mr. Hrastović,
  As you know every year the European Commission DG JRC organises an annual Award in the frame of the GreenBuilding Programme, where the most interesting projects (in term of energy savings and technology innovation) submitted to us in the past 12 months are awarded. You company is among the winners of the GreenBuilding Annual Award 2012.

  The Award Ceremony will take place at the Messe Frankfurt conference centre (attached to the Hotel Maritim in Frankfurt - Theodor-Heuss-Allee 1, 60486 Frankfurt/Main, Germany) on18 April at 18.15, and it will last about one hour followed by a drink.

  For your information on 18 and 19 of April we organise at the same venue a conference on energy efficiency in non-residential buildings, IEECB'12 (to see all the info about IEECB'12 please visit https://www.light-building.messefrankfurt.com/frankfurt/en/besucher/events/building-performance-congress/ieecb_focus.html).

  I attach a short document about your winning project, please check the data and the text and let me know whether it is correct. Could you also send me a photo of your building to be used in posters and presentation used during the Award Ceremony. Finally I would like to be informed whether your organisation could attend the Award Ceremony on 18 April, and who will represent your organisation in order to prepare the entry passes.

  If you want to see the list of previous winning companies go to: https://re.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/greenbuilding/eventsgbp.htm

  I am looking forward to meeting you in Frankfurt.

  Best Regards
  Paolo Bertoldi
  European Commission DG JRC
  Tel. +39 0332 78 9299 (secretary +39 0332 78 9733)
  Fax. +39 0332 78 5869
  EMAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  URL: https://re.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive