Solarna kuća Đakovo 2011

  1Solarna kuća Mandarić, Đakovo 2011. Na klasičnoj obiteljskoj kući s razinom izolacije koja ju svrstava u niskoenergetske zgrade, izgrađen je sustav za pripremu sanitarne vode te pomoć u grijanju baziran na Sunčevoj energiji. Solarni kolektori su spojeni na integralni sustav kamina na biomasu s vodenim izmjenjivačem te dodatnog plinskog bojlera.
   
  Srce sustava je spremnik od 1000 L sunčani pretvornici, plinski bojler te kamin na drva.Kamin na drva osigurava neovisnost instalacije u slučaju nestanka plina te se kaminom koristi obnovljivo gorivo koje nastaje u prirodi odnosno drvna bio masa. Instalacija kombinira klasične i moderne tehnologije sustava grijanja. Biomasa je CO2 neutralna jer se izgaranjem u prirodu vraća ista količina ugljičnog-dioksida koja se apsorbira kroz složeni proces fotosinteze. Sunčeva energija te anorganska materija se pomoću biljaka i procesa fotosinteze pretvaraju u obnovljivo gorivo.

  Četiri sunčana pločasta toplinska pretvornika ukupne površine 10m2 omogućiti će u prijelaznim razdobljima proljeća i jeseni velike sunčane dobitke. Tijekom ljeta je pokrivenost toplinskom energijom 100%, tijekom proljeća i jeseni 90% te tijekom zime zbog smanjene insolacije Sunca pokrivenost pada do 15%. U kontinentalnoj Hrvatskoj u zimskom razdoblju vrlo je mali broj sunčanih dana i javljaju se oblačna razdoblja koja mogu trajati i nekoliko tjedana. U tom razdoblju nemoguće je postići potrebnu temperaturu u pretvornicima zbog izrazito velikih slojeva oblaka u atmosferi koji apsorbiraju veliki dio toplinskog direktnog zračenja. Tijekom zime plinski bojler i kamin se koriste kao dodatni izvori topline jer sunčani sustav zbog smanjene insolacije ne može dovesti dovoljnu količinu energije u sustav. 

  Sustav će osigurati visoku energijsku neovisnost zgrade tijekom cijele godine jer koristi besplatnu energiju Sunca i ostvaruje visoke uštede. Početna investicija u sunčani sustav je veća od klasičnih sustava grijanja, ali zato korisnicima osigurava dugoročno izrazito niske troškove grijanja.  Sustav je potpuno automatski upravljan putem niza temperaturnih osjetnika i hidrauličkih elemenata koji smanjuju nekontrolirani rad sustava te neplanirano povećanje temperature i energije cijelog sustava.

  Tijekom 2011. godine instalacija je intenzivno korištena te je primjećeno da sunčani sustav, zgrada i korisnici postaju jedno. Korisnici su prilagodili svoje životne navike energetskom sustavu koji priprema toplu sanitarnu vodu. Kod većeg broja sunčanih dana i viših temperatura povećavaju se zahtjevi za toplom vodom te shodno tome dostatnu količinu tople vode može dati sunčani sustav. Kod hladnijih dana se smanjuju potrebe za toplom vodom, a i sustav tada manje proizvodi tople vode. Od 3. do 11. mjeseca sunčani sustav je uspio zadovoljiti 100% energetskih potreba što je pokazatelj da je instalacija pravilno dimenzionirana prema potrebama korisnika.

  Tijekom zime 2011./2012. primarni energent je bila biomasa i njezino izgaranje u kaminu te se u kombinaciji sa sunčanim sustavom pokazalo da je kuća energetski neovisna. Kamin je smješten u dnevnom boravku i specifične je konstrukcije sa integriranim spremnikom vode, a spremnik je putem cirkulacijske crpke spojen sa centralnim bufferom tople vode. Izgaranjem biomase u kaminu oko 50% energije se prenosi na vodu, a preko vode energija se akumulira u centralnom bufferu. Pohranjena energija se potom distribuira u sustav radijatorskog grijanja ostalih soba te u sustav pripreme sanitarne vode.

  Strojarski projekt 
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  1

  2

  3

  2

  HD SOLARNA KUCA 1

  HD SOLARNA KUCA 2

  HD SOLARNA KUCA 3

  HD SOLARNA KUCA 4

  HD SOLARNA KUCA 5

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive