Zagreb, NE DB 2013

  KUCA B 220x120Zagreb, niskoenergetska kuća DB 2013. Parcela je locirana u sjeverozapadnom dijelu Zagreba - pored Zelene magistrale. Teren je u relativno blagom nagibu prema jugu. Kuća je smještena longitudinalno u smjeru zapad-istok, kako bi se maksimalno iskoristila južna orjentacija i pogled na grad.

   

   

  Konzolni dio kuće markira ulaz i natkriva ulazni prostor sa parkirnim mjestima koja su od pješačkog pristupa odvojena tampon zonom zelenila. Volumen kuće razveden je po presjeku. Gornji dio izmaknut je u odnosu na donji kako bi se natkrio ulazno/parkirni prostor na zapadu, te kako bi se formirala terasa sa krovnim vrtom za roditelje na istoku. Natkriveni prostor može se koristiti i za boravak vani kao natkrivena terasa za blagovanje i sl. Izmicanjem gornje etaže dobiva se propisani uvučeni kat koji zauzima propisanih 75% površine prizemlja. U prizemlju se nalaze dnevne prostorije, gornji kat je namjenjen spavaćem traktu, a u podrum servisnom. Dnevni boravak ima dvostruku visinu i prostorno je povezan sa gornjom etažom, te sa blagovaonom i kuhinjom. Između boravka i blagovaone nalazi se kamin sa dvostranim staklom, te instalacijski šaht koji su zajedno interijerski oblikovani kao cjelina. Čitava južna fronta je ostakljena pokretnom staklenom stijenom. Na kraju komunikacije nalazi se mali vrt koji služi kao akcent pogleda i skraćenje hodnik. Sjeverni zid dnevno/komunikacijskog dijela interijera prizemlja i kata oblikovan je u policama u kojima se izmjenjuju uklopljeni prozori, biljke, knjige i ostali predmeti, tako da sama komunikacija dobiva dodatnu uporabljivost i postaje bitan oblikovni i funkcionalni element interijera. Na istočnom dijelu kuće smještena je radna/gostinjska soba koja je orjentirana prema centralnom atriju i prema istočnom dijelu parcele. Duž cijele ostakljene južne strane kuće nalazi se decking sa prostorom ljetne kuhinje. Vanjski prostor je zasjenjen pergolom. Dvije velike „žardinjere" uz decking sa vegetacijom zatvaraju cjelinu kuće i osiguravaju mu intimnu tampon zonu između pristupne površine/parkinga i vanjskog prostora za boravak. Komunikacijska galerija je djelomično osvjeteljena zenitalnim osvjetljenjem, dok su spavaće sobe ostakljene velikim južnim strip prozorom. Iz glavne roditeljske sobe moguć je izlaz na krovni vrt na istoku. Podrumski prostor sastoji se od energetskog dijela i gospodarstva. Podrumski prostor osvjetljen je nadsvjetlima duž čitave sjeverne strane kuće. Pročelje kuće zamišljeno je u fasadnoj opeci, sa aluminijskim prozorskim okvirima i zaštitom od sunca, te ostalom limarijom. Vanjski zid kuhinje i podgled ulazne konzole riješen je u žbuci. Nosiva konstrukcija je armiranobetonska. Kuća je koncipirana kako bi se maksimalno iskoristilo osunčanje i pogled. Veliki prozori na jug omogućuju upad zimskih zraka duboko u kuću i prirodno zagrijavanje. Dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuira je u ostale zone kuće. Ljeti je kuća zaštićena od sunca pergolom u prizemlju i pokretnim brie-soleil-ima na katu. Kuća je projektirana prema niskoenergetskim standardima sa uporabom obnovljivih izvora energije.

  Kuća je koncipirana da veliki udio energetskih potreba zadovolji preko obnovljivih izvora energije dizalica topline, sunčanih toplinskih i fotonaponskih pretvornika. Primarni uređaj za grijanje i hlađenje je zračna dizalica topline koja će tijekom cijele godine održavati potrebne mikroklimatske uvjete uz relativno niske troškove pogona sustava. Primjenom dizalica topline otvara se mogućnost programiranja uređaja da koristi jeftiniju noćnu tarifu električne energije za pripremu sanitarne vode i zagrijavanje dijela kuće. Zračna dizalica topline crpi energiju okoliša te ju transportira u zgradu pri čemu je potrebno u sustav dovesti 1/3 električne energije iz mreže ili iz fotonaponskog sustava. Obzirom da su zračne dizalice topline tek jedno desetljeće prisutne na tržištu te da nije jako razvijena servisna mreža predviđen je dodatni rezervni sustav grijanja pomoću klasičnog plinskog bojlera koji može zadovoljiti potrebe za grijanjem kuće u slučaju otkazivanja bilo kojeg elementa dizalice topline i pokrivanja vremena dolaska servisera te nabavke potrebnog dijela. Dodatni izvor topline je kamin na drva koji je u potpunosti odvojen kao zaseban sustav funkcionalan u slučaju nestanka dotoka zemnog plina , havarije na plinovodu ili nestanka električne energije u mreži. Sanitarna voda se zagrijava preko nekoliko toplinskih izvora od kojih su primarni sunčani toplinski pretvornici potom zračna dizalica topline, plinski bojler te rezervni električni grijač. Primjenom dizalica topline otvara se mogućnost programiranja rada uređaja da koristi noćnu tarifu električne energije ili povezivanje preko prognoze vremena da zagrije sanitarnu vodu, ako se slijedeći dan predviđa oblačno vrijeme kada toplinski pretvornici ne bi bili aktivni.

  Visokoenergetske zgrade imaju minimalne potrebe za grijanjem zbog dobre ovojnice koja reducira ukupne toplinske potrebe te je kod njih ukupna potrebna energija za grijanje i hlađenje podjednaka tijekom godine. Primarno je sustav dimenzioniran na hlađenje te u režimu hlađenja zračne dizalice pokazuju najbolje učinke u odnosu na sve dostupne dizalice topline vodene i geotermalne nakon usporedbe investicije. Mreža grijanja i hlađenja je projektirana kao kombinacija klasične mreže podnog grijanja i ventilokonvektora sakirvenih u podovima i stropovima. Izrazito dobar efekt se dobiva primjenom podnih konvektora koji su smješteni uz velike staklene stijenke pri čemu se postiže uzgon toplog zraka uz hladnu plohu te se istovremeno onemogućuje kondenzacija na staklu.

  Na krovu zgrade je predviđen fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije. Sustav se može spojiti na javnu električnu mrežu kao proizvođač električne energije ili se preko otočnog invertera može spajati na kućnu instalaciju. Implementacijom fotonaponskog sustava i proizvodnjom električne energije smanjuje se značajno potrebna primarna energija kuće te se smanjuje i energetska klasa zgrade uz mogućnost prelska zgrade u klasu plus energetskih.

   

  Strojarski projekt
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  Elektrotehnički projekt
  Renata Gajšak, dipl.ing.el.

  Arhitektonski projekt
  Vedran Jukić, dipl.ing.arh.

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive