Bosco Verticale, Italija
  Utorak, 18 Listopad 2011 10:18

  Bosco Verticale, Italija

  Milano, Italija - Iako se već puno govorilo o zelenim neboderima koji u svoju fasadu integriraju biljke, većina predloženih projekata nije prošla konceptnu fazu razvoja. Za razliku od njih, 27-katova visok toranj trenutno u izgradnji u Milanu, biti će dom prve svjetske vertikalne šume. Radi se o sustavu koji je razvio Stefano Boeri (arhitekt, akademik i bivši urednik časopisa Domus), a koji optimizira, hvata i proizvodi energiju. Zgrada pokrivena biljkama pomaže u balansiranju mikroklime i filtriranju čestica prašine koje su česte u urbanim sredinama (Milano je inače jedan od najzagađenijih europskih gradova). Biljna raznolikost te njihove pojedinačne karakteristike pomažu u proizvodnji vlage, apsorpciji CO2 i lebdećih čestica, proizvodnji kisika te štite zgradu od zračenja i zvučnog onečišćenja. Sve navedeno, osim što drastično poboljšava kvalitetu života stanara, omogućava i velike uštede energije kroz cijelu godinu. Svaki stan u zgradi imati će balkon sa zasađenim stablima koja će osiguravati ugodan hlad ljeti, filtrirati gradsko zagađenje, dok će zimi omogućiti prodor sunca u stambene prostore. Navodnjavanje će biti riješeno korištenjem filtrirane i tehničke vode, dok će instalirani sustavi za vjetro i fotonaponsku energiju dodatno promicati održivost tornja. Dizajn projekta "Bosco Verticale" odgovor je na konstantno širenje gradova, ali i ponovno uvođenje prirode u živote i krajolik građana velikih gradova. Arhitekt napominje da bi za istu gustoću naseljenosti, ali kao jednokatne stambene jedinice, bilo potrebno preko 50,000 četvornih metara zemljišta i 10,000 četvornih metara šuma. Bosco Verticale je prvi od niza projekata predloženih u sklopu programa BioMilano kojim se predviđa izgradnja zelenog pojasa oko Milana i revitalizacija 60 napuštenih farmi na rubu grada.
  www.croenergo.eu

  2
  3
  4
  5
  6

  Prošle godine svijet je obišla vijest o planovima Stefana Boerija za izgradnju zapanjujuće "vertikalne šume" u Milanu. Ali, za razliku od brojnih sličnih urbanih fantazija koje se nikada ne ostvare, ovaj projekt je već počeo da se realizira tako da smo sada svjedoci nastanka prve vertikalne gradske šume na svijetu. Projekt izgradnje vertikalne šume (na talijanskom "Bosko vertikale"), koštaće oko šest miliona eura, a u ogromnoj stepenastoj građevini koja niče neće biti smještena samo šuma, to jest drveće, već i luksuzni stanovi. Svaki stan ima balkon konstruiran tako da može da primi oko 900 malih stabala i drugih biljaka što čini da čitava fasada dovršene zgrade izgleda kao impresivna šuma. Prema planovima, biljke u ovoj kuli treba da zauzimaju prostor od oko 10.000 kvadratnih metara od čega će biti mnogobojnih koristi kao što su: filtriranje zagađenja, apsorbiranje čestica prašine i ugljik-dioksida, poboljšanje mikroklime i ušteda energije (zgrada će ljeti biti zaštićena od Sunca) i smanjeno slivanje vode niz fasadu. Ovaj interesantni koncept povećati će količinu zelenila u gradu u kombinaciji sa interesantnim oblikom stanovanja što mu daje poseban kvalitet. Tko još ne bi volio istovremeno živjeti u šumi i u gradu, a uz to još i uživati u pogledu sa 27 kata? Još nije poznato da li će vertikalna šuma, kada bude dovršena, biti otvorena i za posjetitelje ili će u nju pristup imati samo stanari zgrade.

  12
   
  Bosco Verticale (Vertikalna šuma) koji predstavlja projekt urbanog pošumljavanja koji bi trebao doprinijeti obnavljanju prirodnog okoliša i biološke raznolikosti unutar okruženja suvremenih gradova. Koncept ove građevina se sastoji od dva tornja visine 110 i 76 metara koji bi trebali predstavljati suživot prirode i grada, a biti će realiziran u centru Milana, na rubnom dijelu četvrti Isola. Ukupno će na ovoj građevini biti posađeno čak devet stotina stabala visine tri, šest i devet metara te velika količina različitog grmlja i ostalih biljaka, čija gustoća približno odgovara površini od jednog hektara prosječne šumske površine. Ukupna površina stambenih površina pak iznosi približno 50 tisuća kvadratnih metara, pri čemu će budući stanari ove zgrade uživati u jedinstvenoj mikroklimi koju će biljni pokrov ovih zgrada stvarati. Osim toga, ovakva velika zelena površina na fasadi trebala bi imati značajan utjecaj na filtraciju prašine i povećanje količine vlage u zraku u ljetnim mjesecima i istovremeno stvarati sjenu i zaštitu od ljetne žege, ali predstavljati i svojevrsnu zaštitu od buke koja je postala naš životni partner u velikim gradovima. Sistem navodnjavanja ove zelene fasade uključivao bi reciklažu otpadne kanalizacijske vode, a iskorištavanje energije vjetra i Sunca trebalo bi dodatno doprinijeti energetskoj neovisnosti ovih zgrada. Održavanje biljnog pokrova fasade trebalo bi biti centralizirano i povjereno specijaliziranoj tvrtci kojoj bi se stanari zgrade, ali i građani mogli obratiti putem šaltera otvorenog za javnost. Projekt potpisuje tvrtka Stefano Boeri Architetti.
  www.zelenaenergija.org
  Pročitano 1398 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive