Mala hidroelektrana Pleternica
  Utorak, 25 Prosinac 2012 16:09

  Mala hidroelektrana Pleternica

  Mini hidroelektrana Pleternica ili mHE Pleternica je mala hidroelektrana na rijeci Orljavi (Požeško-slavonska županija) i prva hidroelektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj (grad Pleternica) i ujedno prva mala hidroelektrana izgrađena nakon osamostaljenja Hrvatske. Riječ je o investiciji teškoj 4,8 milijuna kuna od čega je grad Pleternica osigurao 50%, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 1,7 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja pola milijuna kuna. Ostvarenje projekta počelo je 2006. i potrajala čak 6 godina u kojem su se razdoblju promijenili brojni propisi, a studija o utjecaju na okoliš koju su platili 250 000 kuna i na nju izgubili dvije godine pokazala nepotrebnom. mHE Pleternica je snage 220 kW, a planira se da će godišnje proizvoditi 1,1 milijuna kWh električne energije (što je dovoljno za javnu rasvjetu svih 35 naselja na tom području), te gradskom proračunu godišnje donositi oko 850 000 kuna dodatnog prihoda. Opremu mHE Pleternica ugradio je Končar. Inače, na rijeci Orljavi ima još desetak mjesta pogodnih za izgradnju malih hidroelektrana, a mHE Pleternica nema gotovo nikakva utjecaja na okoliš i koristi se prirodni pad slapa. Gradnja je započela 7. kolovoza 2011. i završena u 2012.

  Vodna turbina
  Potopljena izvedba (ugradnja u dovodni kanal);
  Protok, maksimalni: 7,24 m3/s;
  Protok, minimalni: 0,1 m3/s;
  Neto pad vode: 3,7 metara;
  Brzina vrtnje: od 60 do 300 okretaja u minuti.

  Električni generator
  Sinkroni generator s permanentnim magnetima;
  Snaga: 220 kW
  Napon: 400 V
  Stupanj iskorištenja: 96 – 98%
  Masa turbine i generatora: oko 4 000 kg

  Prije dva tjedna započela je izgradnja prve mini hidroelektrane u Hrvatskoj koja će biti u vlasništvu jednog grada, objavio je T portal. Taj inovativan, pet milijuna kuna težak projekt, pokrenula je Pleternica na rijeci Orljavi. Hidroelektrana jakosti 220 kW proizvodit će dovoljno struje da se pokriju godišnji troškovi javne rasvjete grada, odnosno svih 35 naselja pleterničkog područja. Za proračun Pleternice to znači uštedu od 900.000 kuna, čime će grad namaknuti novac za nove projekte 'Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj te slobodno možemo reći da smo ovom mini hidroelektranom probili led. Uspjeli smo ishoditi građevinsku i lokacijsku dozvolu te svu potrebnu dokumentaciju, što nije nimalo jednostavno jer potrebno je obaviti proceduru kao i za veliku hidroelektranu. No sada imamo iskustvo te će drugi put sve ići brže. Sam projekt za grad znači mnogo jer će se 900.000 kuna, koliko plaćamo HEP-u za električnu energiju, sada sliti u proračun. Taj dodatni prihod ćemo dalje ulagati u kapitalne investicije', pojasnio je za Tportal Franjo Lucić, načelnik općine Pleternica. Radovi na izgradnji mini hidroelektrane na Orljavi započeli su 7. kolovoza, a potpuno kompjuterizirana hidroelektrana trebala bi biti dovršena u prosincu. Početkom 2012. pleternička će hidroelektrana početi proizvoditi svoje prve kilovate struje iz obnovljivih izvora energije koju će grad potom prodavati HEP-u. Prema Studiji opravdanosti izgradnje, mini hidroelektrana bi trebala godišnje proizvesti oko 1,1 milijun kW električne energije vrijednosti između 850.000 i 900.000 kuna. Projekt vrijedan pet milijuna kuna financira dijelom grad Pleternica, a dijelom Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Fond za energetsku učinkovitost.Na projektu će, kao vodeći partner, raditi tvrtka Končar elektronika i informatika koja će izvesti radove u visini 55% ukupne investicije. Radove u vrijednosti 30% investicije izvest će požeška tvrtka Presoflex gradnja, a preostali dio radova, čija je vrijednost 15 posto investicije, dobila je tvrtka Magma. U Pleternici, nakon probijanja leda, već razmišljaju i o gradnji druge mini hidroelektrane na Orljavi koja će proizvoditi struju na komercijalnoj osnovi. Prodajom struje iz vlastitih malih hidroelektrana proračun grada Pleternice, koji sada iznosi šest milijuna kuna, bitno će se povećati. Do sada ih za razmjenu iskustava nije kontaktirao ni jedan čelnik lokalne samouprave u državi.
  www.energetika-net.com

  PLETERNICA – Svečanim otvorenjem za Dan grada Pleternice sa radom je započela Mala hidroelektrana Pleternica d.o.o. na Orljavi u središtu grada Pleternice. To je prva jedinica lokalne samouprave koja u svom vlasništvu ima hidroelektranu i bavi se proizvodnjom struje u komercijalne svrhe. Od prihoda koji očekuju od prodaje struje HEP-u pokrit će u cijelosti troškove koje imaju za javnu rasvjetu, gradskog područja i 38 pripadajućih naselja, oko 900 tisuća kuna.Veliko zadovoljstvo mi je da danas možemo otvoriti jednu ovakvu mini hidroelektranu na rijeci Orljavi koja će proizvoditi električnu energiju koja će biti dostatna za svu potrošnju naše javne rasvjete. Grad ne bi mogao sam financirati ovakvu investiciju – rekao je pleternički gradonačelnik Franjo Lucić, zahvaljujući svima koji su pomogli u realizaciji ove ideje. Dug put je bio od ideje 2006. godine, preko sakupljanja vrlo opsežne dokumentacije, brojnih suglasnosti i dozvola, samo za studiju utjecaja na okoliš izgubili su dvije godine i platili 250 tisuća kuna, da bi se tek u proljeće 2011. godine počelo sa izgradnjom. Investiciju od 5,8 milijuna kuna potaklo je Ministarstvo regionalnog razvoja i Fond za energetsku učinkovitost sa 5 milijuna kuna, a grad Pleternica je izdvojio 800 tisuća vlastitih sredstava. Mala hidroelektrana snage 220 KW godišnje će proizvoditi oko 1,25 milijuna kWh struje. Radove su izvele domaće tvrtke Presoflex gradnja Požega, opremu montirala Magma iz Požege, a svu opremu je proizveo Končar Zagreb. Drago nam je da je Končar gradio ovaj objekt, jer time dokazujemo svoju opredijeljenost da sudjelujemo u projektima obnovljivih izvora energije i tako popravljamo energetsko stanje u Hrvatskoj. Trenutno uspješno testiramo i vlastite vjetro-energetske objekte, kao što je Dugopolje s 13,5 mW, radimo i fotonaponske elektrane – istakao je Davor Mladina, član uprave Končara. Grad Pleternica neće stati na ovome projektu, mi ćemo sigurno ići dalje u izgradnju malih hidroelektrana na Orljavi. Ova sredstva će svakako značajno puniti naš proračun. Poručujem i našim građanima da ćemo mi pokušati stvoriti što bolje uvjete za život svih građana unatoč trenutnoj krizi – istakao je gradonačelnik Lucić, puštajući u probni pogon malu hidroelektranu na Orljavi.  
  pozeska-kronika.hr

  2

  2

  6

   

  Pleternica – mHE Mala hidroelektrana
  Provedba projekta započela je 2006. godine ishođenjem tehničke dokumentacije za dobivanje potvrde glavnog projekta, izradom studije utjecaja na okoliš, upisom u registar OIEKPP pri Ministarstvu gospodarstva, stjecanjem statusa povlaštenog proizvođača električne energije, ugovaranjem otkupa električne energije te sklapanjem ugovora o koncesiji za gospodarsko korištenje voda. U tijeku provedbe projekta događale su se značajne izmjene zakonodavnog [...]

  Opis
  Provedba projekta započela je 2006. godine ishođenjem tehničke dokumentacije za dobivanje potvrde glavnog projekta, izradom studije utjecaja na okoliš, upisom u registar OIEKPP pri Ministarstvu gospodarstva, stjecanjem statusa povlaštenog proizvođača električne energije, ugovaranjem otkupa električne energije te sklapanjem ugovora o koncesiji za gospodarsko korištenje voda. U tijeku provedbe projekta događale su se značajne izmjene zakonodavnog okvira vezano za obnovljive izvore energije te je stoga provedba projekta tekla sporo. Osim toga Grad Pleternicu su „usporavale“ obveze po zakonu o javnoj nabavi tako da je tek 2011. godine započela izgradnja objekta. Elektrana je pušten u pogon 6. prosinca 2012 godine na Dan grada Pleternice. mHE je ujedno prva hidroelektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Hidroelektrana je snage 220 kW, a plan godišnje proizvodnje je 1 milijuna kWh električne energije što iznosi oko 850.000 kuna godišnje. Proizvodnja mHE odgovara potrošnji javne rasvjete u Pleternici. Mala hidroelektrana Pleternica rezultat je realnih mogućnosti iskorištavanja energije vode na rijeci Orljavi. Iskorištavanje energije vodnog potencijala ekonomski je konkurentno proizvodnji električne energije iz fosilnog i nuklearnog goriva, zato je hidroelektrana najznačajniji obnovljivi izvor energije. Izgradnjom mHE ostvarila se energetska efikasnost, sigurnost i manji uvoz energije. Proizvedena energija distribuira se putem HEP-ove mreže za lokalne potrebe ( stanovništvo i gospodarstvo). Izgradnja mHE Pleternica kao prve hidroelektrane u vlasništvu jedinice lokalne samouprave izazvala je veliku pažnju javnosti, medija i potencijalnih investitora u slične projekte. Obzirom da je Grad Pleternica bio predvodnik u uspostavljanju administrativnog i provedbenog modela mHE, bez obzira na brojne poteškoće na koje je nailazio, imao je snažnu podršku svih relevantnih institucija i tvrtki.

  Osnovni problem
  Grad Pleternica je jedan od 5 gradova u Požeško-slavonskoj županije te kao jedinica lokalne samouprave sa izvornim proračunom od svega 5 milijuna kuna, svojim iskustvom i pametnim raspolaganjem postojećih resursa i provedbenih kapaciteta, uspijeva realizirati velike infrastrukturne projekte od velike važnosti za svoju zajednicu. Uz financijsku pomoć EU i nacionalnih fondova potaknut je infrastrukturni razvoj grada te se grad nametnuo kao „pametni zeleni grad“ koji zagovara i koristi obnovljive izvore energije te provodi projekte energetske učinkovitosti kroz obnovu postojećih zgrada te izgradnju novih po EnU-principima kako bi svojim stanovnicima osigurao što bolju kvalitetu života i stanovanja. Grad Pleternica, zauzima dio jugoistočnog područja Požeško-slavonske županije, Indeksom razvijenosti od 61,01% pripada u II. Skupinu po razvijenosti ( 50-75%). Grad Pleternica zajedno sa 37 naselja koje obuhvaća broji ukupno 11.323 stanovnika ( prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine) te prosječna gustoća naseljenosti iznosi 55,60 st/km2. Obzirom na izuzetne niske proračunske prihode, a izuzetno velik broj projekata koji se provode na području grad Pleternice, gradska uprava zauzela je stajalište; maksimalno korištenje bespovratnih sredstava iz raznih izvora povećavanje prihoda kroz gospodarske projekte ,a ne putem povećavanja poreznih i drugih prihoda ostvarenje ušteda na svim razinama. Obzirom na činjenicu da trošak javne rasvjete grada Pleternice i svih pripadajućih naselja iznosi oko 850.000 kn godišnje što su na izvorni proračun izuzetno veliki izdaci, predstavlja otežano financiranje kulturnih, socijalnih i drugih projekata od velike društvene važnosti. Stoga se 2006. godine Grad Pleternica odlučio za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Orljavi.

  Rješavanje problema
  Svjetski energetski trend posljednjih godina je sve veći iskorak ka obnovljivim izvorima energije, čime se vodio i Grad Pleternica izgradnjom mHE Pleternica. Sama mHE Pleternica predstavlja inovativni pristup korištenja obnovljivih izvora energije na uskom lokalnom području na postojećim prirodnim resursima rijeke Orljave. Projekt mHE Pleternica je rezultat znanja i iskustva vodeće hrvatske tvrtke u području energetike i elektro industrije ( Končar d.d.) te predstavlja inovativni pristup izgradnji malih hidroelektrana u RH te kao takva predstavlja primjer dobre prakse. Male hidroelektrane nemaju nikakav štetan utjecaj na okoliš te mHE Pleternica svojim radom proizvodi čistu energiju iz obnovljivih izvora. Time direktno utječe na manje korištenje fosilnih goriva koji negativno utječu na čovjekovo zdravlje. Osim toga povećanje proizvodnje domaće energije znači i energetsku neovisnost u sve nestabilnijim vremenima, a time i sigurnost opskrbe energijom po ekonomski konkurentnim cijenama. Na ovaj način gradski proračun je rasterećen za financijska sredstva koja bi se utrošila za kupovinu energije za javnu rasvjetu. Provedba projekta mHE započela je 2006. godine, a sam projekt uklapa se u nacionalni energetski program izgradnje malih hidroelektrana (Program MAHE), kojemu je temeljni cilj omogućivanje svih uvjeta za povećanu izgradnju malih HE u RH, a unutar nacionalnih energetskih programa energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Grad Pleternica, za razdoblje od 2014. do 2020. godine izradio je i Strategiju razvoja grada prema kojoj je vizija Grada: „Pleternica, gospodarsko najrazvijeniji grad Požeško-slavonske županije, grad ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove.“ Jedan od ciljeva grada Pleternice je postati energetski neovisan grad do 2020. godine po pitanju javnih potreba.

  Rezultati
  Izgrađena mala hidroelektrana na rijeci Orljavi, snage 220kW, puštena u probni rad 6. prosinca 2012. godine, a u punom radu od 21. ožujka 2013. godine. U prethodnoj godini, 2014., proizvedeno je 965.178 kW električne energije te ostvaren prihod 806.448,12 kuna što predstavlja pokriće 95% troškova energije javne rasvjete grada Pleternice i svih pripadajućih 37 naselja. Upravo tih 95% uštede u troškovima predstavlja financijski kapital Grada Pleternice za druge infrastrukturne i društveno kulturne projekte. Rezultat projekta je i smanjenje emisije Co2 koje je u 2014. godini iznosilo 362,9 tCo2 . Dakle, proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora Grad Pleternica je direktno utjecao na smanjenje onečišćenja okoliša. Korištenjem obnovljivih izvora energije iz mHE utječe će se na poboljšanje kvalitete života ljudi s ovog područja te na podizanje svijest građana o važnosti proizvodnje i korištenja obnovljivih izvora energije, kako bi i oni svoje kućanstvo učinili energetski učinkovitim

  Troškovi projekta
  Vrijednost investicije izgradnje male hidroelektrane iznosi 4,8 milijuna kuna. Grad Pleternica je ovaj projekt realizirao putem bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, MRRFEU-a te putem „zelenog“ kredita HBOR-a. Za realizaciju projekta bio je zadužen projektni tim u sastavu djelatnika gradske uprave i Poduzetničkog centra Pleternica d.o.o.. Obzirom da je mHE u potpunosti automatizirana njen rad se nadzire putem računala iz gradske uprave te za potrebe daljnjeg rada nije bilo potrebno dodatno zapošljavanje. Upravljanje mHE povjereno je novoosnovanoj gradskoj tvrtci Mala hidroelektrana Pleternica d.o.o.

  Drugi učinci projekta
  Izgradnjom mHE Pleternica dodatno se utječe na:
   zaštitu okoliša
   energetsku neovisnost
   podizanje svijesti sveukupnog stanovništva putem „primjera dobre prakse“ kako bi ih potakli na korištenje OIE u vlastitim kućanstvima, industriji i slično
   kupnja opreme za korištenje OIE ima cijeli niz multiplikativnih efekata na gospodarstvo cijele regije. Utjecaj će se osjetiti u gotovo svim gospodarskim i negospodarskim granama, a posebno će potaknuti proizvođače da povećaju proizvodnju opreme nužne za korištenje OIE
   povećan potencijal iz tehničke baštine za razvoj turizma

  Projekt je poslužio kao poticaj privatnom investitoru s šireg područja grada Pleternice koji je u fazi realizacije izgradnje male hidroelektrane u privatnom vlasništvu gdje je Grad pružio punu savjetodavnu i administrativno tehničku pomoć. I druge jedinice lokalne samouprave, tvrtke i fizičke osobe koje imaju potencijal za provedbu ovakvog projekta obraćaju se Gradu Pleternici za savjetodavnu pomoć.

  Održivost projekta
  Grad Pleternica je već izgradila i pustila u uporabu mHE Pleternica, te planira izgraditi još jednu mini hidroelektranu mHE Požega, te na taj način iskoristiti energiju vode na rijeci Orljavi. Sve to s ciljem da u neizvjesnim uvjetima na globalnom tržištu neobnovljivih izvora energije i uz oskudne domaće energijske resurse izgradi održivi energetski sustav kroz izgradnju mini hidroelektrana. Druga mini hidroelektrana bit će snage 135kW s očekivanom proizvodnjom od 500.000 kWh. Za drugu hidroelektranu je izrađena tehnička dokumentacija te se očekuju adekvatni natječaji od nacionalnih ministarstava kako bi se priskrbila potrebna financijska sredstva. U tijeku je izrada Akcijskog plana razvitka Grada Pleternice s ciljem postizanja Enu i korištenja OIE za razdoblje 2014.-2020., a sve s ciljem širenja slike o „ zelenom gradu“ kakav Pleternica postepenim koracima postaje.
  www.udruga-gradova.hr

  Pročitano 3350 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive