Hywind pučinska vjetroelektrana
  Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 18:38

  Hywind pučinska vjetroelektrana

  Statoil je dobio dozvolu za izgradnju plutajućeg vjetroparka 15 milja od obale Peterhead-a za koji se očekuje da počne sa radom do kraja 2017 godine. Svjetski najveći plutajući vjetropark će se napraviti na obalama Škotske, pošto su projektanti dobili dozvolu za izgradnju. Statoil, Norveška kompanija, želi napraviti pet turbina snage 6 MW u Sjevernom moru i očekuju da će ove turbine generirati električnu energiju do kraja 2017. Hywind turbine su lideri u globalnoj trci za razvijanje plutajućih vjetroturbina koje mogu da se nose sa dubinama oceana i mogu da iskoriste najjače vjetrove na planeti. Postojuće vjetrotrubine koje rade u blizini obala, izrađene su od čelične i betonske konstrukcije koja je ugrađena u morski pod, u slučaju dubina većih od 40 metara jednostavno nisu isplative radi enormnih troškova. Više od 40 projekata u svijetu je u raznim fazama izrade. Većina su inspirirana željom da se zaustavi ovisnost o nafti i plinu, koja je postala izuzetno visoka u zadnjih par desetljeća. Hywind vjetropark će plutati na udaljenosti 15 milja od istočne obale Škotske. Osnova svake turbine je plutajuća čelična cijev koja sadrži teret, koji je privezan za površinu tla ispod mora. “Crown Estate”, koji upravlja tom površinom, izdao je dozvolu za izgradnju. “Jako smo zadovoljni što smo razvili ovaj projekt u Škotskoj, u regiji sa velikim vjetropotencijalom i sa velikim iskustvom korištenja nafte i plina” rekao je Leif Delp, direktor projekta Hywind Škotska projekt.” Kroz upornost industrije i podršku državnih institucija, Velika Britanija i Škotska se stavljaju kao pokretači razvoja plutajućih vjetroparkova kao konkurentnog sudionika na tržištu generiranja energije.” Više od 90% svjetskih plutajućih vjetroparkova su instalirani u sjevernoj Europi, pri čemu Velika britanija ima najveći udio. Ali plutajući vjetroparkovi u Njemačkoj imaju znatno brži brojčani rast nego u Velikoj Britaniji, te također pored Njemačke veliki konkurenti ove tehnologije su Japan, Kina i USA. Plutajuće vjetroelektrane pridonose samo 3 % ukupne generacije električne energije iz energije vjetra, ali se u mnogim državama ova tehnologija smatra za tehnologiju budućnosti, pogotovo u državama kao što je Velika Britanija, jer se očekuje da će u budućnosti biti olakšan proces dobivanja dozvole. “Plutajući vjetroparkovi su uzbudljiva tehnologija, sa velikim, globalnim potencijalom, i stvarno je odlično da je Škotska među prvim pokretačima ove tehnologije” rekao je Lindsay Roberts, na forumu “Scottish Renewables”. Ronnie Quinn, generalni menađer “Crown Estate”, je rekao: ” Mi smo uspjeli da podržimo razvoj novih tehnologija, od plutajućih vjetroparkova do iskorištavanja energije valova, što daje Škotskoj veliku ulogu u osiguravanju globalnih investicija u izvore sa niskim karbonskim emisijama.”
  energis.ba


  Statoil planira izgradnju pet plutajućih vjetroagregata kod Škotske
  U sklopu svog projekta Hywind, kompanija Statoil planira postavljanje pet plutajućih vjetroagregata, pojedinačne snage 6 MW, na ispitnoj lokaciji 20 km od obale Peterhead, sjeveroistočna Škotska. Statoil norveška energetska kompanija planira razvoj demonstarcijskog centra na lokaciji Buchan Deep, kod obale Aberdeenshirea, u vodama dubine 100 metara. Očekuje se da će na odabranoj lokaciji biti postavljeni Siemens-ovi vjetroagregati snage 6 MW, no ta odluka još nije konačno donesena s obzirom da je projekt u ranoj fazi razvoja. Sva ispitivanja na lokaciji na moru izvršena su ovo ljeto. Kroz 2014. godinu Statoil će pregovarati sa diončarima, a u kompaniji su ohrabreni dosadašnjim pozitivnim i konstruktivnim dijalogom sa škotskim vlastima. U rujnu 2009. godine Statoil je postavio plutajući vjetroagregat 10 kilometara od jugozapadne norveške obale; riječ je o Simenes-ovom vjetroagregatu snage 2,3 MW koji se nalazi na dubini mora od 200 metara. Projekt je također dio projekta Hywind. Iz Statoil-a ističu kako projekt Hywind premašuje dosadašnja očekivanja, te da bi, uz nekoliko izazova u radu, izvrsnu prizvodnju i odlično funkcionirajuće tehničke sustave, ovaj koncept mogao revolucionizirati budućnost energije vjetra na moru. Sam koncept mogao bi biti izvrsna mogućnost za potpuno nove poslovne prilike obnovljivih izvora energije, iskorištavajući nove lokacije velikih površina na moru za proizvodnju čiste energije. Statoil će predstaviti detalje projekta Hywind u Škotskoj, kao i mogućnosti za suradnju, 3. listopada u Aberdeenu.
  www.windpoweroffshore.com


  Škotska: Prva plutajuća vjetroelektrana na svijetu
  Međunarodna agencija za energiju nedavno je objavila da će do kraja desetljeća svijet dobivati otprilike 26 posto vlastitih potreba iz obnovljivih, čistih izvora energije, piše geek.hr. Sve skandinavske države oglašavaju razne inicijative za povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Škotska slijedi taj obrazac. Njihova vlada odobrila je gradnju prve plutajuće vjetroelektrane u Velikoj Britaniji. Ali, to nije sve. Ovo će biti najveća takva vjetroelektrana na svijetu. Nova elektrana, nazvana Hywind, nalaziti će se 25 kilometara od najistočnije točke škotske obale, a graditi će je norveška energetska kompanija Statoil. Pet velikih plutajućih turbina generirati će 135 GWh električne energije godišnje, koja će moći opskrbiti gotovo 20 000 kuća. Energija će biti distribuirana prema kopnu pomoću usidrenih podmorskih kablova. Iako je ovo enorman graditeljski projekt, priilično je jeftin ako gledamo cijenu proizvodnje energije. Bloomberg navodi da je proizvodnja energije putem vjetra jeftina poput postrojenja za proizvodnju prirodnog plina. Važan škotski doprinos međunarodnim inicijativama nedvojbeno će ojačati odlučnost sudionika nadolazeće UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama.
  www.oslobodjenje.ba

   

  S radom počela prva plutajuća vjetroelektrana
  Prva plutajuća vjetroelektrana smještena u blizini obale Škotske, počela je s radom ovih dana. Vjetroelektrana Hywind snage 30 MW, kojim upravlja norveška naftna grupa Statoil u partnerstvu s kompanijom za obnovljivu energiju Masdar iz Abu Dabija, nalazi se na 25 km od obale Škotske, a električnom energijom će opskrbljivati oko 20.000 domaćinstava. Izvršna potpredsjednica Statoilove kompanije New Energy Solutions navela je u priopćenju kako će Hywind "otvoriti put novim mogućnostima na globalnom tržištu za plutajuće priobalne vjetroelektrane". Mohamed Al Ramahi, izvršni direktor Masdara, smatra da "Hywind Škotska pokazuje kako tehnologija plutajućih elektrana na vjetar može biti komercijalno održiva gdje god su morske dubine prevelike za konvencionalne fiksne vjetroelektrane na moru". Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da će Hywind pomoći Škotskoj u ispunjavanju vlastitih "ambicioznih ciljeva u segmentu klimatskih promjena". Prema njenim riječima, ovaj vjetropark Škotsku postavlja na prvo mjesto u globalnoj utrci te nju pozicionira kao svjetski centar u segmentu energetskih inovacija, objavio je Klix.

  Pročitano 434 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive