100% električna vozila 2030
  Subota, 02 Srpanj 2016 08:48

  100% električna vozila 2030

  Njemačka planira do 2030. obustaviti prodaju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, kako bi smanjila emisiju ugljičnog dioksida. Njemačka tu nije usamljena - Indija je nedavno objavila da razmišlja o sličnom potezu, a danska i nizozemska vlada razmišljaju da nakon 2025. zabrane motore s unutarnjim izgaranjem. "Da bi Njemačka ispunila cilj da do sredine 21. stoljeća smanji CO2 emisiju za 80-95%, potrebno je drastično reducirati zagađenje prouzročeno cestovnim prometom", kaže zamjenik ministra gospodarstva te zemlje, Rainer Baake. Plan je da se od 2030. zabrani registracija automobila koji imaju emisije. Njemačka ima flotu od oko 45 milijuna vozila, a samo je 150.000 hibrida, odnosno 25.000 električnih automobila. Trebat će otprilike 20 godina za zamjenu cijele flote, “Činjenica je da od 1990. uopće nismo smanjili emisiju ugljičnog dioksida u sektoru prometa. Možda trenutno nemamo adekvatno rješenje za reduciranje emisije za koju su odgovorna teretna vozila, ali imamo odgovor na zagađenje kada je riječ o putničkim automobilima”, tvrdi Baake. U Njemačkoj smatraju da se značajni rezultati mogu postići uvođenjem u promet većeg broja električnih automobila, što bi doprinijelo da se emisija CO2 do 2020. smanji za 40%, u usporedbi s 1990. godinom. "Nula emisija" se od Njemačke očekuje već neko vrijeme jer je država u prosincu 2015. pristupila u Međunarodnu alijansu vozila su nultim emisijama, čija namjera je do 2050. sva putnička vozila budu bez emisija. Daimler je upravo najavio da će uvesti električna vozila u svim svojim brandovima, a država je nedavno započela s poticanjem e-mobilnosti i to u suradnji s automobilskom industrijom, objavio je Electrek.

  https://www.energetika-net.com

   
  Norveška ukida automobile s benzinskim motorom!

  Norveška će zabraniti sve automobile na fosilna goriva u sljedećih 10 godina u nastojanju da postane jedna od najvažnijih ekološki progresivnih nacija na svijetu. Političari u Norveškoj su priopćili kako će iskorijeniti sve benzinske automobile do 2025. godine kako bi se postiglo ambiciozan cilj da svaki se svaki automobil u zemlji pokreće na zelenu energiju. Prema norveškim novinama Dagens Naeringsliv, “FRP će ukloniti sve benzinske automobile”, naslov na koji upućuje populistička desničarska stranka Framstegspartiet i Napretka stranka. Ipak, postoje neki demantiji od strane drugih predstavnika desničarskih stranaka da je ovakav potez potvrđen. Ako ovaj zakon prođe, on će biti posebno značajan, jer se veliki dio norveških sredstava i proračuna oslanja na naftnu industriju. U izvješću također slijedi najava da će Norveška postati prva zemlja u svijetu koja će zabraniti krčenja šuma. Govoreći o mogućem zabrani ne-električnih automobila 2025. godine, Elon Musk, izvršni direktor američke tvrtke Tesla Motors koja proizvodi električne automobile, je pohvalio najavu. “Upravo sam čuo da će Norveška zabraniti prodaju automobila na fosilna goriva od 2025.”, napisao je. “Kakva nevjerojatna i strašna zemlja. Bravo dečki!!”. Ipak, dok su Demokratska stranka i Liberalna stranka potvrdili izvješće Dagens Naeringsliva, FRP je rekao je potez još uvijek na razmatranjeu, prema novinama Aftenposten. Ako mjera u potpunosti bude potvrđena, to će biti ambicioznije od prijedloga Laburističke stranke da zabrane prodaju novih dizelskih i benzinski automobila do 2030. godine. Četiri stranke, koji vladaju zajedno kroz sustav proporcionalne zastupljenosti, također su se složili da se provede novi klimatski porez na električnu energiju. Oko 24 posto automobila u toj zemlji već radi na struju, a Norveška je veliki proizvođač obnovljive energije, a više od 99 posto električne energije je pokrivno hidroenergijom. Norveška ima za cilj utrostručiti kapacitet vjetroelektrana do 2020. godine, s novih 3 milijarde dolara ulaganja u sektor koji je odobren u 2013. godini.

  NoviSvjetskiPoredak.com
   
   
  Električni automobili uskoro će biti jeftiniji od običnih

  "Sva nova električna vozila do 2025. godine bit će električna, ali ne zbog zelene revolucije već zbog ekonomičnosti", kazao je Tony Seba, predavač na Stanford univerzitetu iz oblasti poduzetništva i čiste energije. U skorijoj budućnosti motori s unutrašnjim sagorjevanjem bit će sve nepopularniji i neće se moći takmičiti u inovacijama s električnim automobilima, čije cijene padaju, smatraju stručnjaci. Cijena električnog automobila do 2020. godine bit će 30.000 dolara a do 2022. godine cijena će iznositi 22.000 dolara. U poređenju s tim prosječna cijena novog automobila s unutrašnjim sagorjevanjem u SAD-u je 33.000 dolara. Razlog za niže cijene električnih automobila bit će isplativije održavanje. Dok automobil s unutrašnjim sagorjevanjem u prosjeku ima 2.000 potrošnih dijelova te su kvarovi učestaliji, kod električnih automobila u prosjeku se zabilježi tek 20 kvarova. Električni automobili su na dobrom putu da postanu ekonomičniji i racionalniji izbor kupaca. Zbog toga proizvođač tih automobila Tesla svojim kupcima nudi dugotrajnu garanciju. Predviđanja su da će prodaja električnih automobila do 2020. godine porasti na 2,4 miliona, u odnosu na 2015. godinu kada je prodato 348.000. U istom periodu predviđa se i povećanje prodaje hibridnih automobila.

  Energetika.ba / Klix.ba
   

   

  Volkswagen se okreće elektromobilnosti

  Prošli tjedan Volkswagen Grupa je u Wolfsburgu predstavila ambiciozan plan za elektromobilnost u budućnosti nazvan "Strategija 2025" prema kojem će do 2025. predstaviti 30 električnih modela, a planiraju razviti i vlastitu proizvodnju baterija. Cilj je na kraju prodavati dva do tri milijuna električnih automobila godišnje, što je oko četvrtina sadašnje proizvodnje. Za postizanje tog cilja treba im značajan novac, prema nekim procjenama dvocifrene brojke u milijardama eura pa će negdje morati i uštedjeti. Na predstavljanju strategije šef VW Grupe Matthias Mueller otkrio je kako će čitava Grupa morati "značajno smanjiti" količinu modela u ponudi, kojih je sada oko 340, kao i smanjiti broj različitih modularnih arhitektura s današnjih 12 na samo četiri. Smanjenje broja platformi rezultirat će time da će budući veliki Audijevi modeli sadašnju platformu MLB s uzdužno postavljenim motorom koristiti Porscheovu platformu MSB. Bentley je nedavno objavio kako će je oni koristiti za sljedeću generaciju Continentala i Flying Spura. S druge strane ponude najvjerojatnije će biti ukinuta platforma NSF na kojoj se danas rade VW Up i njegovi češki i španjolski blizanci. Na kraju će ih ostati samo četiri: mala, srednja, premium i sportska. Naravno, planira se i razvoj autonomnih tehnologija koje Mueller smatra jednako važnim kao i električne automobile u budućnosti. Na tom polju VW tvrdi kako će razviti svoje sisteme autonomne vožnje i ponuditi ih i drugim proizvođačima. Ponovno je aktualna priča i o jeftinoj marki unutar VW Grupe, za koju kažu kako će je razviti "s lokalnim partnerima", iako je Mueller jasno dao naslutiti kako će takvi modeli biti prije svega namijenjeni azijskom tržištu. Komercijalni dio Grupe koji uključuje i Scaniu i MAN postat će dio posebne jedinice za kamione i autobuse kako bi se povećala učinkovitost. Mnogi analitičari špekuliraju kako bi se VW mogao riješiti proizvodnje kamiona u slučaju da ih skandal s emisijama bude koštao više od sadašnjih procjena koje se kreću oko 20 milijardi eura, javljaju agencije.

  https://www.energetika-net.com

  Pročitano 871 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive