Tony Seba vizija 2030
  Četvrtak, 26 Veljača 2015 09:27

  Tony Seba vizija 2030

  U samo 15 godina, svijet kakav poznajemo biti će transformiran zauvijek. Doba nafte, plina i ugljena više neće postojati. Novo doba čiste energije i pametnih automobila će iz temelja, potpuno i trajno poremetiti postojeće industrijske infrastrukture ovisne o fosilnim gorivima. Na način na koji čak ni većina najzagriženijih zagovornika 'zelene energije' nikada ne bi mogla ni zamisliti. Mi smo usred preobrazbe: Solarni paneli 154 puta su jeftiniji nego 1970. godine, vađenje fosilnih goriva sve je skuplje, solarni paneli smanjili su svoju cijenu izrade za 5355 puta u odnosu na naftu od 1970, postoji 300.000 solarnih postrojenja samo u SAD-u upravo sada, do 2022. bit će ih 20 milijuna, globalno instalirani solarni kapacitet će doći do 56,7 terrawata (TW) u sljedećih 15 godina, projicirane potražnje svjetske energije u to vrijeme će biti 16,9 TW – ". zapamtite frazu „disrupcija čistom energijom"

  U samo 15 godina, svijet kakav poznajemo biti će transformiran zauvijek. Doba nafte, plina i ugljena više neće postojati. Novo doba čiste energije i pametnih automobila će iz temelja, potpuno i trajno poremetiti postojeće industrijske infrastrukture ovisne o fosilnim gorivima. Na način da čak i većina najzagriženijih zagovornika 'zelene energije' nikada ne bi mogla ni zamisliti. To nisu maštarije vrlih hipija tkz. tree-hugerra koji žive izvan zemlje u eko-komunama. To je zapanjujuća procjena Tony Seba-e, predavača o poslovnom poduzetništvu, disrupciji i čistoj energiji na Sveučilištu Stanford i poduzetnika u Silicijskoj dolini.

  Seba je započeo svoju karijeru u Cisco Systems-u 1993. , u kojoj je predvidio revoluciju upogonjenu mobilnim internetom u vrijeme kada je većina telekomunikacijskih stručnjaka upozoravala na nemogućnost izgradnje interneta veličine SAD-a, a kamoli u svijetu. Sad predviđa "neizbježan" poremećaj infrastrukture fosilnih goriva. Seba-ina teza, detaljnije opisana u njegovoj knjizi Clean Disruption of Energy and Transportation, je ta, da će do 2030. godine ", industrijsko doba energije i prijevoza biti završeno," pometeno "eksponencijalnim poboljšanjem tehnologije, kao što su solarni paneli, električna vozila i automobili sa autopilotom. "

  Podrhtavanje od promjena
  Seba-ine prognoze uzimaju za ozbiljno neke od najmoćnijih svjetskih financija, energetskih i tehnoloških institucija. U studenom prošle godine, Seba je bio glavni govornik na godišnjoj konferenciji JP Morgana, za Globalnu tehnologiju, Medije i Tekelome u Aziji. Koji je održan u Hong Kongu, gdje je održao zapanjujuću prezentaciju o onome što naziva "čistom disrupcijom." Seba je svoj govor usredotočio na neizbježan poremećaj u industriji kod motora s unutarnjim izgaranjem. Po njegovoj prognozi, između 2017 i 2018, početi će masovna migracija sa benzinskog ili dizel automobila i nastaviti će do kulminacije na tržištu, koje će u potpunosti biti dominirano električnim vozilima (EV) do 2030. godine.

  Ne samo da će naši automobili biti na struju, predviđa Seba, već će i brzi razvoj automatiziranih tehnologija značiti da će buduća električna vozila biti samostalna što se tiče vožnje. Igra promjena događa se zbog revolucionarno smanjenih troškova izrade informacijske tehnologije, i zbog toga što su EV 90 posto jeftinija za punjenje i održavanje od benzinskih automobila. Glavna prepreka za dostupnost EV-a na masovno tržište je trošak baterija, što je oko 500 dolara po kilovatsatu (kWh). No, to će se strmoglaviti dramatično u sljedećem desetljeću. Do 2017. godine, moglo bi dosegnuti do 350 dolara po kWh-u , što je cjenovna točka baterija u kojoj električni automobil postaje troškovno konkurentan s benzinskim automobilom. Seba procjenjuje da će do 2020. godine troškovi baterija pasti na 200 $ po kWh, a 2024-25 do 100 $ po kWh. U ovom trenutku, učinkovitost benzinskih automobila biti će nevažna, jer će električna vozila jednostavno biti daleko jeftinija. Do 2030. godine, predviđa, "benzinski automobil 21. stoljeća biti će ekvivalentan s konjskom zapregom."

  Trebalo je samo 13 godina da društva u tranziciji od potpunog oslanjanja na zaprežna kola, zamjene ista sa cestama prepunim primitivnih automobila, rekao je Seba svojoj publici. Bar jedna osoba pomisliti će da Seba sanja, no u svom novom tromjesečnom izvješću, vodeće svjetsko investicijsko društvo Baron Funds izjavljuje: "Mi vjerujemo da će BMW vjerojatno izbaciti motore s unutarnjim izgaranjem iz proizvodnje u roku od 10 godina." (Ulagači u suparničkoj banci Morgan Stanley klade se na slično i pri tome financiraju Teslu.) Dva dana nakon njegova govora na JP Morgan predavanju, Seba je obraćajući se na Forumu Globalnih Lidera 2014 u Južnoj Koreji, pod pokroviteljstvom korejskog ministarstava za znanost i tehnologiju, u kojoj je elaborirao o izgledima energetske revolucije, zaključio sljedeće: U roku od samo 15 godina, solarne i energije vjetra dati će 100 posto energije u konkurentnim tržištima, bez potrebe za državnom subvencijom. Tijekom prošle godine Seba je čak bio pozvan da podijeli svoju viziju s izvršnim direktorima nafte i plina u SAD-u i Europi. "U suštini, ja sam im rekao da su bez posla u manje od 15 godina", rekao je Seba.

  Revolucionarne ekonomije obnovljivih izvora energije
  Za Sebu, postoji jednostavan razlog zašto je ekonomija sunca i vjetra superiornija ekstraktivnoj industriji. Kod ekonomije izvlačenja fosilnih goriva radi se o smanjenju doprinosa. Kako se rezerve iscrpljuju i proizvodnja se prebacuje na skuplje nekonvencionalne izvore, troškovi ekstrakcije rastu. Cijena nafte dramatično je pala zbog OPEC-ove zasićenosti opskrbom, ali troškovi proizvodnje i dalje su visoki. Od 2000. godine, investicije naftne industrije porasle su tri puta po 180 posto, pretvarajući to u globalno povećanje opskrbom nafte od samo 14 posto. Za razliku od toga, čista disrupcija radi na povećanju doprinosa i smanjenja troškova. Seba, koji odbacuje biomase, bio-goriva i hidroelektrane kao neekonomične, ističe da sa svakim udvostručenjem solarne infrastrukture, troškovi proizvodnje solarnih foto-naponskih (PV) panela padaju za 22 posto. "Što je veća potražnja za solarnim panelima, manji su troškovi za svakoga, svugdje". "Sve to omogućuje veći rast solarnom tržištu, koji i dalje gura troškove prema dolje."

  Globalno instalirani kapaciteti PV-a su narasli sa 1,4 GW u 2000. godini na 141 GW na kraju 2013. godine: ili po godišnjoj stopi rasta od 43 posto. U Sjedinjenim Američkim Državama, novi solarni kapacitet je narasao od 435 megavata (MW) u 2009. godini na 4.751 MW u samo četiri godine: još višoj godišnjoj stopi od 82 posto. U međuvremenu, troškovi solarnih panela su sada 154 puta jeftiniji nego što su bili 1970. godine, spustivši se od 100 dolara po vatu na 65 centi po vatu. Ono što vidimo su eksponencijalna poboljšanja u učinkovitosti solarne tehnologije, troškovima i instalaciji solarnih sistema. "Stavite ove brojeve zajedno i otkrit ćete da je solarna tehnologija poboljšala svoju bazu troška od 5355 puta u odnosu na naftu od 1970.", rekao je Seba. "Tradicionalni izvori energije ne mogu natjecati s tim."

  Velika zabluda?
  Drugi stručnjaci se ne slažu. Ugledni znanstvenik Vaclav Smil sa Sveučilišta u Manitobi studirao je povijest energetskih prijelaza, te tvrdi da su prognoze o skorom potpunom prijelazu na obnovljive izvore energije i revolucije oko istih pusta obmana. Bilo je potrebno između 50 i 75 godina da fosilna goriva značajno pridonesu nacionalnim zahtjevima energije, u okolnostima u kojima je tehnologija bila jeftina i gdje opskrba konstantnom energijom kroz 24 sata nije bila problem. Dakle, ideja da obnovljivi izvori energije mogu biti skalirani na tu razinu kroz jedno desetljeće je fantazija, tvrdi on.

  Isto tako, australski stručnjak za održivost, profesor Ted Trainer sa Sveučilišta u New South Walesu i Simplycity instituta tvrdi da se obnovljivi izvori energije ne mogu nositi s potražnjom u industrijskim potrošačkim društvima. "Sirova cijena PV-a nije presudna". "Čak i da je besplatna ne može dati nikakvu energiju oko 17 sati u prosjeku dnevno, a u Europi može biti i do tri tjedna u nizu bez gotovo ikakvih ulaza/napona na solarnim sustavima." Ovdje se očito aludira na raspon vremena noć/dan i vremenske uvjete u globalu. Ali čini se da se mnogim stručnjacima potkrada rapidno razvijanje tehnologija za skladištenje energija i njihov način uporabe. Podsjetimo na nedavnu najavu Tesle kod proizvodnje baterija za kućanstva. , za svega par mjeseci biti će predstavljena javnosti, a za 6 mjeseci, dostupna na tržištu.

  Nojevi fosilnih goriva (čitaj – oni koji zabijaju glavu u pijesak)
  "Ono što su skeptici ne razumiju je, kada je poremećaj dogodi, on se događa brzo, u roku od dva desetljeća, pa čak i dvije godine", govori Seba. "Samo pitajte bilo koga u vašoj omiljenoj firmi koja se bavila/bavi sa kamerama, brzojavima ili pisaćim strojevima." Kodak, fotografski div 2003. godine, podnio je zahtjev za stečaj u 2012. godini, jer je digitalna fotografska revolucija odnijela ovisnost o filmu. Više nije bilo potrebe za pohranom fotografija na filmu, i to je ono što je Kodaku promaknulo. Da stvar bude ironičnija, Kodak je prvi predstavio digitalnu kameru DC-40. Danas su divovi pohrane digitalne fotografije Facebook, Tumblr, Pinterest, Instagram. Vidjeli smo paralelne disrupcije sa pametnim telefonima i tabletima.

  Sebin glavni odgovor na Vaclav-ovu tvrdnju je istaknuti glupost ekstrapoliranja energetskih prijelaza iz pošlosti na buduće energetske prijelaze. Nove čiste energije industrije su posve drugačije od starih fosilnih goriva. To je kao da govori da se industrijska revolucija nikad nije mogla dogoditi, temeljeći tu izjavu na proučavanju feudalne dinamike predindustrijskog društva. Troškovi solarne tehnologije ne smanjuju se samo eksponencijalno, što će i nastaviti činiti zbog povećanja inovacija, skaliranja i konkurencija. "Postoji 300.000 solarnih postrojenja u SAD-u upravo sada. Do 2022., bit će 20 milijuna solarnih postrojenja u SAD-u, "Seba predviđa.

  U pravilu, Seba rekao, kada tehnologija proizvoda postigne kritičnu masu (povijesno definiranu oko 15-20 posto tržišta), njegov rast tržišta ubrzava i dalje, a ponekad i eksponencijalno, zbog pozitivnih efekata. U stotinama tržišta širom svijeta, nesubvencionirana solarna tehnologija već je jeftinija od subvencioniranih fosilnih goriva i nuklearne energije. Novo izvješće Deutsche Banke napravilo je predviđanje gdje je solarna električna energija u SAD-u na putu da postane jeftina ili jeftinija od fosilnih goriva već 2016. Seba također odbacuje zabrinutost kod konstantnog isporučivanja solarne električne energije, upućuje na Solar Reserve 110 MW solarnu elektranu u pustinji Nevadi, čije se skladištenje energije vrši pomoću rastopljene soli i koja napaja Las Vegas noću.

  U međuvremenu, povećanje učinkovitosti i pad troškova litij ion (Li-on) baterija već stvara permanentno noćno skladištenje PV-a kod stambenog postrojenja i vjetro-elektrani isplativim. Svake godine, troškovi Li-Ionskih baterija smanjiti će se za 14-16 posto. Do 2020. godine, stručnjaci vjeruju da će koštati oko 200-250 dolara po kilovatu po satu (kWh), u kojem slučaju: "Korisnik može, za oko 15,30 dolara mjesečno, imati osam sati čuvane solarne energije iz dana u večernjim satima, bez da plaća dvije vrste tarifa, te može sudjelovati u programima potražnje/distribucije električne energije. "

  Sudnji dan
  Prema trenutnoj stopi rasta, Sebine projekcije pokazuju; globalno instalirani solarni kapacitet će doći do 56,7 teravata (TW) u sljedećih 15 godina: što je ekvivalent 18,9 TW konvencionalnoj energiji. To će biti dovoljno za napajanje cijelog svijeta, jer će projecirana potražnja svjetske energije u to vrijeme biti 16,9 TW. "Ako solarna tehnologija nastavi svoj eksponencijalnu putanju, energetska infrastruktura će biti 100-posto solarna do 2030.", kazao je Seba. "Jedini razlog zašto se to ne bi dogodilo je taj da će vlada zaštititi ili subvencionirati konvencionalne izvore energije; ugljen, nuklearnu, naftu i plin, čak i kad to znači veće cijene za potrošače."

  Unutar pet godina Seba predviđa dolazak onoga što on naziva"Božiji Paritet": kada na licu mjesta, na krovu građevine, solarna energija postane jeftinija od troškova prijenosa. Zatim, čak i ako pogoni fosilnih goriva nastave sa proizvodnjom za nula troškova (što je nemoguće), oni nikad ne bi mogli konkurirati solarnoj energiji proizvedenoj na licu mjesta. Dakle, nakon 2020. godine, konvencionalni energetski sektor će početi ići u stečaj.

  Troškovi iskorištenja vjetra, koji nadopunjuje solar noću i zimi, također pada i pobijediti će svaki drugi izvor energije, osim solarne, u istom vremenskom okviru, prema njegovoj analizi. "Mi smo na rubu najvećeg poremećaja industrije i društva od prve industrijske revolucije. Veliki, centralizirani, od vrha do dna, super-centralizirani dobavljač energije, na putu je ka izlazu. Zamijeniti će ga modularni, distribuirani, odozdo prema gore, otvoreni, temeljen na znanju, baziran na potošaču – izvor energije ", rekao je Seba. "Tranzicija je već počela i prekid će biti brz. Konvencionalni izvori energije su već zastarjeli ili će uskoro biti zastarjeli. "

  Jedno je sigurno: na staroj umirućoj paradigmi energije, na njezinim ruševinama, mogućnosti za novu post-industrijsku paradigmu pojavljuju se brže nego što je itko očekivao.
  www.e-auto.guru
  Pročitano 1562 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive