Greenbuilding status
  Nedjelja, 19 Lipanj 2011 13:17

  Greenbuilding status

  GreenBuilding je dobrovoljni program Europske komisije pokrenut 2005. godine, koji vlasnicima i korisnicima nestambenih zgrada daje smjernice za povećanje energetske učinkovitosti. Sveučilišna knjižnica u Splitu najučinkovitija je nova zgrada u Hrvatskoj, zgrada HEP Elektre u Koprivnici najbolje je rekonstruirana. Najbolji energetski koncept i integralno rješenje ima projekt budućeg shopping centra Phoenix Plaza u Sesvetama. Za najbolji inovativni koncept nagrađen je Autokamp Politin na Krku, najbolje integralno rješenje s potencijalom za ponovnu primjenu je projekt stambeno-poslovnog kompleksa Kature u Labinu, dok je najbolja ekotvrtka u Hrvatskoj HEP ESCO.

  Obnovljivi izvori energije 
  Rezultati su to dodjele nagrada GreenBuilding programa, koji je pod pokroviteljstvom Europske komisije i programa Intelligent Energy Europe. Dobrovoljni program, pokrenut 2005. godine, vlasnicima i korisnicima nestambenih zgrada daje smjernice za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Uvjet za prijavu na natječaj bio je, ističu u Energetskom institutu “Hrvoje Požar”, koji je nacionalni kontakt-centar za našu zemlju, da su zgrade ostvarile smanjenje potrošnje primarne energije za minimalno 30 posto u odnosu na trenutne nacionalne propise. U uži je izbor ušlo šest starih, energetski rekonstruiranih zgrada, dva projekta za buduće štedljive objekte i jedna nova zgrada, te šest tvrtki partnera koje podupiru zelenu gradnju. Svi su oni dobili priznanje GreenBuildinga i njihov logo smiju koristiti uz svako svoje predstavljanje. 

  Inovativna rješenja
  Prikupljenim podacima o potrošnji energije i karakteristikama građevinskih i energetskih sustava te mjerama energetske učinkovitosti koje su provedene kako bi se smanjila potrošnja energije i emisije CO2, kandidati ovog natječaja napravili su prvi korak potreban za skoru energetsku certifikaciju zgrada. Primjeri pokazuju potencijal uštede energije, mjere koje se provode, ali i nekoliko suvremenih i inovativnih rješenja koja koriste potencijal obnovljivih izvora energije - kažu u Institutu “Hrvoje Požar”.

  Sveučilišna knjižnica 
  Centralna zgrada novog Sveučilišnog kampusa u Splitu u potpunosti je ventilirana i kondicionirana kako bi se ostvarili kvalitetniji uvjeti boravka u prostoru. Proračunata godišnja potrebna energija za grijanje je 28,5 kWh/m2 ili 418340 kWh primarne energije, što je 46 posto niže od vrijednosti traženih nacionalnim standardom. Godišnja ušteda u emisiji CO2 je 192 tona.

  Stambeno-poslovne zgrade 
  Kature, Labin Ostvarena je visoka razina toplinske zaštite, svi energetski tehnički sustavi su centralizirani prema zahtjevima projektnog zadatka koji se temelji na integralnom pristupu projektiranju. Prema Pravilniku o energetskoj certifikaciji zgrada, ostvarit će se energetski razred A. Pro-računata godišnja potrebna energija za grijanje je 24,82 kWh/m2. Godišnja ušteda u emisiji CO2 je 34,7 tona.

  Phoenix plaza, Zagreb, Sesvete (projekt) Na principima održive gradnje i energetske učinkovitosti osigurat će se niži troškovi poslovanja za korisnike. Vanjska ovojnica zgrade projektirana je po principima energetske učinkovitosti, kao i sustavi za grijanje i hlađenje kod kojih se koristi princip rekuperacije energije iz otpadne topline uz stalni nadzor i upravljanje svim bitnim energetskim veličinama. Sustav rasvjete je automatiziran. Primjenom ovih principa ostvareno je smanjenje potrebne primarne energije za toplinsku energiju za grijanje od 71 posto. Ukupna godišnja ušteda u emisiji CO2 je 17.328 t.

  Autokamp Politin (Valamar), Krk (rekostrukcija) Korištenjem toplinskih pumpi i rekuperacijom topline iz otpadne vode priprema se toplinska energija za zagrijavanje potrošne tople vode za sanitarni čvor autokampa. Ostvarena je ušteda u primarnoj energiji od 80 posto. Godišnja ušteda u emisiji CO2 je 165,35 t.

  HEP Esco d.o.o. Projekti: energetska obnova OŠ “I. G. Kovačić”, Duga Resa” i Srednja škola Duga Resa, Gimnazija “Bernardin Frankopan”, Ogulin. Djelatnosti tvrtke: razvoj, provedba, financiranje projekata energetske učinkovitosti.

  HEP D.P. - Elektra Koprivnica (reponstrukcija) U postojećoj uredskoj zgradi građenoj 1968. g. energetskim pregledom je utvrđena godišnja potrebna toplinska energija za grijanje od 240 kWh/m2. Mjere energetske učinkovitosti su uključivale toplinsku izolaciju vanjske ovojnice, zamjenu prozora ugradnjom mikroprekidača za lokalno upravljanje sustavom grijanja i hlađenja i ugradnju četverocijevnog sustava grijanja i hlađenja. Nakon rekonstrukcije godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje je smanjena na 70 kWh/m2. Godišnja ušteda u emisiji CO2 je 44,7 tona. 80 % zgrada u najnižem energetskom razredu Zelena, ekološki osviještena gradnja nema alternativu, a pred Hrvatskom je dugo razdoblje prilagodbe ekološkim standardima bez kojih nema ulaska u Europsku Uniju, ali ni očuvanja planeta za generacije koje dolaze. Zaključak je to sudionika panela o zelenoj gradnji u Hrvatskoj koji je održan prošli tjedan u sklopu Prvog simpozija o zelenoj gradnji u Hrvatskoj. Simpozij je organizirao Savjet za zelenu gradnju, novoosnovana neprofitna udruga koja ujedinjuje graditeljske tvrtke.

  Gradnja u službi zajednice 
  Razvoj bi trebao biti mnogo više od pukog podizanja građevina i zgrtanja profita, već bi se trebale favorizirati građevine koje će jamčiti dugotrajnu vrijednost, ali i pridonositi zajednici, okolišu i ekonomiji. U prilog tome da se građevinski sektor mora što prije okrenuti ekološkim standardima gradnje govore i podaci Centra za obnovljivu energiju: europske su građevine odgovorne za emisiju 50 posto ugljičnog dioksida, 35 posto potrošnje materijala, 45 posto potražnje energije i 10 do 35 posto otpada koji se odlaže na odlagalištima.

  Kasnimo za svijetom 
  Zelena gradnja u startu je skuplja, to je činjenica koju nitko od panelista nije pokušao osporiti. Međutim, kako je slikovito objasnio profesor Yuri Afanasiev, predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, to je trend koji će zaživjeti i oni koji mu se odupiru prilično će kasniti s razvojem. Prvi je laptop, kada je tek stvoren, stajao 10 tisuća dolara, danas ga možete kupiti za 500. No, znači li to da su oni koji su do danas čekali da počnu koristiti novu tehnologiju profitirali? - pita Afanasiev i izražava strah da Hrvatska neće uspjeti do ulaska u EU prilagoditi zgrade europskim ekološkim standardima. Na snagu bi, naime, trebala stupiti energetska kategorizacija i rangiranje zgrada u osam energetskih razreda. Najviši bi razred bio A (potrošnja do 25 kwh/m2), a najniži G (više od 250 kWh/m2). Čak 80 posto zgrada u Hrvatskoj spada u dvije najniže energetske kategorije - upozorila je Željka Hrs Borković iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Taj je institut predložio da energetska obnova zgrada bude jedna od antirecesijskih mjera Vlade, no prijedog nije prošao.
  www.jutarnji.hr
  Pročitano 1624 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive