Lodgepole Retreat, SAD nul en
  Utorak, 27 Prosinac 2016 17:59

  Lodgepole Retreat, SAD nul en

  Fotonaponski pretvornici, zračna dizalica topline i peć na drva je sve ono što je neophodno za autonomni život u ovom pasivnom objektu u Coloradu. Arhitektonska tvrtka Arch11 dobila je zadatak da malu kamenu kuću na Stjenovitim planinama zamijeni s modernom zgradom s nultom potrošnjom energije. Stambena kuća pod imenom Lodgepole Retreat smještena je na nadmorskoj visini od oko 900 metara a završava se kosim krovom koji je potpuno pokriven fotonaponom snage 10 kW.

  Kuća je postavljena na betonsko skeletno postolje kako bi se iz nje postigao što bolji pogled na prirodu. Lodgepole Retreat je moderna interpretacija tradicionalnih rudarskih kuća u ovom podneblju. Ona se može raščlaniti na tri glavne komponente: betonsko skeletno postolje, zastakljene površine i veliki jednovodni kosi krov. Kuća je postavljena na betonsko skeletno postolje kako bi se iz nje postigao što bolji pogled na prirodu. Na postolje se nastavljaju površine pod staklom sa tamnom aluminijskom bravarijom, a kuća se završava krovom koji je sposoban da sa sebe zbaci nanose snijega, piše Inhabitat.

  Želja klijenata bila je da se napravi prostrana kuća u kojoj će moći da se odmara više ljudi različitih starosnih dobi. Na 220 kvadrata smješteno je tri spavaće sobe, veliki dnevni boravak sa trpezarijom u kuhinji koji imaju fenomenalan panoramski pogled na okolni ambijent. Ukoliko se želi dodatno uživati u pogledu, tijekom ljetnjih mjeseci stakleni paneli se mogu odgurati i tako ostavariti veza između unutrašnjosti i velike terase.

  Ono što čini ovu kuću suvremenom jest i njena energetska efikasnost. Naime, ovaj objekat u potpunosti odgovara kriterijima nulte gradnje što znači da ona proizvodi dovoljno energije koliko joj je i potrebno za potrošnju. Pored solarnih panela na krovu, kuća je opremljena zračnom dizalicom topline ali i pećkom na drva koja garantira nezavisnost od energetske mreže.

  Kako bi se smanjila potrošnja električne energije na rasvjetu, sva rasvjetna tijela su sa LED sijalicama. U enterijeru je sve podređeno panoramskom pogledu na Stjenovite planine Colorada. Atmosfera je dodatno utopljena uporabom prirodnih materijala koji su u kontrastu s velikim staklenim površinama.

  www.gradnja.rs

  Lodgepole Retreat 1

  Lodgepole Retreat 2

  Lodgepole Retreat 3

  Lodgepole Retreat 4

  Pročitano 623 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive