Ekosustav algi na fasadi
  Srijeda, 02 Siječanj 2013 10:06

  Ekosustav algi na fasadi

  Ennesys, energetska kompanija sa sjedištem u Parizu i američki OriginOil, tvrtka specijalizirana za uzgoj algi, nedavno su otkrile novi demonstracijski projekt u La Defense-u, poslovnom središtu Pariza. Revolucionarni sustav hvata energiju iz algi koje se nalaze u otpadnim vodama, te istodobno filtrira otpadne vode. Obrađena voda bi se mogle ponovno koristiti kao tehnološka voda za ispiranje sanitarija. Pierre Tauzinat, direktor Ennesys-a, izjavio je kako su upravo alge budućnost čistog i jeftinog goriva. Napredni urbani sustav algi radi na principu uzgoja algi u fotobioreaktorima napravljenim od polikarbonata te koristi isključivo svjetlost, otpadnu vodu i CO2. Tanka "uzgajališta" algi postavljena su na fasadu zgrade te služe kao učinkoviti izolacijski sustav koji čuva od hladnoće zimi te previsokih temperatura ljeti. OriginOil preuzima u potpunosti uzgojene alge te ih prerađuje u biomasu koja ima energetski potencijal jednak ugljenu, a koristi se za pokretanje energetskih sustava u zgradi. S obzirom da proces ne koristi kemikalije, jednom korištena voda može se ponovno koristiti u procesu uzgoja algi, a u trenutku kada ostane bez nitrata, koristi se kao tehnološka voda. Francuska je usvojila stroge ekološke politike nazvane RT202 kojima je određeno da se potrošnje energije mora smanjiti za 20% te povećati korištenje obnovljivih izvora energije na 20% do 2020. Kako bi dostigla ove zahtjeve, Francuska zahtijeva da građevine moraju proizvoditi više energije nego što troše, te imati instalirane sustave za obradu otpadnih voda, umjesto da ih se jednostavno šalje u gradske kanalizacijske sustave. Riggs Eckleberry, direktor OriginOil-a, vjeruje kako će novi sustav proveden u suradnji sa Ennesys-om biti pravo rješenje za zadovoljavanje ovih strogih propisa budući da su alge savršeno rješenje za stvaranje energije i istodobno čišćenje otpadnih voda.
  www.croenergo.eu

  1
   
  Prva svjetska zgrada koja koristi energiju algi se otvara ovaj mjesec u Njemačkoj
  Splitterwerk Architects su projektirali zgradu koju zovu BIQ a koja će koristiti energiju algi. Ova zgrada sa bio-prilagodljivom fasada od mikroalgi je projektirana za Međunarodnu izložbu zgrada u Hamburgu. Kako bi napravili fasadu od algi, zgrada je prekriven bio-reaktivnim škurama koji obuhvaćaju alge. Ove škure omogućuju algama da prežive i rastu brže nego što bi inače rasle, a u isto vrijeme zasjenjuju unutrašnjost zgrade. Dodatno bio-reaktori zadržavaju toplinsku energiju koju stvaraju alge, te se ta energija može iskoristiti za opskrbu zgrade. Kada bude dovršena, zgrada će biti proučena od strane znanstvenika i inženjera kako bi se cijeli koncept mogao unaprijediti za buduće projekte. Sam projekt je kolaboracija Splitterwerk Architects, ARUP-a, Strategic Science Consulta Njemačke i Colt Internationala koji je dizajnirao škure.
  inhabitat.com
   
  1
   
  2
  Pročitano 1411 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive