Taichung, Tajvan
  Nedjelja, 09 Listopad 2011 10:49

  Taichung, Tajvan

  Tajvanski grad Taichung se zbog emisije stakleničkih plinova i neposredne blizine velikih dimnjaka konstantno bori sa zagađenjem ugljičnog dioksida. Arhitekta Vincenta Callebauta je problem zagađenja inspirirao u dizajniranju Biotičkog luka, vjerojatno najzelenijeg nebodera u povijesti građevina. Biotički luk trebao bi, prema nacrtima, imati mnogo zelenila na pročeljima i vertikalne vrtove zbog čega će izgledati kao stakleni grm. Neboder će energiju dobivati iz biološkog otpada, vjetra i sunca. Callebautov neboder trebao bi postati mostom između povijesnog naslijeđa i zelene budućnosti grada, te stvoriti atmosferu poštivanja bioraznolikosti. Pored toga, gradske vlasti bi uz pomoć ovog nebodera trebale postići propisanu razinu emisije stakleničkih plinova.www.gradnja.org


  Iako izgleda kao zgrada iz filmova znanstvene fantastike, građevine poput zelenog nebodera koji bi trebao niknuti u središtu tajvanskog grada Taichunga bit će sve prisutnije u svjetskim metropolama. Budući da se nalazi u blizini brojnih sukljajućih kineskih dimnjaka, a muči ga problem i vlastitih štetnih plinova, gradu Taichungu na Tajvanu potrebno je što je moguće više pomoći u borbi s ugljičnim dioksidom. Taj problem, ali i obilježavanje stogodišnjice neovisnosti Tajvana potakli su arhitekta Vincenta Callebauta da dizajnira Biotički luk, vjerojatno najzeleniji neboder na svijetu ikad viđen, koji bi trebao biti i središte nove gradske četvrti 'Taichung Active Gateway City'. Zeleni neboder ima toliko 'živućih' fasada i vertikalnih vrtova da izgleda poput divovskog grma, a energiju dobiva isključivo iz ekoloških izvora, biološkog otpada, Sunčeve energije i energije vjetra. Fascinantni Biotički luk neće emitirati stakleničke plinove i pomoći će gradskim vlastima da postignu propisanu razinu emisija stakleničkih plinova. Zeleni neboder dizajniran je s namjerom da stvori poveznicu između povijesnog nasljeđa Taichunga i nove, ekološki osviještene kulture i poštovanja prema biološkoj raznovrsnosti.
  www.tportal.hr


  2
  3
  4
  5
  6
  6
  7
  7
  Pročitano 1210 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive