54°C u Australiji
  Utorak, 08 Siječanj 2013 22:26

  54°C u Australiji

  Temperatura u unutrašnjosti Australije idućeg ponedjeljka iznositi će više od 52 stupnja Celzijusa, predviđa Australski meteorološki biro! Radi se o rekordnoj i neočekivano visokoj temperaturi zbog koje su australski prognostičari na temperaturnu ljestvicu morali dodati novu boju - žarko ljubičastu. Guardianov stručnjak za ekološke teme Damian Carrington podsjeća da najviša dosad izmjerena temperatura u Australiji datira iz siječnja 1960. godine, a iznosila je 50,7 Celzijusa. No, najtopliji dan u povijesti Australije zabilježen je jučer, u ponedjeljak 7. siječnja 2013. Prosječna temperatura u zemlji iznosila je 40,3 stupnja Celzijusa. "Ono što ove događaje čini izuzetnima je njihova raširenost i intenzitet. Bilježimo rekordne temperature diljem zemlje", izjavio je meteorolog Aaron Coutts-Smith. Zbog neobično visokih temperatura Australiju su poharali požari, koji već danima bijesne u Tasmaniji i New South Walesu.

  Temperature će biti sve ekstremnije
  David Jones, šef ureda za praćenje klimatskih promjena u Australskom meteorološkom birou, za dnevni list Fairfax izjavio je da će sve granice onoga što se do sada smatralo ekstremnim temperaturama ove godine biti srušene. Čitava meteorološka ljestvica je pomaknuta zbog pojava kakve prognostičari još nikada nisu vidjeli. Događaji u Australiji trebali bi biti konačna pljuska u lice svima onima koji i dalje sumnjaju u fenomen globalnog zagrijavanja. Na ovaj problem se posebno osvrnula i australska premijerka Julia Gillard. "Znamo da se jedna izdvojena pojava ne može pripisati klimatskim promjenama, da vrijeme ne funkcionira na taj način. Ali isto tako znamo da ćemo s vremenom svjedočiti sve ekstremnijim vremenskim pojavama, a to je rezultat globalnog zagrijavanja", istaknula je Gillard.

  Tisuće ljudi umiru zbog vrućine, a skeptici viču da je globalno zagrijavanje laž
  Australija nije izdvojeni slučaj. Temperature na čitavoj zemaljskoj kugli postaju sve ekstremnije, a Carrington upozorava kako će se nove boje uskoro na temperaturne ljestvice uskoro morati uvoditi i u drugim zemljama. Poziva se pritom na slučajeve europskog toplinskog udara iz 2003. godine, koji je usmrtio 40.000 ljudi, kao i slične pojave koja je pogodila Rusiju 2010. i odnijela 50.000 života. Nije slučajno što zadnjih godina u Europi bilježimo najveće temperature unatrag zadnjih 500 godina, tvrdi Carrington, te ističe da će ekstremni toplinski udari postati sve učestaliji. Globalno zagrijavanje, odnosno klimatske promjene, prema predviđanjima znanstvene zajednice, povećali su opasnost od ekstremnih temperatura za pet do 10 puta, te je za očekivati da se ljestvica u narednih 40 godina pomicati barem jednom u svakom desetljeću. UN-ov međunarodni panel za klimatske promjene nedavno je najavio, s 90-postotnom sigurnošću, da će toplinski udari narednih godina biti sve dulji i sve učestaliji. Ista stvar vrijedi i za druge ekstremne vremenske pojave, poput visokih plima, uragana, olujnih vjetrova, poplava, odrona zemlje, suša... Sušna razdoblja bit će posebno intenzivna u Europi, Sjevernoj i Centralnoj Americi, te Južnoj Africi. Nesumnjivo se radi o efektu izazvanom štetnim ljudskim djelovanjem, odnosno emisijom štetnih plinova u atmosferu. No, usprkos dokazima klimatskih promjena kojima svaki dan svjedočimo, jake struje skeptika koji dovode u pitanje globalno zagrijavanje i dalje postoje i to prvenstveno u Australiji i SAD-u. "Upozorenja znanstvenika sve su glasnija, ali tek treba vidjeti hoće li to dovesti do jasne i odlučne političke akcije", piše Guardianov ekspert

  2012. najtoplija godina u povijesti SAD-a
  "Nevjerne Tome" možda uvjere podaci koje je objavio The New York Times, a prema kojima je 2012. godina bila najtoplija u povijesti SAD-a. Nezabilježeni toplinski udar izazvao je sušu koja je osakatila uzgoj žitarica. Kako kaže meteorolog Guy Walton, tijekom 2012. u SAD-u je srušeno čak 34,008 toplinskih rekorda, na raznim mjernim postajama diljem zemlje. Dosadašnja najtoplija godina u SAD-u bila je 1998. godina, koju je 2012. prešišala za jedan Fahrenheit (1 Celzijus = 34 Fahrenheita, op.a.). To je ogromna razlika, kada se u obzir uzme da su rekordi do sada rušeni s razlikom koja je iznosila samo frakciju jednog punog stupnja. Prosječna temperatura u SAD-u prošle godine tako je iznosila 55.3 stupnja Fahrenheita, što je 3,2 stupnja više od prosjeka u 20. stoljeću.
  www.index.hr

  1
   
   
  Australija doživjela najtoplije ljeto u povijesti
  2013. Australija je doživjela najtoplije ljeto u povijesti a temperature bi trebale rasti u budućnosti kako bude jačalo globalno zatopljenje, upozorila je u ponedjeljak vladino klimatsko povjerenstvo. Australija je 7. siječnja zabilježila najtopliji dan s prosječnom temperaturom na nacionalnoj razini od 40,3 stupnjeva Celzijusa. Četrdeset četiri postaje za mjerenje zabilježile su povijesne vrijednosti. U Sydneyju, najvećem gradu na kontinentu, termometar je dosegao 45,8 stupnjeva 18. siječnja, što je 0,5 stupnjeva više od prethodnog rekorda iz siječnja 1939. godine. Prema izvješću povjerenstva, od početka mjerenja prije gotovo jednog stoljeća samo je 21 dan prosječna temperatura bila viša od 39 stupnjeva, od kojih osam dana ovoga ljeta. "Australsko ljeto između 2012. i 2013. obilježili su ekstremni meteorološki uvjeti na većini teritorija, s valovima rekordne vrućine, čestim požarima makije, olujnim kišama i razarajućim poplavama", ističe se u izvješću. Voditelj povjerenstva Tim Flannery usporedio je australsku klimu s dopingiranim sportašem. "Isti učinci pogađaju našu klimu. Klima uzima steroide", prokomentirao je on na javnoj tv postaji ABC. Najviše temperatura ikad izmjerena u Australiji zabilježena je 1960. u gradiću Oodnadatti u državi Južnoj Australiji, kad je termometar skočio na 50,7 stupnjeva. [H/AFP]
  croenergo.eu
  Pročitano 1131 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive