Top 10 zelenih građevina u 2011.
Subota, 25 Lipanj 2011 09:21

Top 10 zelenih građevina u 2011.

Izgradnja "zelenih" zgrada je neophodna kako bi stvorio ekološki održiv svijet za buduće generacije. Donosimo top 10 zelenih zgrada širom svijeta koje postavljaju nove standarde u projektiranju i zelenoj gradnji. Zgrade u sebi objedinjuju određene elemente zelenih tehnologija, sakupljanja kišnice i sl. 

1) Holy Wisdom Monastery. Madison, Wisconsin's Holy Wisdom samostan je ušao na brojne liste "najzelenijih" zgrada u svijetu. Objekat je dobio najvišu ocjenu koju dodjeljuje US Green Building Vijeće - s 63 od 69 mogućih bodova. Šta čini ovaj samostan tako "zelenim"? Samostan nudi parkiralište za efikasna vozila, dostupan zeleni krov, nema stalnog sistema za navodnjavanje, fotonaponske ćelije su dovoljne za zadovoljavanje 13 posto svih energetskih potreba, 99 posto svih otpada od građenja i rušenja se reciklira, građevinski materijali su proizvedeni u užoj regiji, bambusni podovi, veoma efikasni prozori, te sistem za praćenje isporuke vanjskog zraka.

h2

2) Hydro Manitoba Place. Manitoba u Winnipegu Hydro Place, Manitoba, Kanada je naveden kao četvrti najveći ekološki projekat u Kanadi u 2009. Više od 40 posto od ukupne svjetlosti dolazi od sunca. Geotermalni sistem osigurava sve potrebe grijanja i hlađenja za zgradu. Ventilacijski sistem opskrbljuje urede svježim zrakom. Kako bi se zadržao višak kišnice, napravljena je optimalna izolacija kroz tzv. zeleni krov. Osim toga, zgrada je izgrađena u sprezi pasivne solarne energije i vjetra za hlađenje, grijanje, ventilaciju.

h2

3) India Tower u Mumbaiu ima vrlo zanimljiv dizajn koji izgleda kao da su slagane kutije jedne na drugu, ali zapravo simbolizira povećanje ekološke svijesti u cijeloj zemlji. Zgrada će biti napravljena na 74 sprata, a svaki blok će imati posebnu namjenu kao što su uredi, stambeni dio i drugi poslovni prostori. Dizajn zgrade uključuje solarno sjenčenje, osvjetljenje, prirodnu ventilaciju, čuvanje kišnice i zelene unutrašnjosti. To je jedna od najzelenijih zgrada u Indiji i postigla je Gold standard Green Building Vijeća LEED.

h3

4) Crystal Island u Moskvi će biti 450 metara visoka građevina s više od 25 miliona metara kvadratnih površine. To je samoodrživi grad s ekološki nastrojenom tehnikom za upravljanje i štednju energije. Objekat će emitovati jako malo stakleničkih gasova pomoću solarnih ćelija, kao i vjetroturbina koje se nalaze oko zgrade zajedno s velikim atrijima koji će se koristiti u regulaciji unutrašnje temperature zraka u ekstremnim vremenskim prilikama koje su prisutne u Rusiji.

h4

5) Chicago Centar za zelene tehnologije je poznat po različitim samoodrživim značajkama koje su pomogle u postizanju Platinum LEED statusa. Zgrada koristi oko 40 posto manje ukupne energije od zgrada sa sličnom strukturom. To su postigli sa velikom količinom solarnih ploča koje se nalaze na krovu, tendama i na žlijebu centra. Druge značajke uključuju 28 vertikalnih bunara koji pomažu u regulaciji temperature dvostrukog izo stakla, sistema pametne rasvjete, podove od recikliranog stakla i otpadnog pluta kao i činjenica da je 40 posto objekta izgrađeno s recikliranim materijalima. Zeleni krov apsorbira kišnicu i povećava izolaciju građevine.

h5

6) Masdar. Grad koji emitira nula emisija ugljičnog dioksida i bez otpada. U Masdaru neki vid javnog prijevoza će se nalaziti svakih 200 metara za osobni brzi prijevoz, što je dobro jer nije dozvoljen ulaz automobila. U gradu će se nalaziti i veliki broj vjetroturbina i solarnih polja kako bi Masdar u Abu Dhabi-u bio u potpunosti samoodrživ.

h6

7) BMW Welt. BMW Welt u Munchenu je odličan primjer njemačke inženjerske genijalnosti. Njemačka firma Solarwatt je ugradila više od 3500 solarnih ploča koje isporučuju 824 kWp. Tu su i brojne čelične ploče koje su ugrađene uz krov koje pomažu pri grijanju kroz solarni dobitak. Solarna energija je također ugrađena u fasadu radi kontroliranja klimatiziranog zraka a uz to objekat ima i prirodnu ventilaciju. Tu su i termički efikasne površine unutar zgrade kako bi se pomoglo u održavanju konstantne toplinske udobnosti i kontrole temperature.

h7

8) Predsjednička biblioteka Clinton. Predsjednička biblioteka Clinton i muzej u Little Rocku, Arkansas primila je LEED Platinum standard u studenom 2007. Od tada, biblioteka je uvela niz novih "zelenih" značajki: vrtni krov koji će maksimizirati upotrebu kišnice i regulirati temperaturu unutar objekta, ali će i apsorbirati emisije ugljičnog dioksida, različite mogućnosti recikliranja, sposobnosti za "zeleno čišćenje", tj. smanjenje otpada i program za kompenzaciju korištenja neobnovljivih izvora energije. Budućim planovima za biblioteku su i vjetroturbine i ili fotonaponski sistemi.

h8

9) Zeleni svjetionik. U Kopenhagenu se nalazi Zeleni svjetionik koja je prva javna karbon neutralna zgrada. Zeleni svjetionik je smješten na Sveučilištu u Kopenhagenu i dizajnirala ga je kompanija Christensen & Co u obliku sunčanog sata koji služi kao centar studentske službe. Svjetionik je pravi primjer drugim općinama da se može izgraditi karbon neutralan objekat. Zapravo više od 70 posto svih energetskih smanjenja je nastalo restruktuiranjem same zgrade, a ne upotrebom tehnologija. Niz "zelenih" mjera je provedeno kako bi se osigurala zdrava unutrašnja okolina, uključujući prirodnu ventilaciju i prirodnu rasvjetu putem krovnih prozora, LED svjetla sa solarnim panelima, solarna sjenila na prozorima, geotermalne toplinske pumpe, te sistem daljinskog grijanja.

h8

10) Bank of America Tower. Toranj Bank of America u New Yorku je jedini neboder kojim je dodjeljen Platinum LEED status. Ovaj 54 katni toranj je drugi po veličini u New Yorku, a četvrti po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama. Toranj posjeduje kogeneracijski sistem na sedmom katu koji pohranjuje prirodnu toplinu, koristi kišnicu i otpad, te je većina sirovina za izgradnju dolaze iz lokalnih izvora u okrugu od 500 milja od tornja.

h8

www.obnovljiviizvorienergije.rs
Pročitano 1726 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive