Fiordaliso Shopping Centar
  Nedjelja, 02 Srpanj 2017 18:14

  Fiordaliso Shopping Centar

  Sa površinom od 1.263 kvadratna metra i ukupno 44.000 biljaka, masivni vertikalni vrt Fiordaliso Shopping Centra koji se nalazi u Rozzanu, Italija, ušao je u Ginisovu Knjigu Rekorda kao najveći vertikalni vrt na svijetu. Prethodni rekorder bio je vertikalni vrt u Madridu čija je površina iznosila 844 kvadratna metra. Vrt je otvoren 2010. godine, a dizajnirao ga je arhitekt Francesco Bollania. Biljke su se prvo uzgajale u stakleniku, i to godinu dana prije nego što su presađene u vrt, a za izgradnju same konstrukcije fasade bilo je potrebno oko 3 mjeseca. Ovaj spektakularni vertikalni vrt koštao je 1.3 miliona dolara. U posljednjih nekoliko godina vertikalni vrtovi su počeli ‘rasti’ širom svijeta. Njihove prednosti, osim toga što izgledaju prelijepo, uključuju manju potrošnju vode od standardnih horizontalnih vrtova, imaju daleko manje problema sa štetočinama, poboljšavaju kvalitetu zraka i djeluju kao izvrsna prirodna izolacija (pogotovo ljeti kada smanjuju temperaturu okoline za nekoliko stepeni). Vertikalni vrtovi su sasvim sigurno nešto što ćemo u budućnosti viđati sve češće i češće. U svijetu postoje planovi za pretvaranje fasada industrijskih zgrada u vrtove, zgrade sa vertikalnim šumama su već u izgradnji, a i mnogi vlasnici privatnih kuća odlučuju da ukrase svoju fasadu, te na taj način poboljšaju kvalitetu svog, kao i kvalitetu života ljudi oko njih.
  pixelizam.com


  Najveći vertikalni vrt na svijetu
  Na fasadi trgovačkog centra Centro Commerciale Fiordaliso koji se nalazi na periferiji Milana, u mjestu Rozana, napravljena je najveći vertikalni vrt na svijetu površine 1.263m2. Ovaj vertikalni vrt ima 44.000 pojedinačnih sadnica i više od 200 vrsta biljaka. Velika biljna fasada je djelo talijanskog arhitekta Francesca Bollanija i Fakulteta iz Monpeljea na jugu Francuske. Timu za izgradnju ovog projekta bilo je potrebno godinu dana za sađenje biljaka u stakleniku i 90 dana za njihovu postavku na fasadu. Za ugradnju na fasadu korišteni su i mali metalni kontejneri koji su slagani po principu lego kockica. Radi sprječavanja odljevanja vode i umiranja biljaka kao poslejdice toga, zasađena je mahovina u međuprostorima, koja vodu akumuilira i održava neophodnu vlažnost podloge za rast i razvoj biljaka. Vrt je napravljen još tijekom 2010. godine, ali je titula najvećeg na svijetu dodijeljena tek ovog mjeseca. U njenu izgradnju uloženo je milion eura, a ova investicija smatra se ulaganjem u smanjenje emisije ugljik-dioksida koji nastaje od brojnih trgovina koje se nalaze u tržnom centru.
  tamoiovde.wordpress.com

   

  HD FIORDALISO 750 1

  HD FIORDALISO 750 2

  HD FIORDALISO 750 3

  HD FIORDALISO 750 4

  HD FIORDALISO 750 5

  HD FIORDALISO 750 6

  HD FIORDALISO 750 7

  Pročitano 419 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive