Budućnost diesel goriva
  Utorak, 13 Lipanj 2017 08:55

  Budućnost diesel goriva

  Nakon skandala u Volkswagenu oko njihovih vozila na dizel možda se moglo očekivati da će čitava njemačka automobilska industrija početi razmišljati na drugi način. Ali to se nije dogodilo, piše DW. Ova godina je mogla biti dobra za njemačke proizvođače automobila. Udruga automobilske industrije se na koncu godine može pohvaliti kako su ovdašnji proizvođači 2015. proizveli više od 15 milijuna automobila, od čega 5,7 milijuna u pogonima u Njemačkoj. Do rujna je promet porastao za jedanaest posto i dostigao 300 milijardi eura. Samo Nijemci su kupili četiri posto više automobila i do kraja godine bi trebalo prvi puta biti pušteno u promet 3,17 milijuna novih vozila. To se odrazilo i na broj zaposlenih u tom sektoru koji je premašio 800 tisuća.

  KOLIKO KOŠTA DIESELGATE? Volkswagen uzima kredit od barem 20 milijardi eura
  Ova godina je mogla biti odlična za proizvođače makar prognoze za slijedeću, 2016. nisu tako dobre. Tako predsjednik udruge njemačkih proizvođača automobilske industrije Matthias Wissmann upozorava kako je tržište zasićeno, konkurencija sve žešća, a političko stanje je napeto. Ipak i slijedeće godine očekuje da će biti proizvedeno još više novih automobila za oko dva posto i da će preko 78 milijuna automobila naći svog kupca.

  Posljedice skandala s dizelom
  Njemačku automobilsku industriju zato manje muče godišnje bilance koliko manipuliranje rezultata analize ispušnih plinova kakvo je provodio Volkswagen. O tome se već govori kao o Dieselgate – aluzija na skandal Watergate koji je srušio američkog predsjednika Nixona – i tu nije samo problem narušenog ugleda VW-a, priznaje Wissmann: “Ova zlouporaba je dovela do gubitka povjerenja i prema tom koncernu, prema čitavom automobilskom sektoru, a ne na kraju i u čitavu tehnologiju dizelskih motora.” On se trudi ograničiti taj skandal samo na koncern Volkswagen i tvrdi kako po pouzdanim podacima – a sad je bilo i vremena provjeriti – takvih rabota nije bilo kod drugih proizvođača. Stoga i odbija nekakvu kolektivnu krivnju svih proizvođača dizel vozila, a činjenica jest i da kupci i dalje rado kupuju takva vozila i kako gotovo polovica novih automobila u Njemačkoj troši dizel. Doduše konačan sud o ponašanju mušterija u Europi želi dati kada godina prođe, ali upozorava i kako se već i po zahtjevima za zaštitu klime jedva možemo odreći dizel vozila. Jer oni troše oko petine manje goriva, a njihova emisija CO2 je za oko 10% manja. Predsjednik udruge njemačkih proizvođača automobila podsjeća kako, kada bi svi dizelaši bili benzinci, prosječna emisija ugljičnog dioksida novih automobila nipošto ne bi bila kao što je sada, ispod 130 grama CO2 po kilometru. Povrh toga, njemački proizvođači dobro zarađuju na dizel vozilima. I u zapadnoj Europi je svaki drugi novi automobil dizel, a svaki drugi novi dizelaš je proizveden u njemačkim koncernima. U međuvremenu čak i proizvođač sportskih automobila Porsche 39% svojih novih automobila isporučuje sa dizelskim motorima. Ipak, stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhöffer sa sveučilišta Duisburg-Essen smatra kako se sretni dani proizvođača dizelskih automobila primiču kraju. Razlog tome su sve oštriji europski propisi o zaštiti okoliša, a povrh toga i drugačije mjerenje vrijednosti (Real Drive Emissions) kako bi se spriječile manipulacije kakve je činio Volkswagen. Ali to će pogoditi i sve ostale proizvođače jer i njihove vrijednosti mnogo više odstupaju od propisanih nego što je dozvoljeno, čak i po standardu Euro 6.

  Koliko dugo će se dizel još isplatiti?
  Sve u svemu, proizvođači dizelaša će slijedećih godina morati uložiti goleme iznose u razvoj takvih motora i to će se onda odraziti i na njihovoj cijeni. Utoliko i predsjednik uprave BMW-a Harald Krüger najavljuje kako će “u budućnosti doći trenutak” kada se razvoj dizela više neće isplatiti jer će automobili biti previše skupi. Zato BMW sve više polaže na električne automobile i u skoro doba će ponuditi još više modela vozila na električni pogon.

  MA KAKAV DIESELGATE: VW Golf najprodavaniji automobil u Hrvatskoj
  U segmentu električnih vozila su u proteklom razdoblju njemački proizvođači su možda u prošlosti bili tromi, ali predsjednik udruge proizvođača Wissman tvrdi kako su daleko odmakli da i tu osvoje primat na tržištu. Na najvećim tržištima električnih automobila u Europi, u Nizozemskoj i Norveškoj su njemački proizvođači na prvom mjestu sa 59, odnosno 55 posto udjela na tržištu, a i na domaćem tržištu uvjerljivo vode. Na najvećem, američkom tržištu električnih automobila su udio povećali sa 8 na čak 20 posto. No da bi njemački proizvođači doista zasjeli na prvo mjesto trebaju i kupci u Njemačkoj biti motivirani da kupuju takve automobile. A takve poticaje, žali se predsjednik udruge njemačkih proizvođača automobila, političari u Berlinu još uvijek odbijaju. Određeni poticaji u njemačkoj postoje, ali to je još uvijek nedovoljno da bi se isplatila kupnja tako skupog vozila. A bez domaćeg tržišta, žali se Wissmann, “još niti jedna zemlja nije postala vodeća na svjetskom tržištu.”
  net.hr


  Neizvjesna budućnost: Što će se dogoditi s dizelašima?
  Nakon brojnih skandala s dizelskim motorima (posebno što se tiče VW grupe), bilo je samo pitanje vremena kada će se pokrenuti zelene inicijative o potpunom ukidanju tih agregata iz proizvodnje. Regulatori i zeleni imaju svoje planove, no imaju ih i čelnici automobilske industrije i nisu nužno na istoj valnoj duljini. Jedno je sigurno – pažnja usmjerena na dizelske motore sada je isključivo negativnoga konteksta. Dok mnogi smatraju kako Euro norme forsiraju proizvođače na optimizaciju i sve čišće dizelaše, drugi vjeruju kako je bilo kakav (pa i najmoderniji) dizelaš poguban po okoliš. S tim na umu, bez poticaja vlada, električni automobili (baš kao i plug-in hibridi) još uvijek su mnogo skuplji od dizelaša, što mnoge odvraća od kupovine, prenosi Tportal.hr. K tome, kakva korist od električnoga automobila ako mu izvor energije nije ‘čist’ na prvom mjestu (što je, nažalost, slučaj u velikom dijelu svijeta...i Europe)? Sve ovo su jasni problemi u svijetu u kojem su se mediji i regulatori ipak okomili baš na dizelaše. Zelene organizacije i njihovi službenici vjeruju da će pritisak na dizelaše u konačnici biti pozitivan. Što proizvođači moraju više investirati u razvoj čišćih dizelskih motora, to će oni biti skuplji u odnosu na benzince. Pritom se nadaju kako će i što više gradova zabraniti prometovanje dizelskim vozilima, a nadaju se i kako će dizelaši morati plaćati sve više poreze. Sve to bi, barem u njihovim planovima, trebalo ponukati potrošače na kupovinu ‘zelenih’ rješenja. Zvuči brzo i učinkovito, no stvar je daleko od realizacije. Zabrane prometovanja u nekim gradskim centrima (Pariz, Madrid, Atena, London, i još neki EU gradovi planiraju oko toga) očekuju se do 2025. godine. No sve je pod upitnikom i prilično nejasno za što će to točno vrijediti. Usprkos tome što su neki proizvođači poput Volva već najavili kako polako prestaju razvijati dizelske motore, drugi smatraju da je dogledna budućnost bez dizelaša neizvediva. Kako piše AutoExpress, usprkos pažnje javnosti vezane uz emisije štetnih plinova i dizelaše općenito, nema jednostavnoga odgovora na upit što kupiti. Prije kupovine vozila valja razmotriti sve, pa i planove legislatora, koji su nažalost sve samo ne potpuno jasni. Ako i dođe do zabrana prometovanja u nekim gradskim centrima, dizelaši su zapravo ionako bolje rješenje za duža putovanja nego li gradsku vrevu. Tu problema ne bi smjelo biti u skorijoj budućnosti.
  herca.com.hr


  AUTO-BODLJA: Ima li dizelski motor budućnost?
  Zadnjih godina u centru zaštite okoliša su automobil koje pogoni benzinski motor. Benzinski motori su se našli prozvani kao najveći zagađivači i danas nema kupca koji pri kupovini novog automobila u autosalonu ne postavi pitanje 'A kolika je vrijednost emisije CO2?', i nije važno shvaćaju li kupci koliko je važan taj podatak ili ne. Tako se pravi problem dugo godina 'skrivao', a to je kako su dizelski motori svojom emisijom puno opasniji od današnjih benzinskih motora, ali tome specijalizirani mediji, javnost i kupci nisu puno pridavali važnosti. Za razliku od benzinskog motora, dizelski motor ima veće emisije štetnih plinova koje isputa u okoliš, a pri tom sada je sasvim jasno kako buduće norme koje su pred vratima dizelski motor nikako neće moći ispuniti. Kod dizel motora dušikov oksid (odgovoran za smog) je uz ispuštanje krutih čestica (sitne čestice čađe koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora. Dizel motori u prosjeku emitiraju 15 posto manje ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali istovremeno emitiraju čak četiri puta više dušikova dioksida (NO2) i 22 puta više krutih čestica čađe. Ispuštanje štetnih dijelova u atmosferu (emisija NOx i čestica čađe) kod dizel motora proizvođači nastoje smanjiti pomoću filtera i katalizatora kako bi ispunili najnoviju normu Euro6. Pri tom se u ispušni sustav, odnosno katalizator, ubrizgava aditiv AdBlue, odnosno vodena otopina uree (mokraća). Ubrizganjem aditiva, odnosno mokraće (uree), u ispuh nastaje amonijak NH3, koji se veže s NOx, stvarajući neopasni dušik i vodenu paru. Tako se uglavnom ispunjava Euro6 norma na laboratorijskom ispitivanju, no u praksi je vrlo često rad ovakvog sustava upitne učinkovitosti. Pri tom ovakvi katalizatori su skupi i poskupljuju cijenu automobila za oko 1.500 eura. No, administrativne ekološke mjere za stare, ali i nove dizelske motore, u Europi postaju sve strože. Tako Njemačka planira nove ekološke norme za vožnju automobila u gradovima s kriterijima ispuštanja dušikovih oksida (NOx) koje novi dizelski motori neće moći ispuniti.
  automania.20minuta.hr

  Pročitano 1217 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive