Solar impulse - sunčani avion
  Četvrtak, 30 Lipanj 2011 17:06

  Solar impulse - sunčani avion

  Eksperimentalni avion koji ne troši gorivo već ima solarni pogon sletio je u petak 13.maja u Brisel posle prvog leta koji je trajao 13 sati. Letjelica koja je projekat svicarskog avijatičara i ljekara Bertrana Pikara, a kojom je pilotirao Andre Borsberg, poletela je sa vojnog aerodroma. „Ovo je divno", rekao je Pikar koji je konstruirao letjelicu. „Ovim letom mi ohrabrujemo političare širom svijeta da podrže napredna energetska rješenja", rekao je Frans presu Pikar neposredno poslije sletanja letjelice.On se tom prilikom založio za promjenu načina razmišljanja i ohrabrio mlade ljude da usvoje nove tehnologije i zaustave trošenje fosilnog goriva. „Ludost je da čovječanstvo troši milijarde tona nafte svakoga sata", rekao je Pikar.Njegova letjlica s rasponom krila od 64 metra što je približno velikom Airbus modelu aviona A340 teži samo 1,6 tona što je težina prosječnog automobila. Pogon na solarnu energiju već je dobio podršku Europske komisije.Letjelica je već ušla u povijest aeronautike jula 2010. kada je izvela let dugačak 24 sata bez prekida koristeći samo solarnom energiju i akumulatore.Prototip čija krila pokriva 12.000 foto-naponskih ćelija koje napajaju četiri elektromotora jačine deset konjskih snaga letio je na visini od 3.600 metara brzinom od 70 kilometara na sat.Slijedeći cilj ovog projekta vrijednog 75 miliona eura je izrada novog prototipa koji će biti još veći i imati bolje performanse.Novi prototip bi trebao da 2013. preleti Atlantik a konačan cilj je preletanje čitave zemaljske kugle u pet etapa koje se očekuje 2013. ili 2014. godine.
  www.alterenergija.com 

   
  Zrakoplov na Sunčevu energiju 'Solar Impulse' u petak je u vojnoj zračnoj luci u Duebendorfu, nedaleko od Zuericha, prvi put "zarulao" po pisti, a prije nego što 2012. poleti na put oko svijeta, proći će još mnoge testove. Zrakoplov ima raspon krila od 64 metra, poput Airbusa A340, a teži 1.600 kilograma, kao prosječni automobil. Pokreću ga četiri električna motora, a na krilima i okomitom stabilizatoru ima 11 tisuća solarnih ćelija. Nakon serije testova, rastavit će ga i prebaciti u vojnu zračnu luku u Payerneu. Prvi let od 36 sati najavljen je za proljeće 2010. Za prvi let oko svijeta predviđeno je pet ruta, a svaka će trajati od tri do pet dana, koliko može izdržati pilot. Prilikom svakog slijetanja pilot će se zamijeniti, a zrakoplov će se predstaviti javnosti. Projektante vodi Bertrand Piccard, koji je balonom bez zaustavljanja preletio Zemlju 1999. Njegov je cilj promicati neizmjerne mogućnosti obnovljive energije i novih tehnologija. "Više od deset godina sanjam o solarnom zrakoplovu koji leti i danju i noću bez goriva", rekao je Piccard. (hina/metro-portal)
  metro-portal.hr

  s1
  s3
  i3

  Švicarski pilot Andre Borschberg u petak je uspješno završio 72 sata neprekidna leta u simulatoru veličine novog eksperimentalnog zrakoplova Solar Impulse, koji bi 2014. godine trebao obletjeti svijet pogonjen isključivo solarnom energijom. Simulacija u vojnoj zračnoj luci u Duebendorfu završila je simuliranim prizemljenjem nakon "leta" koji je bez prekida trajao tri dana i tri noći. Tim je ispitom pilot i jedan od utemeljitelja projekta procijenio konfiguraciju pilotskog mjesta i simulirao učinke što ih na ljudsko tijelo ostavlja let od nekoliko dana s vrlo malo sati sna. "Ta je simulacija iznimno važna, jer je omogućila da procijenimo strategiju leta oko svijeta planiranu 2014"., rekao je Borschberg. Prethodni prototip zrakoplova Solar Impulse pogonjen isključivo Sunčevom energijom obavio je ljeti 2011. niz letova po Europi. Projekt je potaknuo švicarski graditelj Bertrand Piccard, izumitelj koji potječe iz obitelji istraživača i znanstvenika. Njegov pokojni otac Jacques Piccard, oceanograf, razvio je podvodna sredstva za proučavanje oceana i zaronio dublje u ocean od ikojega drugog čovjeka. Djed Auguste Piccard, profesor fizike na sveučilištu u Bruxellesu, bio je prvi čovjek koji je balonom 1931. ušao u stratosferu na visinu od 15.781 metra zajedno s prijateljem Paulom Kipferom. Raspon krila prvog prototipa Solar Impulsea je kao u Airbusa A340 (63,40 metara), no on ne teži više od automobila (1600 kg). Ima četiri električna motora od 10 KS svaki i leti poput nebeskog skutera prosječnom brzinom od 70 km/sat. Njegova su krila prekrivena s gotovo 12.000 solarnih ćelija, koje opskrbljuju četiri elektromotora i omogućuju punjenje litijevih baterija od 400 kg. Novi zrakoplov većih dimenzija, koji bi 2014. trebao obletjeti svijet u pet etapa, trenutno se gradi. Na putu oko svijeta na pilotskom mjestu trebali bi se smjenjivati Borschberg i Piccard. [Hina/AFP]
  www.croenergo.eu
  Pročitano 1262 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive