Agora Tower, Taipei Tajvan
  Srijeda, 01 Svi 2013 17:19

  Agora Tower, Taipei Tajvan

  Jedini razlog zbog kojeg bi se Agora Tower u Taipeiju moglo doista nazvati „uvrnutim" jest njegov oblik dvostrukog heliksa koji podsjeća na oblik molekule DNA, no sve ostalo vezano uz ovaj projekt čija je izgradnja počela u glavnom gradu Tajvana, a koji potpisuju arhitektonski studio Vincent Callebaut Architects jest vrlo ozbiljno projekt luksuzne stambene zgrade sa zelenim predznakom. Osnovu tog zelenog predznaka čine vertikalni vrtovi koji će biti integralni dio svakodnevnog života stanara koji će živjeti na više od 42 tisuće četvornih metara stambene površine ove zgrade. No, svrha visećih vrtova u ovoj zgradi nije isključivo dekorativna već pruža jedinstveni priliku svim stanarima da uzgajaju organsko povrće i voće, ljekovito bilje ili stvore vlastite vrtove s aromatičnim biljem. Za vrtove su osigurani i spremnici za sakupljanje kišnice koja bi se koristila za navodnjavanje, prostor za gniježđenje ptica te prostor za kompostiranje odvojeno prikupljenog organskog otpada. Također sve gredice su obložene prirodnim bijelim kamenom koji odbija Sunčevu svjetlost i štiti biljke od pretjerane topline. Gradnja ovog tornja prema pisanju prema pisanju portala World Architecture News započela je ove godine, a njegov dovršetak očekuje se 2016. kada će njegovi stanari u blagodatima života u ovakvoj zgradi u kojoj je svaki kat u odnosu na prethodni zakrenut za 4.5 stupnjeva. Na taj način čine puni zakret posljednjeg kata u odnosu na prizemlje od 90 stupnjeva. Također, niti u jednom od stanova površine 540 m2 nema jednog jedinog nosivog stupa ili zida, već su sve stambene jedinice učvršćene na jedan od dva golema centralna nosivi stupa obložena zelenilom.
  www.zelenaenergija.org
   
  U glavnom gradu Tajvana upravo se počeo graditi uvijeni neboder koji će biti u potpunosti obložen vertikalnim vrtovima. Arhitektonski studio Vincent Callebaut Architecture osmislio je neboder od 42.355 četvornih metara kao živuću građevinu u kojoj će se uzgajati voće, povrće, aromatično i ljekovito bilje, a kako bi cijeli sustav bio zaokružen u neboder će biti ugrađen i posebni sustav za hvatanje kišnice, kao i sustav za proizvodnju komposta. No, to je sve tek početak. Agora Tower izgledom imitira spiralnu strukturu DNA u čijoj se središnjoj jezgri nalazi niz vertikalnih vrtova. U vrtovima će se uzgajati sve što je potrebno za život stanara 40 luksuznih stanova. Osim zajedničkih vrtova, svaki stan površine 540 četvornih metara imati će i vlastiti zeleni zid kako bi se osigurala optimalna kvaliteta zraka te dodatni estetski doživljaj. Poseban sustav distribucije svjetlosti osigurati će dnevno svjetlo čak i u podrumu zgrade, dok će solarni krov proizvoditi električnu energiju, a posebna low E stakla optimizirati ulazak topline u stanove. Osim navedenog, u ovaj će toranj biti ugrađen i niz drugih visokotehnoloških značajki, a prvi stanari u njega bi se trebali useliti već 2016. godine.
  www.croenergo.eu
   
  1
  2
  3
  4
  Pročitano 1443 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive