Strawscraper, zeleni neboder
  Nedjelja, 03 Srpanj 2016 10:45

  Strawscraper, zeleni neboder

  Arhitekti studija Belatchew Architects nedavno su predstavili vizionarsku ideju pod nazivom "Strawscraper". Radi se o nadogradnji jednog od postojećih nebodera u Stockholmu koji će zahvaljujući novoj ovojnici prekrivenoj posebnim "dlakama" moći hvatati energiju vjetra te nju pretvarati u električnu energiju. Proizvodnja električne energije iz vjetra u urbanim sredinama još uvijek je vrlo veliki izazov, no švedski arhitekti smatraju da su pronašli rješenje koje zadovoljava složene zahtjeve "suživota" postrojenja za proizvodnju energije i gusto naseljenih urbanih područja.Sustav za proizvodnju energije koristi piezoelektričnu tehnologiju te pretvara pokret u električnu energiju koja se može skladištiti za neku buduću upotrebu. Male "dlačice" kojima bi trebao biti obložen neboder sigurne su za ptice i čovjeka te su vrlo tihe u odnosu na konvencionalne vjetroturbine. No, Strawscraper osim zanimljivog i inovativnog prijedloga za proizvodnju energije u urbanim područjima vizualno obogaćuje krajobraz stvarajući iluziju kretanja zgrade te je dokaz kako nove tehnologije mogu "poboljšati" i promijeniti naš pogled na gradove. Korištenjem ove tehnologije površine starih i novih zgrada mogle bi se pretvoriti u elektrane te ostvariti proizvodnju i potrošnju energije na istoj lokaciji čime se drastično smanjuju ulaganja u prijenosne sustave i distribuciju proizvedene električne energije.
  Portal croenergo.eu

   

  Inovativan način korišćenja energije vetra u gradovima
  Arhitektonski studio Belatchew Architects predstavio je vizionarsku ideju koja nosi naziv Strawscraper. Zapravo, reč je o nadogradnji jednog postojećeg solitera u Štokholmu koji će na fasadi imati poseban sistem izrađen od slamki koje podsećaju na dlake, koje će sakupljati energiju vetra i pretvarati je u električnu energiju.U urbanim sredinama pretvaranje energije vetra u električnu energiju je još uvek veliki izazov, često je nemoguće pronaći lokaciju za postavljanje vetroturbine a da ona ne zauzme previše prostora i njen rad ne bude opasan za stanovnike. Međutim, arhitekte iz Švedske smatraju da su pronašli rešenje.Ovaj sistem koristi pizoelektričnu tehnologiju pomoću koje se pokret pretvara u električnu energiju koja se može skladištiti za kasniju upotrebu. Pokreti malih slamki kojima će soliter biti obložen, sigurni su za ptice i ljude, i nisu bučni kao što je to slučaj kod konvencionalnih vetroturbina. Povetarac će biti dovoljan da slamke počnu da se pomeraju i proizvode energiju. Soliter Strawscraper će pored inovativnog načina za korišćenje obnovljivih izvora energije u urbanim sredinama, gradu dati poseban šarm. Pomeranjem slamki stvaraće se iluzija kako se ceo soliter kreće u ritmu vetra.

  www.gradjevinarstvo.rs

   

  STRAWSCAPER 1

  STRAWSCAPER 2

  STRAWSCAPER 3

  STRAWSCAPER 4

  Pročitano 722 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive