FAB LAB ekokuća
  Nedjelja, 19 Lipanj 2011 19:56

  FAB LAB ekokuća

  Fab Lab kuća vrlo je isplativ način stanovanja, a zapravo je kombinacija jednostavne, ali neobične konstrukcije i naprednih ekološki održivih tehnologija. Kako izgleda solarna kuća za četveročlanu obitelj koja se može sagraditi u samo 15 dana te je izgrađena od većinom prirodnih materijala? Odgovor na to pitanje ponudio je Institut za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) koji je osmislio Fab Lab - samoodrživu građevinu neobičnog oblika koja označava novi obrazac energetske učinkovitosti kroz inovativnu mogućnost stvaranja energije, hrane i ostalih potrepština. Fab Lab ima 75 četvornih metara, rabi isključivo solarnu energiju, napravljena je od drva i koristi posljednje tehnološke dosege koji će biti dostupni široj javnosti u bližoj budućnosti. Sve to bilo je dovoljno da njezini tvorci nedavno prime Nagradu publike na natjecanju, odnosno izložbi Solar Decathlon Europe 2010. godine koja se u srpnju održala u Madridu. Riječ je o događaju koje promovira upotrebu obnovljivih energetskih izvora u rezidencijalnim objektima, posebice upotrebu solarne energije. - Kuća proizvodi dvostruko više energije nego što troši, a zahvaljujući zaobljenom obliku omogućuje svojim vlasnicima maksimalno iskorištavanje unutrašnjeg prostora s minimalnom vanjskom površinom. Fab Lab je povišena od tla sa tri “noge” među kojima je stvoren prostor ispod kuće za obavljanje različitih aktivnosti. U tom prostoru može biti voćnjak, trijem ili, pak, iskoristivi kuhinjski dio - rekli su iz Instituta.

  Forma slijedi energiju 
  Ovu kuću su dizajnirali arhitekti iz više od dvadeset različitih zemalja, a finalizirali su je uz pomoć Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC), Centra za čestice i atome Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT), svjetske mreže Fab Laba te uz vrlo važnu grupu nekolicine privatnih poduzeća. Prema Vicenteu Guallartu, direktoru IAAC-a, “forma kuće odgovara energetskom proizvodnom potencijalu”. Dok je u 20. stoljeću forma slijedila funkcionalnost, u 21. stoljeću forma će slijediti energiju. Građevine moraju biti kao drveće, koje je prije svega samodostatno, te moraju slijediti prirodne zakone - objasnio je Vicente i napomenuo kako je projekt bio više proizveden nego izgrađen, i to zato što su proizvodni alatni strojevi (poznati kao 3D printeri) korišteni u procesu gradnje. 

  Dizajn u skladu s okolinom 
  Cijela priča ima obilježje humanističke ideje, čiji je najveći pobornik baš Guallart koji je više puta naglasio kako se stvari jednostavno moraju opet početi proizvoditi u gradovima. Proizveli smo našu solarnu kuću uz pomoć istražitelja, prema srednjovjekovnim principima: projektant i graditelj su ista osoba. Fab Lab kuća nije samo dio socijalnog i tehničkog inženjeringa, već i dizajn koji je u potpunom skladu s neposrednom okolinom. Dizajn je koncipiran da bi stvorio fleksibilnu strukturu koja se prilagođava klimi mjesta u kojem se nalazi te ujedno vizualno i ekološki izražava poštovanje prema okolini - rekao je Guallart i dodao da je iskoristivost Sunčevih zraka i prirodnog propuha maksimalna pa je stoga otklonjena potreba za umjetnim grijanjem ili klima-uređajem.

  Osvojili odmah ljude 
  Interijer se sastoji od dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, spavaće sobe, kupaonice i male gostinjske spavaće sobe. Sve potrebno za ugodno i normalno svakodnevno funkcioniranje. Prototip Fab Lab kuće službeno je prezentiran na Solar Decathlon Europe 2010. izložbi u Madridu prošli mjesec, a kuću je posjetilo više od 20.000 ljudi. Iako je osnovna poruka kuće ekološka, najviše se raspravljalo o njezinu izgledu. Tako je španjolski princ Felipe oduševljeno prokomentirao kako ga Fab Lab podsjeća na neki brod, a drugi su posjetitelji bili kreativniji pa su kuću opisivali kao “posudu za kikiriki” ili “trbuh od kita”. - Za razliku od ostalih prezentiranih kuća u Madridu, naša je bila jedna od rijetkih napravljena tako da čovjek u njoj zaista može živjeti. Drugi su uglavnom radili kuće koje su više tehnološki showroom, a manje dom u pravom smislu te riječi - otkrio je Daniel Ibanez, direktor projekta, i dodao kako najvećim uspjehom smatra to što su unatoč tome uspjeli osvojiti publiku i tehnološkim inovacijama, prije svega postavljanjem svjetski najučinkovitijih fleksibilnih solarnih ploča, napravljenih s najboljom španjolskom i američkom tehnologijom, što je velik napredak u arhitektonskoj integraciji solarnih sustava. 

  Naknadno naručivanje 
  Također, još jedna od prednosti ove kuće je to što korisnik može naknadno naručiti poboljšanja poput nove izolacije, različitih modela prozora, solarnih panela i drugih ekoloških održivih tehnologija. Svi dodatni sistemi rade se i transportiraju iz jedne od tvornica Fab Laba u SAD-u, Južnoj Africi, Indiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. Početna cijena kuće je 45.000 eura za najmanju izvedbu.
  www.jutarnji.hr

  f1
  f2
  f3
  Pročitano 1467 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive