Masthammen, Stockholm
  Subota, 08 Rujan 2018 13:13

  Masthammen, Stockholm

  Drveni neboderi niču u Stockholmu na podijumu od šperploče. Švedski glavni grad će u skorijoj budućnosti dobiti potpuno novi kvart. Ali umjesto da ruše stara betonska zdanja i zidaju nova, švedske vlasti odlučile su da na otoku Sodermalm izgrade dva niza drvenih zgrada jedan iznad drugog. Ako nema dovoljno mjesta za gradnju, nadgradnja je uvijek u opciji. Pogotovo ukoliko je od drveta! Naime, kvart Masthammen će u potpunosti biti napravljen od drveta i činiti će ga 31 neboder sa po 25 do 35 katova i ukupno 3.000 stanova. Iza ovog ambicioznog projekta stoji studio Anders Berensson Architects. Blokovi stambenih zgrada smješteni u donjem nivou, gde će svoje mesto naći i veliki poslovni i komercijalni prostori. Svi oni će imati nesmetan izlaz na ulicu, trgove i more. Međutim, najzanimljiviji dio projekta biti će podignut iznad toga. Na krovove donjih zgrada biti će postavljen podijum od špera, kao zajednička baza svim drvenim građevinama. Zahvaljujući njemu će sve zgrade u kvartu biti povezane, a osim toga će imati i ulogu prave zelene oaze. „Masthammen se nalazi u dolini između tri brda. Zbog toga smo odabrali da napravimo javni park na svim krovovima donjeg grada i povežemo ih mostovima. Krovovi i mostovi formiraju veliki javni pejzaž koji povezuje sve staze na šetalištima koje već postoje na istočnom Sodermalmu. Na ovaj način pravimo istočni Sodermalm lakšim i ljepšim za šetnju“, izjavio je Anders Berensson. Portal Treehuger ističe da se do sada niko nije usudio da napravi tako visoke i uske zgrade od drveta poput onih koje se planiraju u Masthammenu. To znači da će tijekom gradnje projektantski tim morati da savlada brojne izazove i da se posebno pozabavi mjerama za zaštitu od požara i jakog vjetra. Iz studija poručuju da će se pri izgradnji kompleksa oslanjati na nove tehnike gradnje i inovativne materijale kakav je CLT. Drvo oslobađa najmanje ugljik-dioksida od svih materijala koji se danas koriste u građevinarstvu, što je i osnovni razlog zašto ga Šveđani sve više koriste na gradilištima u svojoj zemlji. Da li će projektanti uspjeti da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi ovaj ambiciozni održivi projekt ostaje još da se vidi.
  www.gradnja.rs

   

  HD Masthammen 750 1

  HD Masthammen 750 2

  HD Masthammen 750 3

  HD Masthammen 750 4

  HD Masthammen 750 5

  Pročitano 94 puta

  Energetski Projekti

  hrastovic energetski projekti banner

  Energetski Video

  hrastovic energetski video banner

  Energetski Članci

  hrastovic energetski clanci banner

  Random video

  Udruga SOLAR

  Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

  Opširnije

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive