Hrvatske šume d.o.o. i pelet
  Četvrtak, 08 Veljača 2018 21:11

  Hrvatske šume d.o.o. i pelet

  Hrvatske šume će svoje zgrade grijati drvnim peletima. Više državnih tijela već provodi aktivnosti koje imaju za cilj povećanje svijesti o prednostima upotrebe energenata iz obnovljivih izvora među kojima se svakako ističu biomasa i pelet. "Hrvatske šume također žele dati aktivan doprinos održivom razvoju i većoj uporabi obnovljivih izvora energije te tako pomoći lokalnu poslovnu zajednicu koja proizvodi pelet i pripadajuće tehnologije. Naš novi pristup šumarstvu polazi od najbližeg okruženja šume, pa sve više uzimamo u obzir potrebe lokalnog stanovništva. U našim objektima prelazimo na drvni pelet, sada smo nabavili 40 peći, a u pripremi će se ubrzo naći još više od 100 lokacija što osim ekoloških ima i ekonomske razloge", rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. Ova tvrtka u državnom vlasništvu nastavit će prilagodbu europskim i nacionalnim trendovima tranzicije prema nisko-ugljičnom gospodarstvu što je trend u svim članicama EU.
  www.energetika-net.com


  Grijanje na pelete - jeftino, ekološko i ekonomično
  Ne šteti zdravlju, ne zagađuje zrak, sto posto je ekološko i usto vrlo ekonomično. Riječ je o grijanju na pelete, koji zovu i energentom budućnosti. Iako su od nafte i plina jeftiniji i do 40 posto, potražnja za peletima još je premala pa se gotovo sve proizvedeno u Hrvatskoj - izvozi. S pola vrećice peleta Marina ugrije čak pet soba. Kuću je pregrijala, a račune za grijanje - prepolovila. Marininu obitelj peleti griju, no od njih i žive. Ona i suprug svu ušteđevinu uložili su u vlastitu peletirnicu. Dva kilograma peleta ugriju kao litra loživog ulja, ali čak 16 puta manje onečiste okoliš. No samo su rijetki toga svjesni. Iako je pelet gorivo budućnosti - politički lobiji, tvrde u drvnom klasteru, forsiraju fosilna goriva. Pisali su premijeru - traže pomoć. Tražimo reviziju tog pravilnika, tražimo reviziju zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je usput donesen na telefonskoj sjednici Vlade, ističe Marijan Kavran, direktor Hrvatskoga drvnog klastera. Nema razvoja ni bez decentralizacije Hrvatskih šuma. Jer županjska Šišarka po trupce ide u 100 km udaljenu Požegu. Na prijevoz godišnje troše 250 tisuća eura. Iz Zagreba se dodjeljuju kvote gdje će tko i kamo voziti trupce. Ovako moramo koristiti kamione, trošiti naftu, što isto tako zagađuje okoliš, a borimo se da dođe do što manjeg zagađivanja, ističe Mijo Ćošković, direktor tvrtke za proizvodnju peleta u Županji. I dok su drvo i šuma visoko na ljestvici prioriteta naših europskih susjeda, mi smo spori, nejasni i većinom izvrćemo jasna pravila EU - kažu u klasteru. Zato nam 90 posto peleta izgori u europskim pećima, a velik dio građana miješa pelete i palete.
  vijesti.hrt.hr


  Grijanjem na pelete ostvarile bi se značajne uštede
  O kolikim uštedama se radi rečeno je na primjeru grijanja obrazovnih institucija koje godišnje na ime grijanja izdvajaju oko 250 milijuna kuna. Grijanje na pele omogućuje velike uštede, a uz iste toplinske učinke kao i kod grijanja sa fosilnim energentima, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Udruge proizvođača peleta, drvne biomase i pripadajućih tehnologija i Hrvatskog drvnog klastera koja je održana u Vinkovcima. Tom prilikom predstavljena je i inicijativa kojom su pozvali nadležne institucije da se kroz sustav javne nabave većina javnih objekata umjesto na fosilna goriva grije na pelet kao obnovljivi izvor energije, što donosi velike uštede. Prema riječima tajnika klastera Darka Motika, koji je i profesor na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, grijanje na pelete omogućava značajne uštede, a jamči i ostajanje novca u Hrvatskoj, a ne da se radi kupovine plina i drugih goriva financiraju strane tvrtke. - U odnosu na plin grijanje na pelete povoljnije je 20 posto, a u odnosu na naftu čak 40 posto. Pri tome se bilježe i značajno manja zagađenja CO2. Najbitnije je da Hrvatska raspolaže sa dovoljnim količinama sirovine pri čemu se iz godine u godinu šumska biomasa obnavlja, odnosno, bilježimo veći prirast šume nego što je posiječemo tijekom godine, rekao je Motik. U Hrvatskoj trenutno djeluje 15-ak proizvođača peleta koji godišnje proizvedu oko 250 tisuća tona ovoga energenta, Najveći dio proizvodnje, čak preko 90 posto se izvozi i to najvećim dijelom u Njemačku, Italiju, Austriju i Sloveniju. Pojašnjavajući inicijativu rečeno je kako 3200 javnih naručitelja u Hrvatskoj direktno i autonomno odlučuju o vrsti grijanja. Istaknuto je kako je to prilika da Hrvatska energetski postane neovisna s obzirom da ima dovoljne količine sirovine, posjeduje tehnologiju, a u isto vrijeme ostvarile bi se i značajne uštede. Na taj način država bi došla do sredstava koja bi se mogla usmjeriti dalje. O kolikim uštedama se radi rečeno je na primjeru grijanja obrazovnih institucija koje godišnje na ime grijanja izdvajaju oko 250 milijuna kuna. Prebacivanjem na grijanje na pelete ostvarile bi se uštede i do 30 posto, odnosno, minimalno 100 milijuna kuna. Kako bi se sustav prebacio na grijanje na pelete potrebno je prilagoditi i sustav grijanja koji se, kako je rečeno, isplati u roku od 3 do 5 godina. Da su razvijene zemlje već prepoznale prednosti peleta kao energenta govori i primjer Italije koja godišnje proizvede 500.000 tona peleta, a troši 3,5 milijuna tona.
  www.vecernji.hr


  Grijanjem na pelete prepolovili troškove za pola milijuna kuna
  Sa samo nekoliko milijuna tona drvenih ostataka ili peleta mogli bismo grijati nekoliko gradova srednje veličine. Grijanjem na pelete prepolovili smo troškove koje smo imali s lož-uljem. Godišnje trošimo čak pola milijuna kuna manje, a pritom se ne grije samo naša osnovna škola sa 343 đaka nego i dječji vrtić, sportska dvorana i bazen u našem sastavu – kaže prof. Mladen Bolf, ravnatelj Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Delnicama, Potencijal biomase, zna li se da je čak 48% teritorija Hrvatske pod šumama, ogroman je. S nekoliko milijuna tona drvenih ostataka, od kojih prešanjem nastaju peleti ili drvno biogorivo, u nas bi se, tvrde stručnjaci, mogli grijati deseci gradova srednje veličine. U svakoj školi i drugim javnim ustanovama koje će obnavljati kotlovnice u obzir bi se morale uzeti prednosti peleta koji su 30% jeftiniji od plina i 50% od loživog ulja. Dva kilograma peleta daju istu količinu topline kao i jedna litra loživog ulja, a u atmosferu sagorijevanjem ispuštaju samo 18 grama CO2, nasuprot 295 grama ili 16 puta više iz loživog ulja. – Peleti su najjeftiniji način grijanja, kojim se smanjuje i zagađenje i ugljikov dioksid koji nastaju tijekom transporta fosilnih goriva – objašnjava i direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran. Ispada da 95% domaće proizvodnje peleta izvezemo u Sloveniju, Austriju, a najviše u Italiju (što čini 23% tržišta EU). Od lani proizvedenih 230.000 tona u Hrvatskoj kod kuće je tako ostalo svega 5%, dok potražnja za tim visokovrijednom, CO2 neutralnim gorivom godišnje u svijetu raste po stopi od 20%. Raoul Cvečić Bole, direktor Energy Peletsa iz Delnica i predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase, kaže kako, ovisno o površini koja se grije, za kotlove za centralno grijanje na pelete treba izdvojiti oko 15.000 kuna, a za sobne peći koje se mogu kupiti od 5000 kuna naviše. No moguće su i subvencije Fonda za zaštitu okoliša ili energetskih agencija.
  www.vecernji.hr


  Hrvatska može i mora više koristiti obnovljive izvore energije
  Moglo se čuti i podsjećanje kako je Hrvatska potpisnica Kyoto protokola s čime se obvezala do do 2020. godine poveća potrošnju energije iz obnovljivih izvora i tako smanji ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu. U organizaciji Udruge Eko Slavonija i Vukovarsko – srijemske županije danas je u Vinkovcima održana prva Međunarodna konferencija o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji. Bila je to još jedna prilika da se prisutnima ukaže na značajne financijske i materijalne uštede, značajnom doprinosu smanjenja emisija CO2 što predstavlja važan dio EU okolišne i energetske politike što se dobiva korištenjem energije iz obnovljivih izvora energije. Moglo se čuti i podsjećanje kako je Hrvatska potpisnica Kyoto protokola s čime se obvezala do do 2020. godine poveća potrošnju energije iz obnovljivih izvora i tako smanji ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu. - Značaj korištenja biomase prepoznali su hrvatski građani, ali ne i dosadašnje hrvatske Vlade. Kao članica EU Hrvatske je preuzela obveze iz Direktive o promociji energije iz obnovljivih izvora energije s čime smo se obvezali da 2020. moramo imati 20 posto energije iz obnovljivih izvora. Sada smo na 16,4 posto, što nije loše, rekao je Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Prisutnima se obratio i Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko – srijemske županije, koji je rekao kako poljoprivreda može snažno odgovoriti na bitna pitanja EU u smislu "zelene" energije. Smatra i kako nekoliko stotina hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta koje može biti u funkciji obnovljivih izvora energije. - Hrvatska može i mora biti sto posto obnovljiva i to kombinacijom korištenja energije sunca, vjetra i biomase, ali da se ta tranzicija mora obaviti tako da se usput jačaju lokalne zajednice i omogući lokalnom stanovništvu sudjelovanje u svim fazama projekta te vrste. Nedopustivo je da izvozimo pelete, a uvozimo skupu naftu, rekla je predsjednica Udruge Eko Slavonija Katarina Kozina. Dodala je kako se ona i njena udruga zalažu za izgradnju velike elektrane i toplane na biomasu na području istočne Slavonije ali i sadnju brzorastućih nasada breza i topola na području županjske Posavine stradalom u svibnju prošle godine u poplavi. Uz domaće stručnjake u radu konferencije sudjelovalo je tridesetak stručnjaka i predstavnika udruga te lokalne samouprave i uprave iz BiH, Velike Britanije i Hrvatske.
  www.vecernji.hr

  Pročitano 621 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive