Google 100% OIE
  Nedjelja, 18 Prosinac 2016 23:42

  Google 100% OIE

  Google od 2017. godine u potpunosti na obnovljivoj energiji. Google je u službenom priopćenju objavio kako će od 2017. godine u potpunosti funkcionirati isključivo pomoću obnovljivih izvora energije. Googleovi uredi, podatkovni centri i druge usluge smještene u raznim zemljama svijeta od iduće će godine u potpunosti ovisiti u obnovljivoj energiji. Prelazak Googlea na isključivo obnovljive izvore energije prema prvotnim planovima je trebao biti gotov do 2025. godine, no on je dosta ubrzan i bit će završen već iduće godine. Osim očitog ekološkog razloga za prelazak na obnovljive izvore energije, Google ističe i financijske dobrobiti tog poteza, ponajprije zbog smanjenja troškova vezanih za energiju vjetra od oko 60%. Kako bi ostvario postavljeni cilj, Google je već započeo sa širokom kampanjom sklapanja ugovora s dobavljačima obnovljivih izvora energije u cijelom svijetu, posebice u Aziji gdje je tržište obnovljive energije u punom zamahu. Tijekom 2015. godine Google je sklopio ugovore o nabavci ukupno 842 MW obnovljive energije. Povodom postignuća koje će biti ostvareno iduće godine, Google je pokrenuo i posebnu internetsku stranicu Google Green putem koje je moguće pratiti svakodnevne težnje tvrtke na području zaštite okoliša.
  www.bug.hr


  Google od iduće godine prelazi na stopostotno snabdijevanje obnovljivim izvorima energije

  Internetski gigant Google je najavio da će za svoje urede i podatkovne centre u 2017. godini postići cilj stopostotnog korištenja obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca. Evidentno je da divovi poput Googlea, Applea, Facebooka, Amazona i Microsofta sa svojim podatkovnim centrima i postrojenjima predstavljaju ogromne potrošače energije. Iako prethodna tvrdnja može djelovati apstraktno, mogu pomoći usporedbe: samo je Google prošle godine potrošio energije kao cijeli San Francisco. Pozitivno je to što su navedene kompanije toga itekako svjesne te smatraju kako bi osim kao tehnološki predvodnici trebali svijet predvoditi i u korištenju energije iz obnovljivih izvora te smanjenju ugljičnog otiska. Među njima je najdalje otišao Google. Naime, spomenuta najava sa službenog bloga o cilju potpunog korištenja obnovljive energije je i odlična vijest za proizvođače. Ugovorima koje Google potpisuje s njima im se omogućuje indirektno subvencioniranje, jer garancijama za kupnju proizvođači imaju prilike za lakše širenje proizvodnih kapaciteta. Google se također pohvalio nekim činjenicama. Sve je počelo sa suradnjom s jednom vjetrofarmom u Iowi 2010. da bi danas bili najveći korporativni kupac izvora obnovljive energije na svijetu. S obzirom na to da su prošle godine potrošili ukupno 5, 7 teravatsati energije, čak 44% toga je dolazilo od solarnih ćelija i vjetroelektrana. Osim ekoloških razloga njihovog poteza, za potpuni prelazak na obnovljive izvore energije, pripomogli su i motivi financijske naravi. Predviđa se smanjenje troškova vezanih za energiju od oko 60%. U prilog tome ide i činjenica da su cijene zdrave energije stabilnije u odnosu na onu iz fosilnih goriva. Također su istaknuli da to ne znači da su potpuno odbacili pomisao na nuklearnu energiju. Zasad je ista vezana uz sigurnosne probleme i nestabilnost cijene, ali tvrde da ne odbacuju mogućnost da ubuduće sklope neki „nuklearni“ sporazum ako bude poštivao njihove viske ekološke i financijske kriterije. Stopostotno snabdijevanje obnovljivim izvorima energije ne znači da apsolutno svu energiju dobivaju samo od vjetra i zraka, pojašnjavaju u Googleu, nego da na godišnjoj razini kupe onolike količine obnovljive energije koliko je i potroše. Vijest o tome znači bitan pomak, jer može predstavljati pritisak ostalim velikim kompanijama da krenu tim putem. Nadamo se da će to postati trend.
  geek.hr

   

  Google: Iduće godine postižemo cilj stopostotnog korištenja obnovljive energije

  Prema objavi na službenom blogu, Google će 2017. postići cilj stopostotnog korištenja obnovljive energije za svoje globalne operacije, što uključuje podatkovne centre i urede.Google je prošle godine potrošio količinu energije kao poveći grad veličine Zagreba, sljedeće godine, sva će ta silna potreba biti zadovoljena isključivo kroz obnovljive izvore. Mi smo bili jedna od prvih korporacija koja je ostvarila dugoročne ugovore velikih razmjera za direktnu kupovinu obnovljive energije; mi smo svoj prvi sporazum o kupovini električne energije od vjetrofarme u Iowi potpisali u 2010. godini. Mi smo danas najveći svjetski korporativni kupac obnovljive energije, s obavezom o preuzimanju 2.6 gigawata (2,600 megawata) energije dobivene suncem ili vjetrom. To je puno više od 1.21 gigawata koliko je Martyju McFlyu trebalo za “povratak u budućnost”, napisao je viši potpredsjednik Googlea za tehničku infrastrukturu Urs Hölzle.Google je u posljednjim godinama uvjetovao kupovinu energije obnovljivim izvorima, (in)direktno subvencionirajući proizvođače. Sporazumi su u pravilu podrazumijevali garanciju Googlea da će kupiti određenu količinu obnovljive energije, što je kompanijama omogućilo da lakše financiraju širenje kapaciteta, piše New York Times.Google je u posljednjim godinama uvjetovao kupovinu energije obnovljivim izvorima, (in)direktno subvencionirajući proizvođače. Sporazumi su u pravilu podrazumijevali garanciju Googlea da će kupiti određenu količinu obnovljive energije, što je kompanijama omogućilo da lakše financiraju širenje kapaciteta, piše New York Times.
  lider.media


  Google obećava revoluciju: Od 2017. se u potpunosti okreću obnovljivoj energiji

  Tehnološki gigant Google u prošloj godini potrošio je energije kao cijeli San Francisco. Krajem ove godine su najavili revolucionarni zaokret kao obnovljivim izvorima energije. Kao društveno odgovorna kompanija Google je obećao da će već od 2017. godine sve svoje data centre širom svijeta početi napajati obnovljivom energijom poput one iz vjetroelektrana i solarnih panela. Trenutno se, kao i gotovo sve druge firme, napajaju strujom iz elektroenergetskih kompanija koje energetsku mrežu opskrbljuju iz brojnih izvora - hidroelektrana, prirodnog plina, uglja i energije vjetra. Zanimljivo je da je Google proteklih deset godina bez mnogo pompe sklopio dogovore sa brojnim velikim proizvođačima obnovljive energije koji je dobijaju iz vjetroturbina i solarnih ćelija. Uz te garancije firme su uspijevale dobiti kredite od banaka za izgradnju novih turbina. "Mi smo najveći korporativni kupac izvora obnovljive energije na svijetu. To je dobro za ekonomiju, za biznis i naše dioničare", kazao je viši potpredsjednik Googleove tehničke infrastrukture Joe Kava. Za razliku od energije na bazi uglja, Kava kaže da cijene obnovljive energije ne osciliraju, što će Googleu omogućiti bolje planiranje budućih projekata. Osim toga, što više obnovljivih izvora energije bude kupljeno, ona će biti jeftinija. U nekim dijelovima svijeta, poput Čilea, ovi izvori su ponekad jeftiniji od fosilnih goriva. Googleov veliki data centar u Pryoru u Oklahomi trebao bi se snabdijevati iz velikih vjetroelektrana u Mincu. Oko 25 posto potrošnje električne energije SAD-a otpada na kompanije, a one poput Googlea čine dva posto te brojke. Googleova globalna mreža sastoji se od 13 velikih data centara, a imaju osam različitih vrsta biznisa, uključujući internet pretraživače, YouTube i Gmail, od čega svaki ima više od milijardu korisnika. Prošle godine su potrošili 5,7 teravatsati električne energije te njihov danas najavljeni potez predstavlja zaista krupnu stvar, posebno jer se očekuje da će time izvršiti pritisak na slične kompanije da ih slijede, piše New York Times.
  www.slobodnaevropa.org


  Google iduće godine isključivo na obnovljivu energiju

  Svi Googleovi uredi i podatkovni centri 2017. godine će raditi isključivo na energiju sunca ili vjetra.Među najvećim potrošačima energije današnjeg doba nalaze se veliki ICT divovi poput Googlea, Amazona, Applea, Microsofta i Facebooka, čija postrojenja, uredi i podatkovni centri širom svijeta gutaju (i kupuju) ogromne količine struje. Dobra stvar je što su svi ti divovi svjesni da bi osim u tehnologiji svijet trebali predvoditi i u korištenju zdrave energije iz obnovljivih izvora i smanjenju ugljičnog otiska, pa se sve više trude trošiti struju koja isključivo dolazi iz solarnih elektrana i vjetroelektrana. Google je u tome izgleda došao najdalje, pa se uz objavu svojeg Izvještaja o okolišu pohvalio da se nalazi na pragu dostizanja svojeg konačnog cilja, potpunog korištenja obnovljive energije. Stariji potpredsjednik tehničke infrastrukture Urs Hölzle, na Googleovom blogu je izjavio kako očekuje da će tijekom 2017. svi uredi i podatkovni centri Googlea biti 100% pogonjeni energijom vjetra ili sunca. To ne znači da će Googleova postrojenja sama proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će istu kupovati od dobavljača koji ju proizvode.Prema izvještaju o potrošnji energije za 2015. godinu, Google troši oko 5,7 teravata energije godišnje, pa će isključivim korištenjem obnovljive energije uvelike doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska u svijetu, mada stručnjaci predviđaju da bi se kroz idućih 5 godina svjetska potrošnja energije na internet mogla udvostručiti ili čak utrostručiti, pa bi sva infrastruktura čim prije trebala prijeći na zelenu energiju. Što se tiče većih troškova zbog korištenja energije iz obnovljivih izvora, Google kaže da se troškovi sustava za prikupljanje energije Sunca i vjetra dramatično smanjuju, a cijene zdrave energije su puno stabilnije od fosilnih izvora poput nafte i ugljena.Google se nada da će jednog dana čitav naš planet biti pogonjen energijom iz obnovljivih izvora. Mi bismo također željeli da se to čim prije ostvari mada smo zasad još uvijek pomalo skeptični, jer na primjeru naše zemlje ne vidimo da se na tome ozbiljno radi.
  www.vidi.hr


  Apple i Google sve agresivnije investiraju u solarnu energiju i, čini se, imaju jako dobar razlog za to

  Većina ljudi Apple smatra isključivo tvrtkom koja izrađuje mobilne uređaje, računala i pametne satove; proizvodnja struje je nešto što nitko ne povezuje s njom. No sve to se promijenilo tijekom kolovoza kada je ta kompanija dobila dozvolu za prodavanje električne energije s kalifornijske solarne farme koju su kupili prošle godine. Apple je i prije investirao u izvore obnovljive energije i naglasio kako žele da svi njihovi pogoni u potpunosti koriste obnovljive izvore energije. Naravno, Apple nije jedina tvrtka koja žele ići u tom smjeru. Amazon je objavio da će u zapadnom Teksasu izgraditi novu vjetroelektranu snage 253 megavata, piše BBC.

  Električna energija najveći trošak
  Google je, u međuvremenu, investirao u solarnu elektranu Ivanpah te je nedavno udružio snage s tvrtkom SunPower i počeo nuditi solarne panele za instalaciju u kućama. Postoji vrlo dobar razlog zbog kojeg su tehnološke tvrtke toliko zainteresirane za obnovljive izvore energije. “Tim velikim tvrtkama električna energija je jedan od najvećih troškova”, rekao je Ash Sharma, analitičar tvrtke IHS Technology. “Postizanje niske cijene je jako važno za njih” Potrebno je puno energije kako bi tvrtke opskrbile svoje moderne baze podataka. Osim što serveri rade čitav dan, sva ta mašinerija treba i hlađenje, što je samo po sebi iznimno skupo. Ali zbog čega bi Google bio zainteresiran za prodaju solarnih panela kućanstvima?

  Masovna proizvodnja solarnih farmi
  Iz te tvrtke objašnjavaju da žele “mapirati zemljin solarni potencijal”, jer bi podaci dobiveni tim procesom mogli biti temelj za energetske strategije budućnosti. Cijena solarne energije pritom pada brže nego što se itko nadao. Prošlog mjeseca u Abu Dhabiju održana je aukcija za solarnu farmu, na kojoj su japanski i kineski konzorcij licitirali da će izgradili solarnu farmu koja će proizvoditi solarnu energiju s cijenom od 2,5 centa po kilovat satu – radi se o iznosu koji je jeftiniji od prosječne cijene energenata u Americi, poput plina ili ugljena i daleko najnižem iznosu kada je riječ o solarnim farmama.

  Kina proizvodi 80 posto svjetskih panela
  Sharma misli da su padajuće cijene solarne energije povezane sa sve većom proizvodnjom solarnih panela. “Novi proizvodni kapacitet napravljen je u Kini”, objašnjava. “Kina proizvodi gotovo 80 posto svjetskih solarnih panela.” Iako cijena gradnje solarnih farmi pada, svijet svjedoči sve većoj gradnji ogromnih instalacija. Prije samo nekoliko godina, kaže Sharma, 50-megavatni projekt mogao se smatrati velikom stvari. No danas postoji nekoliko objekata koje proizvode po nekoliko stotina megavata energije. To uključuje i najveću, 750-megavatnu solarnu elektranu u Madhya Pradeshu u Indiji, čija bi gradnja trebala biti dovršena do 2017. godine.

  Cijena solarne energije past će za 30 posto

  Povrh toga, dolazi i do novih uzbudljivih istraživanja na polju unapređenja solarnih ćelija. Neki novi, eksperimentalni paneli koriste sintetičke materijale koji oponašaju kristalnu strukturu minerala perovskita. Zbog toga je proizvodnja ćelija jeftina, a takvi paneli su iznimno efikasni. Solarna energija predstavlja samo 1 posto ukupne svjetske proizvodnje energije, no to bi se uskoro moglo promijeniti, a Sharma dodaje kako će to utjecati i na cijenu solarne energije. IHS Technology očekuje da će cijena solarne energije pasti za 30 posto već iduće godine. Spomenuti tehnološki giganti su neke od najvećih i najmoćnijih tvrtki na svijetu, stoga nije nikakvo iznenađenje da se počinju baviti energijom jer, kao što i oni jako dobro znaju, sve ovisi o njenoj proizvodnji.
  www.telegram.hr

  Pročitano 722 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive