Projekt TuNur - Desertec 2
  Srijeda, 09 Kolovoz 2017 21:32

  Projekt TuNur - Desertec 2

  Vodeća britanska tvrtka u sektoru obnovljivih izvora energije "TuNur" javila je kako je podnijela tuniškom Ministarstvu energije, rudarstva i obnovljivih izvorima zahtjev za realizaciju velikog projekta solarne elektrane u tuniškoj pustinji. Revolucionarni projekt konvergentnih ogledala i solarnih panela biti će izgrađen u području Rjim Maatoug, a dio proizvedene električne energije izvoziti će se do Malte, Italije i Francuske kroz tri odvojena podmorska kabla. Jednom kada dođe do europskog kopna, proizvedena električna energije će biti dalje distribuirana i do Velike Britanije, Njemačke i Švicarske. Projekt će provesti konzorcij tvrtki koji sačinjava Nur Energie (50%), uz sudjelovanje nekoliko investicijskih društava iz Tunisa i Malte. Prema preliminarnim studijama, proizvodnja električne energije procjenjuje se na oko 4,5 GW, što će biti dovoljno za pokrivanje potražnje barem 5 milijuna kućanstava u Europi. Prva faza projekta, vrijedna oko 1.6 milijardi dolara, trebala bi biti dovršena i operativna do 2020. godine kada će se realizirati podmorski kabel do Malte. Projekt TuNur je pokrenut kao nastavak njemačke Desertec inicijative, čiji je cilj bio proizvoditi solarnu energiju u Sjevernoj Africi, i to u količinama dovoljnim za opskrbu čak 15% Europske unije do 2050. Procijenjena vrijednost ovog projekta bila je oko 400 milijardi eura, no zbog ekonomske krize projekt je zaustavljen zbog manjka financijskih sredstava.
  Portal croenergo.eu


  Pustinje Tunisa dostavljat će čistu energiju u europske domove do 2016.
  U pijesku Sjeverne Afrike, vizija budućnosti zaklade DESERTEC, u kojoj svjetske pustinje dostavljaju čistu i održivu energiju cijelom čovječanstvu, poprima svoj oblik. Ta vizija započinje u saharskoj pustinji Tunisa s projektom pod nazivom "TuNur". Koristeći tisuće zrcala koja će pratiti tunisko sunce i koristiti njegovu toplinu za proizvodnju električne energije, TuNur koncentrirana solarno-termalna elektrana (CSP) će na kraju proizvoditi 2 GW struje, otprilike dvostruko više od prosječne nuklearne elektrane. Projekt razvija tvrtka Nur Energie i njezini tuniski partneri, predvođeni tvrtkom Top Oilfield Services, a plan obuhvaća izgradnju u nekoliko faza. Početak prve faze se očekuje 2014. godine, a prvi izvoz električne energije u Europu do 2016. putem novog dalekovoda prema Italiji. Projekt je osmišljen tako da se smanji potreba za vodom na minimum pomoću suhog, zračnog sustava hlađenja.

  DESERTEC zaklada podupire TuNur i vjeruje da ovaj projekt može poslužiti kao predložak za daljnji razvoj vjetro i solarnih projekata u Sahari. Razlozi za to su:
  Projekt će se usredotočiti na maksimalno korištenje lokalnih resursa Tunisa. On pruža zemlji priliku za početak gradnje novog industrijskog sektora, što će dovesti do novih ulaganja, otvaranja radnih mjesta, a time i gospodarskog razvoja. Ulaganjima će se uglavnom okoristiti južni i unutrašnji dijelovi zemlje, koji su tuniskoj vladi i inače prioritetna razvojna područja. Broj radnih mjesta stvorenih izravno i neizravno kroz period izvedbe projekta i operativnog razdoblja popet će se na oko 20.000. Osim što se će se oslanjati na lokalne partnere i lokalni menadžment te lokalna inženjerska poduzeća, projekt će stvoriti i nove proizvodne industrije. Na primjer, oko 825.000 pločastih zrcala i čeličnih konstrukcija poznatih kao 'heliostati' će biti potrebno za 2-gigavatni projekt, a svi se mogu proizvesti na lokalnoj razini. TuNur potkrepljuje DESERTEC-ovo uvjerenje da je ulaganje u obnovljive izvore na mjestu gdje su ti izvori energije najobilniji ujedno i najučinkovitiji način zaštite klime. TuNur projekt pruža Tunisu priliku za početak gradnje novog industrijskog sektora, što će dovesti do novih ulaganja, otvaranja radnih mjesta, a time i gospodarskog razvoja.U Tunisu ima puno slobodnog prostora, a sunčevo zračenje je do tri puta veće od onog u srednjoj Europi. Tvornice izgrađene na takvim optimalnim lokacijama proizvoditi će više električne energije te imaju potencijal da učinkovitije zamijene konvencionalne izvore energije bazirane na ugljiku. TuNur može osigurati predvidljivu proizvodnju energije za napajanje električnih mreža iz promjenjivih izvora energije poput solarne i energije vjetra. Korištenjem toplinskih spremnika, TuNur može proizvesti struju prema potrebi i danju i noću te isporučivati dovoljno električne energije za napajanje 700.000 europskih domova.

  Fethi Somrani, predsjednik uprave tvrtke Top Oilfield Services:
  "Ovo je vrijeme velikih promjena u Tunisu i sjevernoj Africi, i nema prikladnijeg vremena za aktivno i odgovorno ulaganje u dugoročne projekte u ovoj mladoj demokraciji. Ulaganja u industriju te otvaranje novih radnih mjesta su najučinkovitiji načini da se ublaži siromaštvo i pruže mogućnosti tuniskom mladom stanovništvu. DESERTEC podupire ovu viziju, a s našim TuNur projektom poduzimamo prvi konkretan korak u tom smjeru. "

  Glavni izvršni direktor tvrtke Nur Energie, Kevin Sara:
  "TuNur će biti predložak za stvari koje tek dolaze. To je pionirski projekt koji druge vlade, tvrtke i pojedinci mogu pokazati i reći: "Izvoz solarne energije iz Sjeverne Afrike u Europu je moguć, to je vrijedno truda, a vizija DESERTEC-a je ostvariva“. Mi smo navikli na transport potrošnih izvora energije poput nafte i plina tisućama kilometara, a zatim ih izgaramo u blizini naših gradova sa svim pripadajućim problemima onečišćenja i drugih opasnosti za ljude i za naš okoliš. Sada, uz TuNur projekt, mi se odmičemo od tih štetnih goriva kako bi prenosili čistu i neiscrpnu energiju iz srca pustinje u europske domove te istodobno otvaramo nova radna mjesta, potičemo gospodarski razvoj te potičemo izvoz iz Tunisa. "

  Glavni izvršni direktor tvrtke TuNur d.o.o., dr. Do Stenzel:
  "Radujemo se suradnjom s tuniskim vlastima, kao i europskim tvrtkama i vladama u zajedničkom naporu da ispoštujemo raspored provedbe projekta TuNur. Korištenjem toplinskih spremnika, TuNur može proizvesti struju prema potrebi i danju i noću te isporučivati dovoljno električne energije za napajanje 700.000 europskih domova. Pozdravljamo i dodatno sudjelovanje svih tvrtki i vlada zainteresiranih za uvoz čiste, solarne energije iz Tunisa."

  Ravnatelj Zaklade, dr. Desertec Thiemo Gropp:
  "Projekt je ocijenjen od strane tima nezavisnih stručnjaka i, na temelju uvida u dosadašnji tijek razvoja, on zadovoljava naše kriterije da bi postao službeni DESERTEC projekt. TuNur će donijeti koristi Tunisu stvaranjem novih radnih mjesta i poticanjem ulaganja u edukaciju na lokalnom nivou kao pripremu za dugoročno upravljanje postrojenjima nakon 2016. Mi ćemo pažljivo pratiti razvoj projekta kako bi se osigurali maksimalni društveno-ekonomski efekti za Tunižane te kako bi se TuNur pridržavao načela DESERTEC koncepta. Uz ovaj važan prvi korak, mi pokazujemo svjetskim vladama, industriji i potrošačima da je ono za što su mnogi mislili da je znanstvena fantastika zapravo znanstvena činjenica. Nadamo se da je ovo prvo od mnogih takvih sličnih postrojenja koja će biti izgrađena u pustinjskim dijelovima svijeta. "
  www.zelenaenergija.org

   

  Najveća vruća pustinja na Zemlji mogla bi uskoro strujom opskrbljivati milijune domova u Europi
  Konzorcijum programera čiste energije se prijavio za izgradnju ogromne solarne elektrane na rubu Sahare, koja bi s Europom bila povezana nizom podmorskih kabela i koja bi mogla napajati pet milijuna domova. TuNur svoj projekt planira realizirati u Tunisu, gdje planira ostvariti golemi potencijal solarne energije. TuNur je stoga ministarstvu energije tamošnje vlade predstavio projekt u sklopu kojeg će na jugozapadu Tunisa biti izgrađena elektrana koja će moći proizvesti 4,5 GW snage. Izvršni direktor Kevin Sara tvrdi da bi izvornih 250 MW bilo dovoljno da do 2020., putem interkonektora na Malti napaja Europu. To bi značilo da bi dodatnih 1.000 GWh čiste energije Europi bilo dostupno na godišnjoj razini. Italija i Malta već su povezane putem 95 kilometara dugih kabela koji su izgrađeni 2015., stoji u članku Euractiva. Čak i na početku razvijanja, što bi koštalo oko 1,6 milijardi eura, ovo bi bila jedna od najvećih elektrana ovog tipa na svijetu. TuNur projekt nada se izbjeći sudbinu jednako ambiciozne DESERTEC inicijative, koja nije ostvarena jer su 2013. mnogi ulagači odustali. Taj projekt započeo je 2009., s ciljem da promovira projekt vrijedan 400 milijardi eura koji je do 2050. trebao biti izvor 15 posto europske energije. Sara inzistira da je TuNur bolje pripremljen za nadolazeće prepreke, te dodao da je DESERTEC bio "veliki konzorcij kompanija koje su bez ikakvog plana tražile poslovne prilike".

  Solarna elektrana veličine Malte
  TuNur planira iskoristiti ogromnu količinu svjetla i veliku površinu koja nije prigodna za poljoprivredu. Najambicioznija verzija ovog plana sadrži nacrt solarne elektrane koja bi pokrivala 25.000 hektara, što je područje gotovo jednako veliko kao i Malta. Drugi dio plana je gradnja tornjeva koncentrirane solarne energije (CSP) koji imaju kapacitet 2.25 GW, i koji bi bili povezani s Italijom kabelom koji bi godišnje dostavio 9.000 GWh. Ovaj kabel, dug 600 kilometara, je već niz godina u stadiju razvijanja, i trenutačno ga, kao projekt od opće važnosti, evaluira EU. Postavljanje trećeg kabela, koji bi povezivao Tunis i Francusku, uključuje gradnju tornjeva koji bi povećali kapacitet do 4.5 GW.

  Projekt koji će napajati pet milijuna europskih domova
  TuNur tvrdi da bi njihov projekt, putem sedam milijuna električnih prijemnika, mogao napajati pet milijuna domova u Europi. Kada bi TuNurov plan da doda 4.5 GW obnovljive energije postao stvarnost, tada bi se i plan EU-a da poveća proizvodnju obnovljive energije lakše ostvario, pogotovo kada se uzme u obzir da se prvotna faza plana može ostvariti do 2020., kada EU planira razinu potrošnje obnovljive energije povećati na 20 posto. Iako su se i TuNur i DESERTEC suočili s kritikama i optužbama za "kolonizaciju", predstavnici TuNura inzistiraju da će njihov plan spriječiti dezertifikaciju i minimalizirati potrošnju vode. Jedna studija predviđa da bi ovaj projekt mogao stvoriti 2.000 direktnih i 20.000 indirektnih radnih mjesta.
  dnevnik.hr

  Pročitano 375 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive