Utah, SAD - pasivna kuća
  Srijeda, 28 Ožujak 2012 21:02

  Utah, SAD - pasivna kuća

  Kuću je projektirao arhitekt sa Sveučilišta Utah Jörg Rügemer koji je potrošio oko godinu dana da optimizira oblik kuće sa cijenom investicije, a smještena je u gadu Park City država Utah, SAD. Kuća je također prva energetska zgrada u državi Utah te služi za ispitivanje funkcionalnosti cijele koncepcije energetskih zgrada. Cilj je bio projektirati kuću u skladu s njemačkim pasivnim standardima i primjeniti lokalno dostupne materijale da se stvori održiva i energijski djelotvorna obiteljska kuća koja ima super izolaciju, kompaktni izgled te automatski sustav grijanja i hlađenja. Primjenom svih ovih rješenja kuća je 90% učinkovitija od standardnih kuća koje se izgrađuju u saveznoj državi Utah. Čak i tijekom najhladnijih zima se kuća može zagrijati samo primjenom plošnih grijanja. Vlasnik kuće Rügemer se doselio iz Njemačke u SAD te je bio upoznat sa pasivnim standardom gradnje koji se već dugi niz godina primjenjuje u Europi te je htio sagraditi sličnu pasivnu kuću u SAD-u. Kuća ima tri razine podrum sa studiom i garažom, prizemlje sa dnevnim boravkom i kuhinjom te na katu su spavaće sobe, kupaonice i strojarnica. Stepenište je smješteno u središtu te služi kao prirodni dimnjak za odvođenje toplog zraka nastalog Sunčevom insolacijom kroz staklene stijene. Sunčana pasivna arhitektura je osnova koncepcije cijele kuće, a na južnim pročeljima su smještene velike staklene stijene koje propuštaju Sunčevo zračenje do poda u kojem se akumulira dio energije. Zasjenjenja prozora smanjuju insolaciju tijekom ljeta te je ustanovljeno da nije potrebno hladiti kuću tijekom ljeta i da je prirodna ventilacija sasvim dovoljna. Sustav grijanja se bazira na plošnoj mreži, rekuperaciji zraka te Sunčevoj svjetlosti te je predviđen dodatni kamin koji se može koristiti u slučaju nestanka struje ili kod izrazito hladnih dana. Cijela kuća je opremljena nizom senzora pomoću kojih se mjeri temperatura, potrošnja energije tijekom cijele godine.
  inhabitat.com

  Kuća 125 je zahvaljujući inovativnim rješenjima i energetski efikasnom dizajnu potvrdila da je arhitektura povratila pozitivnu moć da promjeni svijet u kojem živimo. Kuća 125 je izuzetna zelena kuća koja se nalazi u Park Sitiju, Juta, i jedan je od najvećih energetski efikasnih objekata izgrađenih prema standardima pasivnih kuća. Izgradio ju je profesor Jerg Rugemer sa Sveučilišta u Juti. Rugemer je školovan u Njemačkoj, a danas je predavač za predmet Održiva arhitektura i posebno je zainteresovan za proračune isplativosti pasivne gradnje, tzv. ROI (return on investment) koji se rade nakon dvogodišnjeg praćenja potrošnje i troškova po useljenju u novoizgrađenu kuću. On je proveo oko godinu dana u proučavanju i pripremi održive i energetski efikasne strategije za podizanje objekta koji je dizajniran u skladu s njemačkim pasivnim standardima. Zahvaljujući velikoj debljini zidova i dobroj izolaciji, kao i pametnom rješenju sistema za grijanje i osvetljenje, ova kuća je za 90% efikasnija od standardne američke kuće.
  www.ekokucamagazin.com

  2
  3
  5 
  Pročitano 1361 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive