Ekspanzija primjene OIE
  Subota, 25 Lipanj 2011 15:04

  Ekspanzija primjene OIE

  Upotreba obnovljivih izvora energije snažno će se povećati do sredine ovog stoljeća, pri čemu bi očekivani napredak u tehnologiji trebao uroditi i značajno nižim troškovima, stoji u nacrtu dokumenta Ujedinjenih naroda. što se iznosi u dosada najcjelovitijem pregledu stanja u sektoru obnovljivih energija. UN je procijenio da bi se primjena takvih izvora do 2050. mogla proširiti od tri do 20 puta. Dokument će biti objavljen 9. svibnja a pripremljen je za sastanak Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koji će biti održan od 5. do 13. svibnja u Abu Dhabiju. Troškovi povezani s većinom tehnologija za upotrebu obnovljivih izvora energije padaju a očekuju se i značajna dodatna tehnička poboljšanja«, stoji u nacrtu IPCC-ova dokumenta koji je dan na uvid Reutersu a temelji se na procjeni 164 moguća scenarija. Očekuje se daljnje smanjenje troškova, što bi rezultiralo većim potencijalom za uspješno ublažavanje klimatskih promjena i ublažilo bi potrebu za političkim mjerama usmjerenim na brzu primjenu« tih tehnologija, stoji u dokumentu. U dokumentu se također navodi da većina scenarija ukazuje na "značajnu učestalost primjene obnovljivih izvora energije do 2030., 2050. i nakon toga«. U 2008. iz obnovljivih se izvora proizvodilo oko 12,9 posto svjetske ponude primarne energije, uz dominaciju bioenergije s udjelom od 10,2 posto. Slijedila je hidroenergija, te energija vjetra, geotermalna, solarna i energija oceana. Predviđeno širenje obnovljivih izvora vjerojatno će se nastaviti čak i ako se ne budu poduzimale nove mjere za promociju smanjenog oslanjanja na fosilna goriva, koje su sastavni dio UN-ove borbe protiv klimatskih promjena, procjenjuju autori dokumenta. Analiza scenarija pokazala je također da bi se primjenom obnovljivih izvora energije u razdoblju od 2010. do 2050. mogla ostvariti kumulativna ušteda ugljičnog dioksida u rasponu od 220 do 560 milijardi tona. Usporedbe radi, u referentnom je scenariju za isto razdoblje kumulativna emisija štetnih plinova povezana s upotrebom fosilnih goriva procijenjena na 1.530 milijardi tona. U četiri ilustrativna scenarija svjetska su ulaganja u obnovljive izvore u istom desetogodišnjem razdoblju procijenjena na 1.360 milijardi do 5.100 milijardi dolara. [Hina]
  www.vjesnik.hr
  Pročitano 924 puta

  Energetski Projekti

  hrastovic energetski projekti banner

  Energetski Video

  hrastovic energetski video banner

  Energetski Članci

  hrastovic energetski clanci banner

  Random video

  Udruga SOLAR

  Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

  Opširnije

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive