William Kamkwamba
  Četvrtak, 10 Listopad 2019 22:42

  William Kamkwamba

  William Kamkwamba je 14-godišnji dječak iz Malavije, države na istoku Afrike. Čitajući knjige u knjižnici shvatio je kako od dostupnih komponenti napraviti vjetrenjaču. Uspio je generirati dovoljne količine električne energija da zadovolji potrebe rasvjete i radia u svom selu. Iako živi jednostavnim životom u farmerskoj obitelji nikada nije imao računalo i ne poznaje mnogo bijelih ljudi. Njegova radoznalost, volja i upornost vodili su ga do postignuća koja su unaprijedila život svim stanovnicima njegovog sela.

  Prekinuto školovanje zbog gladi
  William Kamkwamba rođen je 5. kolovoza 1987. u Dowi u Malaviji, a odrastao je na obiteljskoj farmi u selu Masitala. Kao drugo dijete svojih roditelja Trywell i Agnes Kamkwamba, William ima šest sestara - Annie, Dorris, Rose, Aisha, Mayless, i Tiyamike. Nakon završenog osnovnog obrazovanja u Wimbe Primary School, upisao se u srednju školu Kachokolo. Zbog teške gladi 2001. godine njegovoj obitelji nedostajala su sredstva za plaćanje školarine 80 dolara godišnje, pa je William bio prisiljen napustiti školu nekoliko mjeseci prije završetka srednjoškolskog obrazovanja. Pet godina nije mogao ići u školu.

  Ne mireći se sa sudbinom, odlučio je sam...
  S 14 godina, ne prihvaćajući svoju sudbinu, William je počeo posuđivati knjige u maloj knjižnici njegove bivše osnovne škole. Posudio je američki udžbenik za osmi razred "Korištenje energije", koji je imao fotografiju vjetroturbina na koricama. Odlučio je izgraditi vjetrenjaču koja će napajati strujom njegovu obiteljsku kuću i tako otkloniti potrebu za kerozinom, koji je pružao samo zadimljeno, treperavo, udaljeno i skupo svjetlo nakon zalaska sunca. Najprije je izgradio prototip, pomoću radio motora, zatim početnu 5-metarsku vjetrenjaču od slomljenog bicikla, oštrica ventilatora traktora, starog amortizera i stabla plave gume.

  Prva vjetrenjača
  Nakon što je spojio vjetrenjaču s automobilskim akumulatorom, William je mogao napajati četiri žarulje i puniti mobilne telefone susjeda. Ovaj je sustav čak bio opremljen kućnim prekidačima za svjetlo i prekidačem od čavala, žice i magneta. Vjetrenjača je kasnije proširena na 12 metara kako bi se bolje uhvatio vjetar iznad stabala. Treća vjetrenjača je pumpala sivu vodu za navodnjavanje. Sljedeći Williamovi projekti uključivali su čistu vodu, prevenciju malarije, solarnu energiju i rasvjetu za šest domova u njegovoj obitelji, duboki bunar sa solarnom pumpom za čistu vodu, sustavom navodnjavanja kapima i opremanje seoskog tima Wimbe United prvim uniformama i cipelama. Otkako imaju uniforme s crtežima sunca i vjetra, tim kontinuirano pobjeđuje i cijelo selo je ponosno na njih. Projekt vjetrenjača privukao je brojne posjetitelje, uključujući i dr. Hartforda Mchazimea, zamjenika ravnatelja MTTA, malavijske nevladine organizacije odgovorne za knjižnicu u zajednici. Mchazime je doveo novinare, uključujući The Malawi Daily Times, koji je napisao dugu priču o Williamu.

  Svjetski poznati inovator s diplomom
  Soyapi Mumba i Mike McKay, inženjeri Baobab Health Partnership u Malaviju, pisali su o članku u blogu na internetu, a vijesti o Williamovim izumima stigle su i do Emeke Okafora, programskog direktora za TEDGlobal, prestižnog okupljališta mislioca i inovatora. Okafor je pozvao Williama na konferenciju kao kolegu. Williamova prezentacija dovela je do dodatnih mentora, donatora i tvrtki koje podupiru njegovo obrazovanje i daljnje projekte. William je diplomirao na Dartmouth Collegeu 2014. i počeo je raditi na Ideo.org kao globalni suradnik. Vrijeme posvećuje dizajnu usmjerenom na ljude i putuje širom svijeta, radeći na projektima u rasponu od sanitacije u Indiji do prevencije spolnog nasilja u Keniji. Sada u suradnji s WiderNet-om radi na razvijanju odgovarajućeg tehnološkog kurikuluma koji će omogućiti ljudima da premoste jaz između “znanja” i “rada”. WiderNet će distribuirati sadržaj putem eGranaries širom Malavija i diljem kontinenta.
  Više o Williamu na: www.williamkamkwamba.com


  14-godišnjak iz Malavija izgradio vjetrenjače i doveo struju u svoje selo
  O DJEČAKU iz Malavija koji je s 14 godina konstruirao vjetrenjače od otpada i tako doveo struju u svoje selo, prošlog je tjedna objavljena knjiga dok se on priprema elektrificirati cijelu zemlju. Bivšeg novinara Associated Pressa, Bryana Mealera toliko je nadahnula priča o izgladnjelom i siromašnom 14-godišnjaku koji je sam osmislio i izgradio vjetrenjače da je napisao knjigu "The Boy Who Harnessed the Wind". Knjiga je prošlog tjedna objavljena u Americi, a malavijski dječak, danas 22-godišnjak održao je govor pred studentima u McCormick Tribune centru kako bi ispričao svoju priču kakvih nema puno u regiji prepunoj krvavih konflikata i gladi.

  Htio je nekako pomoći u borbi protiv gladi
  William Kamkwamba sanjao je o poslu automehaničara kad je izbačen iz javne škole, jer nije mogao platiti 80 dolara školarine. Malavi je upravo prolazio kroz jednu od najgorih suša, tisuće su umirale od gladi, a dječakova obitelj preživljavala je od jednog obroka dnevno. William je shvatio da njegova siromašna zemlja ipak ima jedno prirodno bogatstvo: vjetar. Provodio je dane u knjižnici, proučavajući fotografije postojećih vjetrenjača i shvatio da može proizvesti struju iz snage vjetra. Na smetlištu je našao potrebne dijelove poput starog bicikla, plastičnih cijevi, akumulatora i traktorskog ventilatora. Za izgradnju tornja koristio je drvo.

  Smatrali su ga vješcem
  "Svi su mi se smijali kad sam im rekao da gradim vjetrenjaču. Mislili su da sam lud. Tada sam im počeo govoriti da se samo igram s dijelovima. To im je zvučalo mnogo normalnije", rekao je William. Dijelove je sklapao pomoću starog odvijača i vrućine koja je topila čavle i cijevi pa ih je oblikovao i koristio kao alat. Pomogao mu je rođak i jedan prijatelj. Seljani su se okupljali oko njega i zvali ga vješcem. Nakon tri mjeseca vjetrenjača je proradila i žarulja pričvršćena na nju, počela je svijetliti. "S vjetrenjačom sam mogao biti budan noću i čitati, umjesto da sam odlazio u krevet u sedam, kao ostatak Malavija. S vjetrenjačom konačno smo se oslobodili problema mraka i gladi. Vjetrenjača nam je značila mnogo više od energije, to je za nas bila sloboda", piše u knjizi.

  Seljani konačno mogu puniti mobitele
  Od tada je prošlo sedam godina i William Kamkwamba danas ima pet vjetrenjača od kojih najviša ima 11 metara. One proizvode dovoljno struje za napajanje nekoliko električnih žarulja u njegovoj kući, za radio, TV i punjenje mobitela stanovništvu koje hoda kilometrima kako bi ih napunilo. Jedna od vjetrenjača pumpa vodu za napajanje polja. "Selo se jako promijenilo. Sada mogu vrijeme koje su trošili tražeći vodu, utrošiti na druge stvari. A voda koju sada piju je čista", kaže William.

  Nastavio se školovati tek nakon pet godina
  Kamkwamba planira izgraditi vjetrenjače po cijelom Malaviju. Sljedeće ljeto će konstruirati bušilicu koja će moći kopati 40 metara u zemlju kako bi došla do vode. Njegov cilj je pomoći Afrikancima u osamostaljenju kako bi prestali biti ovisni o stranoj humanitarnoj pomoći. Tek 4 godine nakon izgradnje prve vjetrenjače, Williamu je omogućeno daljnje školovanje kad je jedan prosvjetni čelnik čuo za vjetrenjače i bio zapanjen kad je čuo da se dječak već pet godina ne školuje. Omogućio mu je državnu stipendiju i doveo je novinare. William Kamkwamba danas je student na African Leadership Akademiji, elitnoj južnoafričkoj školi, a financiraju ga donatori. Pravu vjetrenjaču vidio je uživo tek nedavno u Kaliforniji za vrijeme svog posjeta Americi.
  www.index.hr

   

  HD WILLIAM 750 1

  HD WILLIAM 750 2

  HD WILLIAM 750 3

  Pročitano 104 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive