Priča o Nikoli Tesli
  Nedjelja, 02 Srpanj 2017 18:45

  Priča o Nikoli Tesli

  Bio je jedan od najvećih genija koji su ikada kročili ovom planetom, jedan od onih inovatora koji rastavljaju svijet na sitne dijelove – nauče kako funkcioniraju, a zatim ga ponovo sastave. Jedan od onih izumitelja koji danima i noćima ne spavaju jer im njihovi super-aktivni mozgovi to ne dozvoljavaju. Jedan od onih genija koji su promjenili svijet, pa čak i više – zamislili i stvorili budućnost. Naravno, govorimo o Nikoli Tesli.

  “Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume sa kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.” – Nikola Tesla

  Priča o čovjeku koji je oblikovao budućnost

  Nikola Tesla, rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu kod Gospića bio je znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Gimnaziju je završio u Gospiću i Karlovcu, elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu, a zatim četiri godine radio kao inženjer u Budimpešti i Parizu gdje priča o njegovim veličanstvenim izumima počinje. Ovdje je izumio prvo okretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju.

  U SAD se preselio 1884. godine, gdje je nakon tri godine imao vlastiti laboratorij u kojem je izumio više od 300 patentiranih i još mnogo više izuma koje nikada nije patentirao, izuma za koje su drugi znanstvenici pokupili svu slavu.

  Tesla je oblikovao budućnost u kojoj danas živimo. Mnogi izumi koje danas svakodnevno koristimo i bez kojih gotovo da i ne možemo dolaze upravo iz uma ovog genija. Najvažniji i najpoznatiji je višefazni sistem izmjeničnih struja. Ali Tesla se nije zaustavio samo na ovom izumu koji je promijenio i značajno unaprijedio cijeli svijet. On je također izumio i polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

  Tesla nije izumio svjetlo, ali je zato prvi izumio način manipulacije istim. Gotovo 40 godina prije nego su se pojavile na tržištu, Tesla je napravio i koristio fluorescentne sijalice. Iako je Wilhelm Roentgen dobio zaslugu za izum rendgenskih zraka, danas znamo da se Tesla ‘igrao sa rendgenskim zrakama’ prije njega. Tesla je također čovjek koji je napravio i prvu hidroelektranu na Niagarinim Vodopadima kako bi dokazao svijetu da je ova vrsta struje praktičan izvor energije.

  Iako ga nije službeno izumio, Tesla je prvi imao nacrte za tranzistor, uređaj koji omogućava da se pohrane podatci u vašem računaru. Također je prvi imao ideju za radar (nikada nije razvio prototip), uređaj koji je ponudio Američkoj mornarici na početku Prvog Svjetskog rata, a koji su oni odbili ‘jer im nije bio od koristi’. Kasnije su zasluge za radar pripale Engleskom znanstveniku Robertu A. Watson-Wattu.

  Tesla je otkrio rezonantnu frekvenciju planete Zemlje. Nešto što znanstvenici nisu mogli potvrditi još 50 godina nakon njegovog prvog otkrića. Napravio je prvu ‘Zemljotres mašinu‘ koja je zamalo uništila cijelu četvrt u New Yorku kada je uključio. Zatim Kugličastu munju – munju koja je izuzetno rijedak fenomen, i koju do dan danas znanstvenici nisu uspjeli napraviti u laboratoriju.

  Da li ste se ikada zapitali tko je izumio daljinski upravljač? Tesla! Moderni električni motor? Tesla! Bežičnu komunikaciju? Tesla! Laser? Tesla! Neograničenu količinu električne energije? Tesla! Radio? Tesla! Bežični prijenos električne energije? Tesla! Tesla je čak je igrao ulogu i u stvaranju robotike, a ovo je samo mali broj njegovih izuma koji su oblikovali budućnostu u kojoj danas živimo!

  Niels Bohr, danski fizičar koji je dao važne doprinose razumijevanju strukture atoma i napredak u kvantnoj mehanici, dobitnik Nobelove nagrade, jednom prilikom je rekao: “Teslini genijalni pronalasci duboko su utjecali na čitavu našu civilizaciju.”

  “Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje.” – Nikola Tesla

  Priča o Teslinom neprijatelju

  Tesla nije izumio izmjeničnu struju (kako neki vjeruju), on ju je samo značajno unaprijedio. Izmjenična struja je razvijena po principu Michael Faradaya, te korištena već u ranom 19. stoljeću. Isto tako ni Edison nije izumio sijalicu, već samo značajno unaprijedio prethodne inovacije.

  Thomas Alva Edison (1847-1931) bio je američki fizičar i pronalazač koji je za vrijeme svog života prijavio ukupno 1.069 patenata. Edison je prve izume imao sa 14 godina kada je radio po 14 sati dnevno kao raznosač novina i prodavač hrane, kako bi zaradio 14 dolara tjedno. Nije mu trebalo dugo na napravi i vlastiti laboratorij u jednom napuštenom vagonu, te da pokrene i vlastite novine, Grand Trunk Herald, koje je najvećim dijelom sam pisao.

  Na početku svoje karijere Tesla je radio za Edisona. Jedne prilike Edison mu je ponudio naknadu ekvivalentnu današnjem milionu dolara da riješi problem koji je imao sa istosmjernim generatorima i motorima, a Kada je Tesla riješio problem i zatražio novac, Edison se samo nasmijao i rekao: “Tesla, ti ne razumiješ naš Američki humor.”

  Nakon toga Tesla se odvojio od Edisona te nastavio raditi na svom izmjeničnom sistemu električne energije. S obzirom da je Edison u to vrijeme pokušavao prodati svijetu svoju istosmjernu struju, konflikt je bio neizbježan.

  “Vraški sposoban čovjek” – Thomas Alva Edison o Nikoli Tesli

  Edison je nudio dječacima iz kvarta 25 centi za glavu živog psa ili mačke koje bi javno pogubio koristeći Teslinu izmjeničnu električnu energiju – kako bi pokazao koliko je opasna.

  No prije nego osudite Edisonove reakcije na Teslin izum, bio bi red da znate da na Edisonovoj istosmjernoj struji (vjerojatno) radi vaš računar, mobitel, kao i većina manjih elektroničkih uređaja koje imate u domu (gotovo svi u sebi imaju pretvarač izmjenične u istosmjernu struju). Dok je izmjenična struja idealna za prijenos na velikim udaljenostima, loša je za napajanje elektronike. Stvar je vrlo jednostavna, ako želite da vaš računar radi, priključite ga na struju (utičnica) u kojoj je izmjenična struja, a on će istu pretvoriti u istosmjernu i pravilno funkcionirati.

  Dakle, za sve pogodnosti koje nam električna energija danas pruža možemo jednako zahvaliti i Tesli i Edisonu, kao i Faradayu i mnoštvu drugih izumitelja koji su unaprijedili Tesline izume, kao i izumiteljima čije je Tesla izume unaprijedio. Jer tako znanost i inženjering funkcioniraju.

  Ključna razlika između Tesle i Edisona je ta da je Tesla uglavnom radio sam, dok je Edison zapošljavao stotine genijalaca, a također je bio i znatno bolji biznismen, odnosno znao je prodati svoje izume.

  “Bio sam zadivljen ovim čovjekom, koji je bez pravodobnog obrazovanja ili znanstvenog iskustva toliko napravio.” Nikola Tesla o Thomasu Alvi Edisonu

  Priča o jednoj golubici

  Tesla je živio 86 godina, a cijeli svoj život je proveo u celibatu. Iako je bio zgodan i popularan među damama, odbijao je da izlazi s njima jer je vjerovao da bi se to moglo umiješati u njegov posao. Ovaj genije, koji je bez problema mogao zapamtiti cijelu knjigu ili vizualizirati i napraviti izum (bez i jedne skice) na kraju je umro kao siromah.

  Jedan od njegov posljednjih poklona čovječanstvu bio je toranj u blizini New Yorka koji je trebao pružiti besplatnu bežičnu električnu energiju cijelom svijetu. Nažalost, zbog pohlepe ljudi koji su imali novčanu korist od električne energije ovaj projekt nikada nije ugledao svjetlo dana.

  Patio je od opsesivno-kompulsivnog poremećaja koji se ogledao u opsjednutosti nekim detaljima, na primjer brojem tri. Ponekad je halucinirao te imao problem da razdvoji stvarni svijet od mašte, zbog čega je provodio godine sam u svojoj laboratoriji radeći noć i dan. Često je govorio da su to bili jedini momenti kada je bio istinski sretan. Često mu se dešavalo da obilazi oko bloka zgrada tri puta, bio je osobni prijatelj američkog književnika Mark Tvena, a također je bio i vegetarijanac.

  Nominovan je za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio.

  I volio je golubove.

  Uvijek je puštao golubove u svoju hotelsku sobu gdje ih je redovno hranio, a čak je za njih napravio i posebne male krevetiće. Kada je živio u New Yorku, svaki dan je išao do Central Parka gdje ih je hranio. Novčani problemi nisu bili bitni. Za golubove je uvijek morao imati hranu.

  A onda je u njegov život došla jedna golubica o kojoj je progovorio tek u posljednjim danima svog života:

  “Hranio sam golubove, hiljade njih, godinama. Ali bio je jedan golub, prelijepa ptica, bijela sa sivom bojom na vrhovima krila; taj je bio drugačiji. Bila je ženka. Prepoznao bih ju bilo gdje. Bez obzira gdje sam bio, ona bi me našla. Kada sam je želio vidjeti samo sam trebao zaželiti i ona bi mi doletjela. Razumijela me je i ja sam razumio nju. Volio sam tog goluba. Da, volio sam ju kao što muškarac voli ženu, i ona je voljela mene. Kada sam ju jednom gledao, znao sam što mi želi reći – umirala je. I onda, kada sam shvatio njenu poruku, iz njenih očiju je izbilo svjetlo – jaki snop svijetla.”

  Tesla je umro 07. januara 1943. godine kao siromah, sam u hotelskoj sobi u New Yorku.

  pixelizam.com
  Pročitano 1078 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive