Doking XD Concept - EV
  Nedjelja, 26 Lipanj 2011 15:37

  Doking XD Concept - EV

  Topless XD Concept je posljednje konceptno vozilo kojeg je javnosti predstavila tvrtka DOK-ING, jer će prvo iduće vozilo koje se predstavi javnosti biti homologirano i moći će se naručiti. Ipak, prvo takvo vozilo će svjetlo dana ugledati za šest mjeseci, no serijski primjerci će biti predstavljeni javnosti 2012. Prvih desetak vozila bit će dovršeno za šest mjeseci, tvrde u DOK-ING-u. Topless XD Concept, koji je predstavljen u novootvorenom Arena centru, je najdorađenije konceptno vozilo ove tvrtke dosad, a razlog vjerojatno leži i u tome što su na ovom projektu imali i partnera. Riječ je o Lenovu, poznatom proizvođaču računalne opreme koja podržava ekološki prihvatljive proizvode. Lenovo i DOK-ING automotiv osnovali su i stručne skupine s ciljem prve ugradnje određenog dijela Lenovo IT opreme u elektromobil. "Partnerstvo s globalnom kompanijom kao što je Lenovo za nas je izuzetno važno jer ćemo zajedno raditi na razvoju složenih komunikacijskih rješenja u vozilu i informatičkom sučelju vozača", kaže Tomislav Boško, direktor tvrtke DOK-ING automotiv, čiji će električni XD biti u visokom stupnju biorazgradiv. Iako su dosad neke hrvatske tvrtke najavljivale kako će se sigurno na neki način uključiti u stvaranje prvih serijskih XD-ova, u DOK-ING-u kažu da nekih ozbiljnijih kontakata koji bi vodili u tom smjeru nemaju. U narednih dva mjeseca tvrtka će se fokusirati na zatvaranje financijske konstrukcije, nakon čega će krenuti u proizvodnju. Sama premijerka Jadranka Kosor također je izrazila potporu projektu prvog hrvatskog električnog automobila, ali čini se da je sve ostalo na tome. Bude li sve kako su planirali, XD će biti pravi gradski automobil koji će s jednim punjenjem baterija moći prijeći do 250 kilometara, a ubrzanja će biti poput onih u sportskim, a ne gradskim automobilima. Za razliku od automobila sličnih dimenzija, u XD će se, pored vozača, moći smjestiti još dva putnika, dok se vozačka pozicija nalazi u sredini. DOK-ING namjerava proizvoditi i mobilne vjetropunjače ali i one na solarne ćelije koji bi mogli služiti i kao svojevrsna zaštita za automobil. Prema ranijim najavama, električni XD će stajati između 20 i 30 tisuća eura. Među potencijalnim naručiteljima prvih modela spominjale su se neke velike hrvatske tvrtke poput Agrokora iz kojeg su nam također potvrdili da će na taj način podržati proizvodnju prvog hrvatskog električnog automobila. Iz časopisa 'Vidi' također su odlučili prodati jedno svoje službeno vozilo i predbilježiti se za jednog od prvih električnih XD-a.
  www.poslovni.hr
  2
  3

  Dok-Ing XD Concept uskoro kreće u proizvodnju?
  Dok-Ing XD Concept postoji u svom konceptualnom obliku već više od tri godine, no čini se da će nakon dugog vremena i traženja partnera tvrtka Dok-Ing pokrenuti njegovu serijsku proizvodnju. Vjerujemo da se sjećate prvog hrvatskog prototipa električnog automobila koji je predstavljen 2010. godine u na sajmu u Ženevi. Radilo se o prototipu vozila koje je svojom duljinom od svega 2.8 metara spada u klasu minijaturnih gradskih automobila, snagom motora od 106 KS, koja omogućava najveću brzinu od 130 km/h te ubrzanje od 0 - 100 km/h za pristojnih 7.7 s. Prototip je također trebao imati LiFePO4 bateriju kapaciteta 30 kWh što omogućava radijus kretanja od 200 - 230 km po jednom punjenju, odnosno potrošnju 0.12 kWh/km, uz vrijeme punjenja od 3 do 8 sati. Sve to nažalost je ostalo samo na papiru i osim nekoliko prototipa koje se moglo vidjeti po raznim zelenim događanjima, već tada je bilo teško pronaći investitora zbog čega je i pompozno najavljen prototip zamalo ostao na razini prototipa. Tijekom 2011. godine pojavila se informacija da je kineska tvrtka China Car otkupila sva prava na korištenje XD Concepta uz pravo prerade i dorade po potrebi kako bi se odgovarao karakteristikama svjetskih tržišta, pri čemu je trebao dobiti i novo ime koje bi od originala zadržalo samo slova XD. Jeftinija verzija automobila trebala je na kineskom i indijskom tržištu koštati nešto manje od 5000 američkih dolara, dok je bogatija verzija trebala biti plasirana na tržište Europe, sjeverne Amerike i Rusije po cijeni od 15 tisuća američkih dolara. Proizvodnja je tada prema najavama trebala početi još 2012. godine. Ipak, prema posljednjim informacijama koje se mogu pročitati na stranicama Lidera, čini se da bi serijska proizvodnja trebala početi već u veljači ove godine, pri čemu direktor Dok-Ing nije otkrio niti gdje bi se ta proizvodnja trebala odvijati, niti što je bilo s kineskim partnerom koji se 2011. godine uključio u projekt. Preostaje nam jedino držati palce i vidjeti kako će se čitava priča odviti i hoće li ovaj koncept nakon tri godine raznih najava ugledati svjetlo dana i u serijskoj proizvodnji.
  www.zelenaenergija.org
  4
  5
  6
  Pročitano 1565 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive