Samoodrživi zeleni neboderi
  Subota, 18 Lipanj 2011 20:25

  Samoodrživi zeleni neboderi

  Zgrada Oregon Sustainability Center, u kojem će pored ureda organizacije za održivu gradnju biti i dio smještaja za studente oregonskog sveučilišta, gradi se po načelima Living Building Challenge, izazova žive zgrade; kamen temeljac bit će položen prije kraja 2010. Koristit će se svaki poznati energetski pristup. Cilj je minimiziranje utjecaja na okoliš: enegetske potrebe svedene su na minimum koji se može osigurati solarnim pločama na samoj zgradi, katovi će biti nagnuti po 4 stupnja naizmjenično tako da postignu maksimalnu osunčanost i prirodno osvjetljenje tijekom radnog vremena, a umejsto klimatizacije koristit će se prirodno provjetravanje; nijedno radno mjesto neće biti na više od desetak metara od najbližeg prozora. Voda će se dobivati skupljanjem kišnice i reciklirati maksimalan broj puta. U ugodnoj klimi pacifičke obale i u kišnom Oregonu ta rješenja, koja drugdje ne bi bila dovoljna, zbilja će moći eliminirati potrebu za grijanjem, dovođenjem vode iz gradske mreže i napajanjem strujom.
  www.vecernji.hr

  n1

  n2

  n3
   

  n4

  Ako ste mislili da u gradu ne možete biti uronjeni u prirodu, prevarili ste se. Čak i ako u gradu nema šume ili parka, mogu nam pomoći projekti poput Tour Végétale u fracuskom gradu Nantesu. Tour Vegetale - Biljni toranjČinjenica da se šumske oblasti sve više smanjuju, otvara mnogobrojna pitanja o ugroženosti životne sredine. Da bi osigurao da stanovnici Tour Végétale – Biljnog tornja u Nantesu udišu samo čist zrak, Edouard Francois osmislio je briljantan koncept. Ovaj je francuski arhitekt predložio da svaki kat ove zgrade bude okružen cijevima od nehrđajućeg čelika. Ovo će služiti kao osnova za uzgajanje zelenila koje će činiti vanjsku fasadu.

  Sve će biljke, uglavnom biljke iz porodice chasmophite iz stjenovitih predjela Nantesa, biti presađene iz lokalnih botaničkih vrtova. Biljke iz roda hazmofita inače rastu u stjenovitim oblastima i potrebno im je vrlo malo vode. Čelični okvir daje izgledu zgrade raznolikost, te zgrada djeluje još razigranije, što cijelu konstrukciju čini još impresivnijom. Zgrada od 17 katova imat će jajaste balkone, koji će se razlikovati od kata do kata. Ovo će stvoriti živahan izgled privlačan za oko. Ovakvi nas projekti podsjećaju da će naselja budućnosti ipak biti ekološka.

  www.biosvijest.hr

  1
  2
  3
  4
  5
  Pročitano 1683 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive