Liuzhou Forest City, Kina
  Srijeda, 28 Lipanj 2017 22:08

  Liuzhou Forest City, Kina

  Zbog velikih problema sa zagađenjem zraka, ali i željom za stalnim tehnološkim napretkom, Kina se upustila u projekt potpuno ekološkog i samoodrživog grada. Kad se govori o Kini, jedna od prvih stvari koja se spomene jest i problem onečišćenosti zraka. Radi se o zemlji koja pretendira na sam vrh vodećih svjetskih sila u područjima poput industrije i tehnologije, no takva ambicija često ostavlja posljedice na okoliš. Budući da se u velikim kineskim gradovima gotovo ne može disati zbog velike količine smoga, nešto se moralo poduzeti. Projekt "Forest City" je nastao upravo iz tog razloga, a nedavno je u potpunosti predstavljen javnosti. Grad Liuzhou bi tako mogao postati prvi u potpunosti ekološki grad koji funkcionira po načelu samoodrživosti. Grad će se nalaziti uz rijeku te se prostirati na površini većoj od 175 hektara. Imat će oko 30,000 stanovnika koji će živjeti među više od milijun biljaka i 40,000 stabala, koji će pak moći apsorbirati preko 10.000 tona ugljičnog dioksida. Projekt su radili dizajneri iz studija Stefano Boeri Architetti, a istaknuli su kako su pomno pazili da on može funkcionirati tako da maksimalno iskorištava solarnu i geotermalnu energiju. Ovaj bi potencijalno revolucionarni grad trebao biti završen 2020. godine.
  www.buro247.hr


  Grad prekriven biljkama će se boriti protiv zagađenja zraka u Kini
  Zgrade na čijim se krovovima nalaze biljke danas je lako pronaći, no, ne i gradove. Kinezi su započeli izgradnju grada Liuzhou Forest City, koji će biti prekriven biljkama. Grad Liuzhou Forest City će imati oko 30.000 stanovnika, ali objekte koji će biti prekriveni sa više od milion biljaka. Zadatak biljaka će biti da smanjuju zagađenje. Također, na objektima će biti postavljeni solarni paneli za prikupljanje sunčeve energije, a gradski prevoz neće zagađivati okolinu. Koristit će se električni automobili i željeznica. Ako sve prođe prema planu, projekt će apsorbovati gotovo 10.000 tona CO2 svake godine te proizvoditi 900 tona kisika. Ova ideja nije san, jer kompanija Boeri očekuje da će završiti izgradnju Forest Cityja do 2020. godine. Grad će biti napravljen u južnom dijelu Kine, gdje su niske temperature rijetka pojava, pa vladaju dobri uslovi za održavanje biljaka.
  www.klix.ba

   

  Kina gradi cijeli jedan samodostatni „šumski“ grad
  Ono što je počelo kao samo dva nebodera će inspirirati cijeli jedan šumski grad do 2020. godine. Naime, još ranije ove godine je talijanska arhitektonska agencija Stefano Boeri Architetti (SBA) priopćila da planiraju izgraditi dva zelena biljna nebodera u kineskom Nanjingu. Temeljena na ranijim inačicama u Milanu, ta naseljiva “vertikalna šuma” od nebodera dizajnirana je da razbije smog, apsorbira ugljični dioksid i isparava kisik. Na tragu svega toga rađa se i prvi „šumski grad“ za borbu protiv onečišćenja. Sada je u izgradnji u gradu Liuzhouu, u kineskoj pokrajini Guangxi. Projektiran je opet od strane Stefano Boeri Architetti, spomenutog tima koji razvija zelene projekte diljem svijeta, a ovaj njihov futuristički pošumljeni grad će biti dom zajednice od oko 30 tisuća ljudi. Puno toga će biti prekriveno zelenilom, što uključuje gotovo 1 milijun biljaka od više od 100 vrsta te 40 tisuća stabala koja zajedno apsorbiraju gotovo 10 tisuća tona ugljičnog dioksida i 57 tona onečišćujućih tvari. Najvažnije, godišnje proizvode oko 900 tona kisika. Kao rezultat, šumski grad će pomoći smanjiti prosječnu temperaturu zraka, poboljšati lokalnu kakvoću zraka, stvoriti zvučne barijere, generirati razna staništa i poboljšati generalno bioraznolikost u regiji. Budući ekološki Liuzhou će biti samodostatan s temeljima na obnovljivoj energiji kao što su geotermalna i solarna energija. Grad će također biti u cijelosti ožičen i sadržavat će poslovne zone, stambene i rekreacijske prostore, bolnicu i dvije škole. Neizostavni će biti i električni automobili. Do završetka projekta ima vremena, no 2020. nije tako daleko pa će biti intrigirajuće za vidjeti hoće li se u dovršenom gradu sve odvijati prema naumu. Vrlo je vjerojatno da će ovo postaviti primjer zelenog ekološkog gradskog dizajna i drugdje u zemlji i svijetu.
  geek.hr

   

  HD FOREST CITY 750 1

  HD FOREST CITY 750 2

  HD FOREST CITY 750 3

  HD FOREST CITY 750 4

  HD FOREST CITY 750 5

  Pročitano 400 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive