Potresi geotermalnih elektrana
  Petak, 29 Ožujak 2019 09:59

  Potresi geotermalnih elektrana

  "Poboljšana" geotermalna elektrana uključena je u drugi najrazorniji potres u Južnoj Koreji. Južnokorejsko povjerenstvo zaključilo je da je njihova eksperimentalna geotermalna elektrana vrlo vjerojatno uzrokovala potres magnitude 5,4 stupnja koji je 15. studenoga 2017. pogodio grad Pohang, piše ugledni časopis Nature. Povjerenstvo je objavilo svoje nalaze 20. ožujka. Klasična geotermalna elektrana je kao svaka druga elektrana osim što se para ne proizvodi izgaranjem fosilnih ili drugih goriva, već se crpi iz zemlje. No za razliku od konvencionalnih geotermalnih postrojenja koja izvlače energiju izravno iz vrelih podzemnih izvora, elektrana u Pohangu ubrizgala je tekućinu pod visokim tlakom duboko u zemlju i tako postigla visoke temperature. Pri tome se zapravo koristila tehnologijom poznatom kao napredni geotermalni sustav (engl. enhanced or engineered geothermal system, EGS). No izgleda da je zbog spomenutog tlaka nastao niz malih potresa koji su naposljetku potaknuli veći potres 2017. godine. Navedeni potres bio je drugi najjači i najrazorniji u suvremenoj povijesti zemlje. Bilo je ozlijeđeno 135 osoba, a ukupna šteta iznosila je oko 290 milijuna dolara. Južnokorejsko ministarstvo trgovine, industrije i energetike koje je osiguralo sredstva za eksperimentalno postrojenje, navelo je u priopćenju da prihvaća nalaze povjerenstva i da "izražava duboko žaljenje" građanima Pohanga čija je imovina stradala u potresu. Ministarstvo je priopćilo kako će demontirati elektranu, vratiti gradilište u prvobitno stanje i uložiti oko 225 milijuna dolara u popravak infrastrukture najteže pogođenog područja. I u drugim dijelovima svijeta otkrivena je povezanost između potresa i geotermalnih elektrana, no potres u Pohangu je bio daleko najozbiljniji; 1000 puta jači od potresa magnitude 3,4 koji je 2006. nastao zbog rada postrojenja u Baselu u Švicarskoj.
  hr.sott.net

  Sagradili elektranu, izazvali rekordan potres
  Isto se događa i zbog crpljenja nafte frakturiranjem, ali niti od toga niti od ovih elektrana nitko ne odustaje. Južnu Koreju 2017. godine pogodio je drugi najveći potres u njihovoj povijesti. Posljednja istraživanja pokazuju da je taj potres nastao, najvjerojatnije, zbog ljudskog djelovanja, i to rada eksperimentalne geotermalne elektrane u Pohangu. Geotermalne elektrane ovisne su o zemljinoj toplini kako bi proizvele čistu, jeftinu energiju, zbog čega su i jako atraktivne u potrebi borbe protiv klimatskih promjena. Elektrana u Pohangu jedna je od takvih koje se nalaze diljem svijeta. Radi se na njihovom razvoju, i na tome da se ova vrsta elektrana učini što učinkovitijom, piše Popular Mechanics. Elektrana radi na način da se zagrijana voda iz geotermalnog izvora vraća na površinu, gdje se višak topline pretvara u električnu energiju. I baš kao i hidrauličko frakturiranje tako i geotermalne elektrane mogu izazvati potrese. Jedna takva u Švicarskoj uzrokovala je potres od 3,4 stupnja 2006. godine. Bez obzira na razlog, upumpavanje sve te vode u Zemlju može destabilizirati koru i olakšati klizanje tektonskih ploča. Rezultat su potresi, a ponekad vrlo teški. Veliki je to problem za zajednice koje žive oko takvih postrojenja. Elektrana Pohang je trajno zatvorena, no mnogo njih diljem svijeta i dalje radi. SAD je tijekom godina izgradio niz takvih elektrana a planira se i gradnja novih, u sklopu sporazuma Green New Deal. Ako se to dogodi, učestali potresi mogli bi biti velika briga za ljude koji žive oko takvih elektrana. To je problem koji bi se trebao riješiti ako će geotermalna energija biti održiv izvor električne anergije. Neka istraživanja pokazuju kako bi se na takav način moglo proizvesti 100 gigavata energije u SAD-u tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, uz ulaganja od samo milijardu dolara. Samo bi najprije trebali riješiti problem njihove razorne moći i potencijala da unište sve oko sebe.
  www.express.hr

   

  HD GEOTERMALNA KOREJA 750 1

  HD GEOTERMALNA KOREJA 750 2

  HD GEOTERMALNA KOREJA 750 3

  Pročitano 211 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive