Zeleni tornjevi Nanjinga
  Nedjelja, 21 Svi 2017 16:51

  Zeleni tornjevi Nanjinga

  Ova vertikalna šuma s 3000 biljaka dnevno će proizvoditi 60 kilograma kisika. Baš je zgodno što ova vertikalna šuma u kineskom Nanjingu proizvodi toliko kisika, jer vam dodslovno može oduzeti dah kada je vidite. Tornjevi Nanjinga, kako zovu ovu građevinu, nakon dovršetka bit će prva vertikalna šuma u Aziji. Projektirao ju je talijanski arhitekt Stefano Boeri, a tornjevi će biti visoki 200, odnosno 109 metara, a po njima će biti zasađeno više od 1.000 stabala i oko 2500 grmova 23 različitih domaćih vrsta, piše Inhabitat. Uzgoj bez zemlje i uz 95% manje vode. U višem tornju bit će smješteni uredi, muzej, škola zelene arhitekture, a na vrhu će se se nalaziti neizostavni klub. Na vrhu nižeg tornja nalazit će se bazen, dok će ostatak zgrade zauzimati hotel Hyatt s 247 soba. S balkona će posjetitelji imati zapanjujući pogled na vrtoglave vertikalne šume koji nisu samo estetski dodatak, nego bi trebale pomoći u obnovi lokalne biološke raznolikosti. Boeri je već projektirao nekoliko vertikalnih šuma. Dvije su već “izgrađene” u Milanu, a slični objekti će se graditi i u švicarskoj Lausannei. U sve zagađenijem svijetu, ovakvi zeleni projekti pravi su dašak svježine.
  net.hr

   

  HD NANJING TOWERS 750 1


  Ova zgrada je zapravo šuma i spasiti će svaki grad: Kula visoka 200 metara na krovu ima raj
  U ovakvom svijetu, te zgrade su svjetla točka i prilika da se udahne... Prva vertikalna šuma u Nandžingu (Nanjing) u Kini proizvoditi će 60 kilograma kisika svakog dana, a posjetiteljima će bukvalno stati dah kada ih ugledaju. Zovu ih Nandžing kule (Nanjing Towers) i kada budu dovršene 2018. godine biti će prve azijske vertikalne šume. Dizajnirao ih je Stefano Boeri, talijanski arhitekt, svaka kula će biti visoka 199 metara, a oko njih će biti posađeno 1.000 drveća, 2.500 žbunova iz 23 različite lokalne vrste. Viša kula će sadržati kancelarije, muzej, školu zelene arhitekture i klub na krovu, dok će niža imati bazen na krovu i u njoj će biti hotel Hajat sa 247 soba. Pogledi sa balkona osigurati će posjetiteljima pogled na vrtoglave vertikalne šume koje treba da pomognu regeneraciju lokalnog biodiverziteta. Ovo ipak nisu prve vertikalne šume koje je Stefano dizajnirao. Dvije su već izgrađene u Milanu,a slične zgrade su planirane za Luizijanu, Švicarsku. U nenormalno zagađenom svijetu, ove zgrade su svjetla točka i prilika da se udahne svjež zrak.
  www.telegraf.rs


  HD NANJING TOWERS 750 2


  U BORBI ZA KISIK: KINA GRADI “VERTIKALNE ŠUME”
  U borbi protiv velikog zagađenja, Kina je počela gradnju prvih “vertikalnih šuma” u Aziji koje će proizvoditi 60 kilograma kisika na dan. U okviru projekta pod nazivom Nanjing Green Towers biti će izgrađene dvije zelene kule od kojih će se viša uzdizati 200 metara. Preko 1.000 stabala i 2.500 biljaka prekrivati će balkone kula, na sličan način na koji su ozelenjene zgrade Bosco Verticale u Milanu 2014. godine. Zelenilo će prekrivati površinu od 6.000 kvadratnih metara, a očekuje se da će apsorbirati 25 tona ugljik-dioksida svake godine. Na osam od 35 katova više kule, nalaziti će se poslovne prostorije, a zgrada će sadržati i muzej, školu “zelene arhitekture” i privatni klub na vrhu zgrade. U nižoj kuli će biti smješten luksuzan hotel sa 247 soba, a na njenom krovu nalaziće se bazen. Završetak izgradnje zelenih kula očekuje se 2018. godine.

   

  HD NANJING TOWERS 750 3

  Prva vertikalna šuma u Kini
  Firma Stefano Boeri Architetti donosi koncept vertikalne šume koji je popularizovan u Milanu. Projekt pod nazivom „Nanjing Towers“ je planiran za grad Nanjing i u okviru njega će se nalaziti dvije zelene kule. One mogu gradu pružiti dašak svežeg zraka tako što će proizvoditi oko 60 kilograma kisika svakog dana apsorbirajući ugljik-dioksid. Kule će sadržati 1.100 stabala rascvjetalog drveća (od toga će 23 vrste biti lokalne) i 2.500 kaskadnih žbunova i biljaka koji će pomoći u pročišćavanju zraka. Dvije kule, jedna visoka 200 metara a druga 108 metara, nalaziti će se iznad „Nanjing Pukou“ distrikta. Ovu oblast iz firme Stefano Boeri Architetti opisuju kao područje koje će dovesti modernizaciju na jug kineske pokrajiine Jiangsu i pomoći da se razvije „Yangtze River“ ekonomska zona. Investiciona kompanija u vlasništvu države „Nanjing Yang Zi“ promovirala je kulu i navela je da je investitor projekta firma Stefano Boeri Architetti. U okviru više kule će se nalaziti poslovne prostorije, kancelarije, muzej, „zelena“ arhitektonska škola i klub koji će biti smješten na krovu. Dok će u drugoj kuli biti 247 soba hotela „Hyatt“ i krovni bazen. Bazna zgrada ili nešto nalik podijumu će biti visoka oko 20 metara i uključivati će prodavnice, restorane i konferencijsku salu. Balkoni na zgradama će omogućiti stanovnicima da se zbliže sa prirodom tako što će oni moći da uzgajaju i održavaju zelenilo koje će činiti fasadu zgrada. Šestotina visokog drveća i 500 srednjeg rasta će rasti na kulama. Iz firme Stefano Boeri Architetti kažu da će drveće i kaskadno bilje pomoći obnovi bioraznolikosti u tom području. Ove zelene kule neće biti prve samo u Kini, već i u cijeloj Aziji. I vjerojatno je da neće biti ni posljednje jer ambiciozna arhitektonska firma ima za cilj da projektira vertikalne šume u Šangaju, Guidžou, Shijiažuangu, Liudžou i Čungkingu. Stefano Boeri Architetti ima za cilj da i dalje popularizira ovaj koncept uz knjigu „A Forest City“ koju je izdala njihova kancelarija u Kini a koju je objavio Tongji University Press. Knjiga bi trebalo da izađe u aprilu. Predviđeni rok za završetak radova „Nanjing Towers“ je 2018. godine.
  www.gradjevinarstvo.rs

   

  HD NANJING TOWERS 750 4

  Pročitano 441 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive