Plastic Odyssey
  Četvrtak, 27 Lipanj 2019 08:30

  Plastic Odyssey

  Prvi brod koji će koristiti plastiku kao gorivo kreće na „Plastičnu odiseju“ 2020. Ploveći svijetom kao oficir trgovačke mornarice Simon Bernard je imao priliku da vidi razmjere zagađenja oceana plastičnim otpadom koji truje ekosisteme i ljude. Ovaj vizionar sada radi na tome da započne trogodišnju ekspediciju pod imenom „Plastic Odyssey“ (Plastična odiseja), što je ujedno i ime prvog broda na svijetu koji će kao pogonsko gorivo koristiti otpadnu plastiku. „Krajnji cilj misije je svijet bez plastike“, kaže Simon u intervjuu za Balkan Green Energy News pred učešće u Transition forumu koji se ove nedjelje održava u Monaku. Procjenjuje se da zbog posljedica zagađenja plastikom svake godine ugine milion ptica, 100.000 morskih sisavaca i kornjača te nebrojene ribe, tako što se u plastiku upetljaju ili ju pojedu. Plastika se također raspada na mikročestice koje kontaminiraju živi svijet koji dospjeva u lanac ishrane ljudi. Pri svemu tome, proizvodnja plastike nikada ne prestaje, čime se smanjuju svjetske rezerve nafte.

  Na svojim plovidbama kontejnerskim brodovima i kruzerima oko Južne Amerike, Azije i Afrike, Simon Bernard je imao priliku da vidi razmjere zagađenja okeana plastičnim otpadom. Sada njegov startap Plastic Odyssey planira da krene na novu ekspediciju tijekom koje će posjetiti ova tri kontinenta, najviše pogođena zagađenjem plastičnim otpadom, i lokalnom stanovništvu prestaviti jednostavna riješenja za ponovnu upotrebu i reciklažu otpada. „Ideja je da isplovimo krajem 2020. godine“, kaže Simon. Pitamo ga nešto što su ga pitali mnogi prije nas: Da li će brod prikupljati svoje gorivo plastični otpad tijeokom plovidbe? Simon objašnjava da to nije moguće jer se veći dio plastičnog otpada raspada na mikročestice koje tonu na dno i nije ih moguće prikupiti. Rješenje je u zaustavljanju zagađenja plastikom na obalama kroz smanjenje, ponovnu uporabu, reciklažu i iskorištavanje energije iz plastičnog otpada koje nije moguće reciklirati. Plastic Odyssey razvija niskotehnološka rješenja i open-source tehnologije za iskorištavanje plastičnog otpada. Ova rješenja se zasnivaju na postojećim tehnologijama koje su se već pokazale kao uspješne kada su u pitanju sortiranje, reciklaža i piroliza. Ipak, ove tehnologije je potrebno poboljšati i prilagoditi tako da budu mobilne i pristupačne, kao i da njihova proizvodnja i popravka bude jednostavna, navodi startap na svojoj stranici. „Ideja je da se promjeni način razmišljanja koji je okrenut profitu, ka rješenjima koja mogu da se dalje razvijaju i da daju odgovor na stvarne potrebe ljudi u svakoj zemlji“ na trasi ekspedicije „Plastična odiseja“, kaže Simon. Tehnologije na koje se startap fokusira se na prvom mjestu tiču sortiranja plastike, zatim reciklaže i ponovne uporabe i na kraju pirolize, kojom se dobiju dizel i benzin iz plastičnog otpada koji nije moguće reciklirati.

  Plastic Odyssey zagovara promjenu potrošačkog ponašanja, prestanak uporabe pakiranih proizvoda i biranje održivih alternativa, kao što su bioplastika i jestivo pakiranje. Dok do te promjene ne dođu, startup promovira prelazna rješenja – ponovnu upotrebu plastike, na primjer tako što će se pletenjem plastičnih vrećica dobiti vrsta tkanine, kao i reciklažu plastike kojom se dobiju materijali kao što su plastične cigle i crijepovi. Na dnu piramide je iskorištavanje energije koja je sadržana u plastici i koja onda može da se koristi umjesto fosilnih goriva u sistemima daljinskog grijanja, transportu te za druge svrhe. Piroliza kao proces ne zagađuje, ali proizvodi dizel i benzin čije sagorijevanje proizvodi emisije štetnih plinova, pa svakako ostaje nada u budućnost bez plastike iz koje bi se dobila ova goriva. U međuvremenu je ipak bolje ponovno iskorištenje dizela i benzina iz plastike od direktne eksploatacije fosilnih goriva, kaže Simon. Za potrebe testiranja pirolize u stvarnim uvjetima, povećanja vidljivosti i kredibiliteta, kao i privlačenja novih partnera, Plastic Odyssey je izgradio demonstracijsko plovilo dugačko 6 metara. Ulysse je prvo plovilo opremljeno jedinicom koje proizvodi gorivo iz plastike. Brod „Plastic Odyssey“ će također imati jedinicu za pirolizu, što će mu omogućiti proizvodnju između 30 i 40 litara goriva na sat. Brodom će ploviti istraživači koji će proučavati lokalne kulture, potrebe i upotrebu plastike te pokretati izgradnju malih reciklažnih pogona, kao i inicijative za smanjenje otpada, sve sa krajnjim ciljem misije – izgraditi svijet bez plastike.
  balkangreenenergynews.com

   

  HD PLASTIC ODYSSEY 750 1

  HD PLASTIC ODYSSEY 750 2

  HD PLASTIC ODYSSEY 750 3

  HD PLASTIC ODYSSEY 750 4

  HD PLASTIC ODYSSEY 750 5

  HD PLASTIC ODYSSEY 750 6

  Pročitano 132 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive