E-Drvo Nevers, Francuska
  Utorak, 30 Svibanj 2017 20:52

  E-Drvo Nevers, Francuska

  eTree, koje ima solarne panele, puni uređaje poput telefona, pruža hlad i bežični internet. Neobično stablo s velikim kvadratičnim listovima koji služe kao solarni paneli, „izraslo“ je usred Neversa, grada u centralnoj Francuskoj koji je predstavio prvo „e-drvo“ u toj državi, čiji će fotovoltaični listovi omogućiti punjenje mobilnih električnih uređaja, surfanje internetom ili zaštitu od sunčevih zraka. E-Drvo (eTree) podsjeća na ekološke solarne klupe koje korisnicima omogućuju da se sklone u hlad, da napune električne uređaje te im pružaju Wi-Fi hotspotove. Nadahnuta stablom akacije iz izraelske pustinje Negev, ova futuristička konstrukcija koristi solarne panele, montirane na „granama“, za pohranu energije i proizvodnju električne energije iz Sunca. Koristeći ovu struju, e-Drvo napaja USB punjače za mobilne uređaje, omogućuje besplatan Wi-Fi za to područje i LCD zaslon koji donosi informacije poput količine električne energije proizvedene na stablu, a može poslužiti i kao noćna rasvjeta. Osim što proizvode električnu energiju, grane i solarni paneli pružaju hlad za sjedenje ispod „stabla“. Izum je plod saradnje dvije kompanije, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. godine.

  Simbol gradske uprave
  E-Drvo dijelom je društveno-ekološka kompanija, a dijelom ekološka skulptura čiji je cilj promicanje svijesti o okolini i održivosti, kao i uspostavljanje veza između zajednice i prirode. „To je simbol angažmana gradske uprave još od 2014.“, s ponosom ističe gradonačelnik Neversa Denis Thuriot, koji vodi računa o razvoju digitalne ekonomije u gradu. „Denis Thuriot bio je vrlo motiviran i imao je jasnu viziju o tomu na koji bi način e-Drvo moglo koristiti njegovim kolegama, ali i stanovnicima grada“, rekao je sukreator solarnog drveta Bernard Bitan. Prvo ovako e-Drvo postavljeno je 2014. u Parku prirode Ramat Hanadiv u Izraelu. Ondje ga je „zasadila“ izraelska firma za obnovljive izvore Sol-logic. Godine 2015. prvo funkcionalno e-Drvo predstavljeno je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 21, održanoj u Francuskoj krajem 2015. godine. Osim u Izraelu, najviše ovakvih stabala postavljeno je u Sjedinjenim Američkim Državama te u Kazahstanu. Godinama na nekoliko lokacija u Srbiji postoje slične skulpture koje se koriste za punjenje mobitela i sličnih uređaja.
  Izvor: Al Jazeera i agencije


  Prvo europsko 'e-Drvo'
  Neobično stablo s velikim kvadratičnim listovima koji služe kao solarni paneli, "izraslo" je usred Neversa, grada u središnjoj Francuskoj koji je u ponedjeljak predstavio prvo europsko "e-drvo" čiji će fotovoltaični listovi omogućiti punjenje mobilnih električnih uređaja, surfanje internetom ili zaštitu od sunčevih zraka. E-Drvo (eTree) podsjeća na ekološke solarne klupe (Green Sun Rising Solar Benches) koje korisnicima omogućuju da se sklone u hlad, da napune električne uređaje te im pružaju Wi-Fi hotspotove. Nadahnuta stablom akacije iz izraelske pustinje Negev, ova futuristička konstrukcija koristi solarne panele, montirane na "granama", za pohranu energije i proizvodnju električne energije iz sunca. Koristeći ovu struju, e-Drvo napaja USB punilišta za mobilne uređaje, omogućuje besplatan Wi-Fi za to područje i LCD zaslon koji donosi informacije poput količine električne energije proizvedene na stablu, a može poslužiti i kao noćna rasvjeta. Osim što proizvode električnu energiju, grane i solarni paneli pružaju hlad za sjednje ispod "stabla". Izum je plod suradnje dviju tvrtki, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. E-Drvo dijelom je društveno-ekološka tvrtka, a dijelom ekološka skulptura čiji je cilj promicanje svijesti o okolišu i održivosti, kao i uspostavljanje veza između zajednice i prirode. "To je simbol angažmana gradske uprave još od 2014.", s ponosom je istaknuo gradonačelnik Neversa Denis Thuriot, koji vodi računa o razvoju digitalne ekonomije u svojem gradu. "Denis Thuriot bio je vrlo motiviran i imao je jasnu viziju o tomu na koji bi način e-Drvo moglo koristiti njegovim kolegama, ali i stanovnicima grada, pa smo odlučili postaviti prvi primjer takvog "stabla" u Europi", rekao je sukreator solarnog drveta Bernard Bitan. Prvo e-Drvo postavljeno je 2014. u Parku prirode Ramat Hanadiv u Izraelu. Ondje ga je "zasadila" izraelska tvrtka za obnovljive izvore Sologic. Godine 2015. prvo funkcionalno e-Drvo predstavljeno je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 21, održanoj u Francuskoj krajem 2015. Identična će "biljka" biti postavljena i u Neversu. Osim u Izraelu, najviše e-Drveta postavljeno je u Sjedinjenim Državama te u Kazahstanu.
  hr.n1info.com

  Pročitano 153 puta

  Energetski Projekti

  hrastovic energetski projekti banner

  Energetski Video

  hrastovic energetski video banner

  Energetski Članci

  hrastovic energetski clanci banner

  Random video

  Udruga SOLAR

  Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

  Opširnije

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

  Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  Kralja Tomislava 82
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
  Fax: 031-815-006
  Mobitel:099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive