Koprivnica, Eco-sandwich kuća
  Subota, 24 Prosinac 2016 16:53

  Koprivnica, Eco-sandwich kuća

  Jedinstvena u svijetu: ‘štedljiva’ kuća od recikliranog građevinskog otpada otvorena u Koprivnici.Međunarodni skup koji se prošlog vikenda održava na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu donosi iskustva i primjere realiziranih kuća u energetskom razredu A+ u raznim hrvatskim gradovima. Nekoliko je povoda zašto smo ovih dana posjetili Koprivnicu. Prvi, prošli je vikend obilježen Dan grada Koprivnice, a rođendanska proslava popraćena je bogatim glazbeno-kulturnim programom koji se održava cijeli tjedan. Drugi, još i važniji, grad Koprivnica ima cilj postati energetski neovisan grad te se intenzivno razvija u tom smjeru sudjelujući u mnogim projektima koji pridonose sprječavanju i smanjenju štetnih klimatskih promjena. Jedan od tih projekata je i nedavno otvorena prva Eco-sandwich® kuća. I treći, upravo će o Eco-Sandwich kući, među ostalim, biti riječi i na 9. danima pasivne kuće u Hrvatskoj, koji se u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska održavaju ovaj vikend na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

  ZELENI KVART
  Trodnevni međunarodni skup s izložbama i stručnim obilascima, koji se treći put za redom održava regionalno, donosi iskustva i primjere realiziranih kuća i zgrada u Hrvatskoj u skladu s definicijom pasivne kuće, njihovoj certifikaciji i odnosu prema definiciji energetski gotovo nulte gradnje. Također, promovirat će se novi građevinski materijali i sustavi, instalacijski sustavi i oprema visoke energetske učinkovitosti, a govorit će se i o zakonskom okviru RH i EU te modelima investiranja, uključujući poticaje i potpore. No, vratimo se na Eco-Sandwich kuću s tri stana, popularno nazvanu “šparna kuća”, koja je sasvim sigurno jedinstvena u svijetu. Riječ je o prvoj pasivnoj kući (energetskog razreda A+) u Hrvatskoj unutar Programa društveno poticane stanogradnje, i to sagrađenoj od recikliranog građevinskog otpada! Naime, “šparna kuća” nalazi se u niskoenergetskom Zelenom kvartu u Koprivnici, koji se zasad sastoji od tri stambene zgrade tzv. šparne hiže u kojima stanuje 80 obitelji te šparne kuće, a planirano je ukupno sedam višestambenih zgrada te 12 višeobiteljskih kuća.

  EUROPSKA POTPORA
  Specifična je i po pretgotovljenom ventiliranom fasadnom Eco-sandwich sustavu, koji je primjer inovativnosti u građevinskoj industriji jer pomiruje problem prevelike potrošnje energije u zgradarstvu i problem građevinskog i otpada od rušenja. Podsjetimo, Hrvatska se do 2020. obvezala reciklirati 70 posto građevinskog otpada, a ovo je jedan od inovativnih primjera na koji način ispuniti tu obvezu. Naime, fasadni paneli su hrvatski proizvod, koji su uz potporu europskog programa CIP-ECO innovation razvili Građevinski i Arhitektonski fakultet iz Zagreba te tvrtke Beton Lučko iz Zagreba, Knauf Insulation iz Novog Marofa te Eurco iz Vinkovaca. Fasadni panel ukupne je debljine 42 cm, a sastoji se od unutarnjeg nosivog sloja debljine 12 cm izvedenog od recikliranog betonskog agregata, toplinske izolacije debljine 20 cm od mineralne vune, ventilirajućeg zračnog sloja debljine 4 cm koji sprječava vlaženje izolacijskog materijala te obložnog fasadnog sloja debljine 6 cm od recikliranog agregata od opeke.  Eco-sandwich panel ima nisku toplinsku provodljivost zbog betona s recikliranim agregatom, koristi mineralnu vunu izrađenu Ecose tehnologijom s prirodnim smolama kao vezivom, visoke je otpornosti na požar, većeg toplinskog kapaciteta te ga je moguće ponovno iskoristiti i u cijelosti reciklirati - kaže Martina Alihodžić, ravnateljica koprivničke Agencije za društveno poticanu stanogradnju, koja je investitor projekta.

  DONACIJA
  Gradnja kuće počela je prije nešto više od godinu dana, izvođači radova bili su TEH-gradnja iz Zagreba i Beton Lučko, a autor idejnog projekta i glavni projektant arhitekt Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu, ujedno i glavni organizator 9. dana pasivne kuće u Hrvatskoj. Troškovi grijanja u ovakvoj kući su najmanje šest puta manji nego u uobičajenim. U svrhu preciznog mjerenja potrošnje u stanovima ugrađeni su senzori koji će nakon nekog vremena dati točne podatke. Ideja je da svaka sljedeća od 12 planiranih kuća prezentira određenu održivu tehnologiju i materijale gradnje. Treba naglasiti da je ovo prva implementacija ovakve tehnologije u svijetu - ističe Miščević te dodaje kako je ovaj projekt prvijenac i po pitanju prve provedene održive, inovativne i zelene javne nabave, koja se temeljila na inovativnim materijalima. Od tri stana dva su prodana i useljena. U prizemlju je stan površine 98 kvadrata, na katu je stan površine 111 kvadrata, a u potkrovlju stan od 74 kvadrata. Specifično je što svaki stan ima spremište, parkirno mjesto te vrt veličine od 81 do 103 kvadrata s priključcima za vodu i struju. Cijena gradnje kuće iznosila je nešto više od 2,2 milijuna kuna, s tim da su Eco-sandwich fasadni paneli bili donirani (njihova vrijednost iznosi 486.788 kuna bez PDV-a). Prvom realizacijom istražene su mogućnosti primjene sustava. Stoga je zgrada kompleksnijeg oblikovanja s konzolama, ugaonim prozorima, lođom, balkonom... kako bi se kroz projekt i izvedbu riješilo što više karakterističnih detalja i stvorilo katalog rješenja za buduće primjene - zaključuje i dodaje kako Agencija nastavlja graditi u Zelenom kvartu, a slijedi četvrta “šparna hiža” sa 26 stanova te daljnje projektiranje i gradnja obiteljskih kuća.
  www.jutarnji.hr

   

  KOPRIVNICA ECO 0

  KOPRIVNICA ECO 1

  KOPRIVNICA ECO 2

  KOPRIVNICA ECO 3

   

  Otvorena prva od 11 planiranih Eco-sandwich kuća

  Nakon pet godina otkako je u Koprivnici otvorena prva „Šparna hiža“, Agencija za društveno poticanu stanogradnju (APOS) Grada Koprivnice odvažila se na još jedan novitet u niskoenergetskoj gradnji, prve eco-sandwich obiteljske kuće. Ova kuća sadrži tri samostalne stambene jedinice od 75 do 110 četvornih metara energetskog standarda pasivne kuće, razreda A+, a njezina posebnost je u eco-sandwich ventiliranim fasadnim panelima, koji u energetskom smislu pridonose uštedi energije i do šest puta više od uobičajene gradnje, rečeno je tijekom svečanosti otvaranja i dodjele ključeva njezinim stanarima u srijedu. Nadamo se da će se takav prvi i inovativni prozvod dobro pokazati na tržištu, a budući da je ovo prva implikacija takve kuće, u ovom trenutku je teško govoriti koje su to uštede. O tome ćemo se očitovati nakon jedne sezone grijanja i hlađenja – rekla je ravnateljica APOS-a Martina Alihodžić te dodala kako je cijena četvornog metra stana stajala 8200 kuna. Svaki stan ima spremište, parkirališno mjesto i vrt veličine od 80 do 100 četvornih metara. Mišel Jakšić, v.d. koprivničkog gradonačelnika, istaknuo je da su za ovaj projekt dobili potporu Europske unije i partnera te napomenuo kako će interes i raspoloživa sredstva diktirati daljnju gradnju takvih kuća. S obzirom na klimatske promjene moraju se tražiti energetski učinkoviti modeli poput ovoga. Vjerujem da mi u Koprivnici to radimo na dobar način i kada govorimo o energetskoj učinkovitosti nismo slučajno po tom pitanju lideri u Hrvatskoj. Autor projekta eco-sandwich kuće, arhitekt Ljubomir Miščević, naglasio je kako je ovo materijalizacija prve svjetske implementacije eco-sandwich fasadnog sustava. Kuća je pravi A+, znači pasivna kuća, jer je u stanovima ventilacijski sustav. Stanovi su školski optimalni i imaju najviši mogući standard u sustavu POS-a. Usto, u kuću su ugrađene vrlo sofisticirane sonde koje će mjeriti toplinsku ugodnost, vlažnost i potrošnju – istaknuo je i pojasnio što su eco-sandwich paneli i koje su njegove prednosti.
  www.glaspodravine.hr


  Zavirite u unutrašnjost eco-sandwich kuće, jedinstvene u svijetu

  Svaka sljedeća eco-sandwich kuća prezentirat će drukčiju tehnologiju, možda drvena konstrukcija, možda klasičan beton, opeka... Treba naglasiti da je ovo prva implementacija ovakve tehnologije u svijet, rekao je Ljubomir Miščević. U Koprivnici je svečano otvorena prva eco-sandwich kuća, prva svjetska primjena ekološke inovacije s kojom se izlazilo na natječaje Europske unije. Kuću se predstavili i otvorili zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, koji je i uručio ključeve stanarima, arhitekt Ljubomir Miščević i Martina Alihodžić, ravnateljica Agencije za društveno poticanu stanogradnju. – Za ovaj projekt dobili smo potporu Europske unije i naših partnera, a daljnja izgradnja ovisit će o interesu i sredstvima te, naravno, o zadovoljstvu stanara, a ne sumnjam da će biti veliko. Slijedi daljnje okretanje energetski učinkovitoj izgradnji i učinkovitim modelima korištenja energije kao odgovor na velike klimatske promjene koje se događaju – rekao je Mišel Jakšić. Riječ je o kući s tri samostalna stana energetskog razreda A+, a posebnost je u ventiliranim fasadnim panelima koji su izrađeni od betona s recikliranim agregatom i slojem mineralne vune. Između ostaloga, takvi montažni zidovi iznimno su trajni uz niske troškove održavanja, a omogućuju znatne uštede na troškovima grijanja. Arhitekt Ljubomir Miščević naglasio je da su troškovi grijanja u takvoj kući najmanje šest puta manji nego u uobičajenim građevinama. U svrhu preciznog mjerenja potrošnje u stanovima su ugrađeni senzori koji će nakon nekog vremena dati točne podatke. Također je istaknuo da je ovo prva takva kuća u cijelom svijetu, a da je interes za taj način gradnje ogroman – eco-sandwich kuće će se, prema njegovim riječima, graditi od Švedske do Indije. – Svaka sljedeća eco-sandwich kuća prezentirat će drukčiju tehnologiju, možda drvena konstrukcija, možda klasičan beton, opeka... Treba naglasiti da je ovo prva implementacija ovakve tehnologije u svijetu. Eco-sandwich je ventilirani presjek širine 42 centimetra s najnovijom ekološkom toplinskom izolacijom i recikliranim građevinskim materijalom – opisao je Miščević. Uz ovu postojeću eco-sandwich kuću trebalo bi niknuti još njih 11, što ovisi o budućem interesu. U prizemlju kuće je stan od 95 kvadrata, na prvom katu je stan od 105 kvadrata, a na drugom od 75. Sva tri stana prodana su i prije završetka gradnje po cijeni od 8400 kuna za metar kvadratni. Investitor je koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju (APOS), a izvođači radova su TEH gradnja iz Zagreba i Beton Lučko. Projektant je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za arhitekturu, a autor idejnog projekta i glavni projektant je arhitekt Ljubomir Miščević.
  epodravina.hr


  Počela gradnja prve Šparne kuće

  U koprivničkoj stambenoj zoni „Lenišće istok“, u Ulici Zvonimira Goloba pokraj postojećih triju Šparnih hiža, počeli su radovi na novoj niskoenergetskoj zgradi razreda A+. Ovaj put radi se o obiteljskoj kući, odnosno prvoj eco-sandwich kući u Hrvatskoj, kako je Radio Dravi rekao autor idejnog projekta i glavni projektant, arhitekt Ljubomir Miščević. Radi se o jednoj od, nadamo se, dvanaest u nizu po urbanističkom planu Zelenoga kvarta i po, naravno, razvojnim planovima Grada Koprivnice. Ta je kuća promovirana prije cca. dva mjeseca kada je Grad Koprivnica dobio Energy Globe Award. Još 21. svibnja koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju potpisala je ugovor s Građevinskim fakultetom u Zagrebu i tvrtkom Beton Lučko o primjeni fasadnih panela eco-sandwich. Koprivnica je taj projekt prepoznala i podržala, te će ga stoga i prva upotrijebiti u praksi i to zapravo na poklon. Gradilište je, inače, službeno otvoreno još 16. lipnja. Prvijenac je utoliko što je to, možemo reći, prva obiteljska kuća u sustavu POS-a – društveno poticane stanogradnje. Ona ima tri etaže i tri stambene jedinice, pa prvi puta govorimo i o etažiranju okućnice, u ovom slučaju ona ima sveukupno 400 kvadratnih metara. A o čemu se točno radi, pojasnio nam je arhitekt Miščević. Radi se o višeslojnom, odnosno sendvič-presjeku ovojnice vanjskog zida gdje je 12 cm unutarnjeg betona na kojeg ide 20 cm toplinske izolacije, ventilirani sloj od 4 cm zraka i monijerka – to je tanka armirano-betonska stijena, koja završava kao vanjska obloga taj presjek sendviča. Eco-sandwich paneli prvotno su trebali biti ugrađeni u jednu od zgrada u koprivničkom Kampusu, ali plan je promijenjen jer u tom trenutku eco-sandwich još nije imao sve potrebne ateste i certifikate, kaže Miščević, te dodaje da je prerano govoriti o cijeni kvadratnog metra, ali bit će, naravno, nešto viša nego u Šparnim hižama.Naravno da se radi o, u svakom pogledu, ekskluzivnijoj varijanti u sustavu POS-a, dakle veća je kvadratura, veći su stanovi. Recimo i da je donacija eco-sandwich panela, ugovorena krajem svibnja, vrijedna oko 400.000 kuna.
  drava-info.hr


  Jedinstveni u regiji

  U Koprivnici se gradi prva šparna kuća od recikliranoga građevinskog otpada! Riječ je o prvoj kući u sustavu POS-a koja se gradi od Eco-sandwich panela. Rok dovršetka radova planiran je u travnju 2016., a useljenje u svibnju. Hrvatska je dužna do 2020. godine zadovoljiti energetski i klimatski paket EU, skraćeno nazvan 3×20, koji do 2020. podrazumijeva smanjenje stakleničkih plinova za 20 posto, smanjenje potrošnje energije za 20 posto te povećanje potrošnje iz obnovljivih izvora za 20 posto. Hrvatska se također obvezala da će nakon 31. prosinca 2018. sve nove zgrade u vlasništvu tijela javne vlasti biti gotovo nulte kategorije, dok od 31. prosinca 2020. apsolutno sve nove zgrade moraju biti gotovo nulte energije. Nadalje, Hrvatska je dobila zadaću do 2020. reciklirati 70 posto građevinskog otpada. Usporedbe radi, danas se reciklira samo sedam posto građevinskog otpada. Svi su ti podaci poznati javnosti, no glavno je pitanje što Hrvatska poduzima u planiranju i ostvarivanju ciljeva energetske učinkovitosti, smanjenja emisija i zelene gradnje. I koliko kasni za zemljama Zapadne Europe.

  Napredni Danci
  Primjerice, u Francuskoj je na snazi zakon prema kojemu svi krovovi novosagrađenih komercijalnih zgrada moraju biti zeleni i energetski učinkoviti, dakle na njima se mora posaditi bilje ili se postaviti solarni pretvornici. Nadalje, Velika Britanija je 2016. godinu zacrtala odlukom o svim novogradnjama bez emisije CO2, Danska reciklira čak 90 posto građevinskog otpada, austrijska pokrajina Gornja Austrija već više od deset godina 40 posto energetskih potreba pokriva iz obnovljivih izvora energije, a austrijski Güssing postao je prvi energetski neovisan grad u svijetu. Godina 2020. je toliko blizu da više ne stignemo o njoj pričati – istaknuo je arhitekt i profesor Ljubomir Miščević na 8. danima pasivne kuće u Hrvatskoj, održanima prošli vikend na Arhitektonskom fakultetu u organizaciji Konzorcija Pasivna kuća Hrvatska.

  U Hrvatskoj 25 A+ kuća
  Ipak, da su pojedine lokalne samouprave, županije i privatni investitori u Hrvatskoj shvatili važnost energetske učinkovitosti i smanjenja emisija, dokazali su upravo projekti predstavljeni na 8. danima pasivne kuće u Hrvatskoj. Naime, trodnevni međunarodni stručni skup, koji je drugi put održan regionalno, okupio je oko 200 sudionika, predavača i izlagača iz Hrvatske i inozemstva u suorganizaciji s državnim institucijama, koji su prezentirali iskustva i postignuća u planiranju i realiziranju vrlo niskoenergetskih i pasivnih kuća u Hrvatskoj i široj regiji.Prema dostupnim podacima, do 2012. u široj je regiji bilo 71.270 građevina energetskog standarda pasivne kuće, odnosno A+ kuće, a Hrvatska je dotad u ukupnoj brojci sudjelovala s 20 pasivnih građevina. Prva A+ kuća u Hrvatskoj izvedena je još 2005. u Bestovju pokraj Zagreba. U međuvremenu su uslijedili novi projekti, od kojih su neki u fazi projektiranja i izdavanja dozvola, neki su u visokom stupnju realizacije ili su već realizirani, pa se tako ukupna brojka A+ građevina u Hrvatskoj popela na 25. Izdvojit ćemo neke od njih: lani je na otoku Krku izvedena višestambena A+ zgrada, u Žminju je otvorena prva A+ poslovna zgrada, u Čazmi je izvedena prva tipska kuća, u Šibeniku se gradi niskoenergetska stambeno-poslovna zgrada Č, Zadar će dobiti dva A+ dječja vrtića, Osijek jedan...

  Jedinstveni u regiji
  No, jedan se grad posebno ističe, a to je Koprivnica. Naime, od 2011. do 2014. u Koprivnici su izvedene tri A+ stambene zgrade, i to u sustavu POS-a, što je jedinstven slučaj u centralnoj južnoj europskoj regiji. Međutim, tamošnja gradska uprava nije stala samo na tom projektu, nego je otišla korak dalje. Nakon tri realizirane i useljene Šparne hiže, u Koprivnici je u tijeku gradnja i prve niskoenergetske kuće razreda A+, popularno nazvane Šparne kuće, koja se gradi inovativnim materijalom osmišljenim upravo u Hrvatskoj. Riječ je o Eco-sandwich panelima za čiji su razvoj Građevinski i Arhitektonski fakultet iz Zagreba te tvrtke Beton Lučko iz Zagreba, Knauf Insulation iz Novog Marofa i Eurco iz Vinkovaca dobili sredstva na natječajima Europske unije za eko inovacije. Eco-sandwich paneli napravljeni su od 50 posto recikliranog građevinskog otpada – betona i cigle. Čine ih 6 cm betona (koji u sebi sadrži recikliranu opeku), 4 cm zračnog sloja, 20 cm toplinske izolacije (mineralne vune) i 12 cm unutarnjeg betona. – Koprivnica je još 2008. donijela dugoročnu strategiju održivog grada. Jedan smo kvart, odnosno zemljište u gradskom vlasništvu proglasili zelenim kvartom te odlučili da će se na njemu graditi samo niskoenergetske zgrade. Također smo donijeli odluku prema kojoj se za gradnju A+ objekta oslobađa plaćanje komunalnog doprinosa, što je oko 500.000 kuna za jednu zgradu, a ta se odluka odnosi i na privatne osobe – pojasnila je u ime investitora ravnateljica APOS-a Koprivnica Jasna Markušić, dodajući da je na natječaj za idejno rješenje Eco-sandwich kuće stiglo nekoliko ponuda, a odluka je pala na Arhitektonski fakultet, odnosno profesora Miščevića. Nakon provedene zelene, održive i inovativne javne nabave, koja se temeljila upravo na inovativnim materijalima, a zatim i certificiranja Eco-sandwich panela u skladu s europskim propisima, počela je gradnja Šparne kuće.

  Cijena 8400 kn/m²
  Obiteljska kuća imat će tri stambene jedinice: u prizemlju će biti stan od 95 kvadrata, na katu od 105 kvadrata, a na drugom katu će stan biti od 75 kvadrata. Svaki stan imat će svoj dio vrta od oko 100 kvadrata. Vrijednost same gradnje je oko 1,830.000 kuna bez PDV-a, Eco-sandwich paneli su besplatni, a vrijednost donacije iznosi oko 400.000 kuna. Rok dovršetka radova je u travnju 2016., a prva useljenja očekuju se u svibnju 2016. nakon dobivanja uporabne dozvole. Cijena kvadrata stana iznosit će 8400 kuna, a već su poznati kupci. To je prva od planiranih 12 šparnih obiteljskih kuća u nizu u tom koprivničkom zelenom kvartu.

  Znate li što je pasivna kuća premium?
  Na 8. danima pasivne kuće u Hrvatskoj pojašnjena je i nova klasifikacija energetskog standarda pasivne kuće: pasivna kuća plus i pasivna kuća premium. Naime, pasivna kuća, prvi put sagrađena prije 25 godina, koja troši maksimalno 15 kWh/m2 godišnje energije za grijanje, danas je postala klasik. Uz dodatak obnovljivih izvora energije, instaliranjem aktivnih sustava kao što su fotonaponski i toplinski pretvornici, naročito u regijama koje imaju velik potencijal sunčeve energije kao što je u južnoj Hrvatskoj, lako se može postići još bolja učinkovitost. Takve kuće nazivaju se pasivna kuća plus i pasivna kuća premium.
  www.jutarnji.hr

  Pročitano 1240 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive