Standard ISO 16745 ugljični otisak
  Nedjelja, 19 Studeni 2017 14:00

  Standard ISO 16745 ugljični otisak

  Novi ISO standard za ugljični otisak postojećih zgrada. ISO 16745 unosi promjene u izvještavanje o ugljičnom otisku. U svjetlu izmjena Direktive 2010/31/EU o energetskim svojstvima zgrada izašao je novi standard ISO 16745 kojim je definirana metodologija, izračun i izvještavanje o ugljičnom otisku postojećih zgrada. Industrija pozdravlja novi međunarodni standard, koji do sada nije postojao za postojeće zgrade, jer će omogućiti standardizaciju mjerenja, a mogao bi biti i vodič za postavljanje nacionalnih standarda kada je riječ o ugljičnom otisku postojećih zgrada. Jedan od načina poboljšanja energetske učinkovitosti svakako je iskorištavanje ogromnog potencijala za povećanje učinkovitosti u sektoru stambenih zgrada, najvećeg pojedinačnog potrošača energije u Europi čija potrošnja čini 40% ukupne energije. Otprilike 75% zgrada energetski je neučinkovito, a godišnje se u Europskoj uniji obnavlja samo od 0,4 do 1,2% ukupnog fonda zgrada ovisno o državi članici. To je komentirao i europarlamentarac Davor Škrlec. "Nakon što je u travnju objavljen prvi međunarodni standard za održivu nabavu ISO 20400 koji ima za cilj pomoći organizacijama u prelasku na održivo i zeleno poslovanje, sada imamo prvu globalnu normu ISO 16745 koja pruža skup metoda za izračun, izvještavanje, komunikaciju i provjeru ugljičnog otiska za emisije koje proizlaze iz potrošnje energije postojećih zgrada. U vremenu globalnog zatopljenja koje ima razorne učinke za cijeli planet, od izuzetne je važnosti imati alat kojim je moguće mjeriti ugljični otisak zgrada. Građevinska industrija odgovorna je za trećinu emisija CO2, stoga moramo odigrati ključnu ulogu u očuvanju globalne temperature na održivim razinama. Energetska učinkovitost zgrada ima velik utjecaj na mogućnost stanovanja po prihvatljivim cijenama. Uštedama u potrošnji energije i poboljšanjem učinkovitosti fonda zgrada mnogim bi se kućanstvima omogućio izlazak iz energetskog siromaštva. Potrebno je implementirati sve dostupne alate za poboljšanje učinkovitosti naših zgrada, bilo da je riječ o pametnim brojilima, niskoenergetskim prozorima, izolaciji, termostatima, softverskim rješenjima i slično. To će donijeti brojne prednosti našim građanima u smislu nižih računa za energiju, zdravijih prostora za boravak i općenito bolje klime za budućnost.“ - rekao je Škrlec.
  www.energetika-net.com


  Promjena navika: Znate li koliki je vaš ugljični otisak?
  Ugljični otisak je pojam koji označava količinu stakleničkih plinova koju proizvodimo, izravno ili neizravno. Bili toga svjesni ili ne, svaki dan svojim izborima utjećema na ugljični otisak sebe i svijeta u globalu. Doslovno svaka odluka o načinu kako ćemo se kretati, ići na posao, na odmor, u nabavku, koji ćemo artikl odabrati u dućanu, paljenje i gašenje svjetala i elektroničke opreme u našem domu, kakvu ćemo hranu svakodnevno konzumirati i još mnoštvo drugih odluka - kolektivno sve utječe na budućnost našeg planeta. Tako gledano osoba osoba koja je vegetarijanac, te koja svaki dan na posao ide javnim prijevozom ili se vozi biciklom ima manji negativni utjecaj na okolinu od osovbe koja svaki dan konzumira crveno meso, koristi automobil te na taj način svjesno ili nesvjesno u okolinu osloboditi veću količinu ugljičnog dioksida. Sama definicija pojma kaže kako je pojam ugljični otisak (eng. carbon footprint), mjera za ukupnu količinu stakleničkih plinova čiju emisiju neka osoba, kompanija, događaj ili proizvod uzrokuju, izravno ili neizravno. Kao što smo rekli, logika je da osoba koja na posao ide pješke ne oslobodi dodatnu količinu CO2 koju bi oslobodila u slučaju da koristi osobni automobil. Također, da bi jedan odrezak došao na Vaš tanjur potrebno je utrošiti mnogo više energije nego što je to potrebno za tanjur nekog variva bez mesa. Razmislite o tome. Naši izbori mogu utjecati na sliku okoliša i planeta na kojem živima, a samim time na stanje u kojem ćemo ostaviti svijet za buduće generacije. Hoće li to biti svijet nepredvidljive, često kataklizmične klime ili svijet koji, vođen održivim razvojem i životom u skladu s prirodom - u velikoj mjeri ovisi o nama.
  www.24sata.hr

   

  Koliki je vaš ugljični otisak?
  Da li bi informacija o količini ugljičnog dioksida (CO2) emitiranog u atmosferu pri proizvodnji i distribuciji nekog proizvoda uticala na vašu odluku o kupovini ?Pojam ugljični otisak, ili još poznatiji po svom engleskom nazivu carbon footprint, mjera je za ukupnu količinu stakleničkih plinova čiju emisiju neka osoba, kompanija, događaj ili proizvod uzrokuju, izravno ili neizravno. Kako bi pojam ugljičnog otiska ostao vjeran svome naslovu, potencijal svih ostalih stakleničkih plinova koji se koriste prilikom izračuna svode se na potencijal ugljičnog dioksida te se zbrajaju sa potencijalom referentnog stakleničkog plina - ugljičnog dioksida. Na primjer, ista količina metana, koji je vrlo potentan staklenički plin, u razdoblju od 20 godina „zarobit“ će čak 72 puta više topline nego što će u istom razdoblju „zarobiti“ ista količina ugljičnog dioksida. Svaki od nas, čak i dok čita ovaj članak, doprinosi svome ugljičnom otisku. Svaka naša odluka o načinu kako ćemo otići na posao, koji ćemo artikl odabrati u dućanu, hoćemo li ugasiti svjetlo nakon izlaska iz prostorije, da li ćemo ugasiti računalo kada ga ne koristimo, kakvu ćemo hranu svakodnevno konzumirati i još mnoštvo drugih odluka utječe na naš ugljični otisak. Na primjer, osoba koja svaki dan ide na posao autom i na poslu jede meso imati će veći ugljični otisak, odnosno, svjesno ili nesvjesno u okolinu će oslobodi veću količinu ugljičnog dioksida, nego što će to učiniti osoba vegetarijanac koja svaki dan na posao ide javnim prijevozom ili se vozi biciklom Logika je da osoba koja na posao ide pješke ne oslobodi dodatnu količinu CO2 koju bi oslobodila u slučaju da koristi osobni automobil. Također, da bi jedan odrezak došao na Vaš tanjur potrebno je utrošiti mnogo više energije nego što je to potrebno za tanjur nekog variva bez mesa. Izračun ugljičnog otiska za neku stvar, osobu, tvrtku i sl. može biti vrlo jednostavan ali i vrlo složen, sve ovisi o tome koliko točni želimo biti te s kolikom količinom podatka raspolažemo. Danas na internetu možete pronaći mnoštvo različitih kalkulatora koji će za Vas, odnosno Vaše domaćinstvo izračunati koliko CO2 plina stvarate godišnje, mjesečno, dnevno....naravno, rezultat ovisi o Vašim navikama i stilu života. Želite li smanjiti svoj ugljični otisak ovo je sjajan način da provjerite kojim navikama i ponašanjem najviše doprinosite globalnom zatopljenju te gdje imate mogućnosti za poboljšanja, odnosno, potencijalne uštede koje možda možete ostvariti uz minimalna odricanja.

  Označavanje ugljičnog otiska
  Prije otprilike pet godina, počeli su prvi pionirski koraci u pokušajima označavanja proizvoda sa oznakama ugljičnog otiska, ili popularnije znano kao carbon footprint labeling, tj. pokušaji da se na svaki proizvod stavi oznaka koliko je CO2 oslobođeno da bi se isti proizveo, dopremio te poslije svog životnog vijeka zbrinuo. Više zemalja upustilo se u ovaj eksperiment, s nažalost različitim metodama izračuna, idejama i načinima implementacije. Iako su ovi hvalevrijedni pokušaji probali sve osvještenijim kupcima dočarati kako oni svojim odlukama utječu na promjene klime, došlo je do sveopće zbrke te do potpunog fijaska pojedinih projekata. Izgleda da je tome doprinijela i ishitrenost pojedinih poslovnih subjekata, prvenstveno trgovačkih lanaca, koji su htjeli, svojom očito „zelenom politikom“ privući „zelenije“ i osvještenije kupce. Tako su krenuli sa megalomanskim najavama o označavanju svih artikala u ponudi, da bi na kraju završili sa uspješnim označavanjem svega par stotina. Najveći problem pojavio se što je svako koristio svoju metodu izračuna, što je postavilo pitanje čija je metoda točnija, odnosno preciznija i potpunija. Zatim, pojavo se problem kako sve to prezentirati kupcu na pravilan način kako se isti ne bi izgubio u hrpi oznaka i brojeva, a kako sve to ne bi izgubilo smisao. Kako bi se razriješila ova zavrzlama radi se na usvajanju metodologije koja bi bila primjenjiva na globalnoj razini, iako teško je za očekivati da će to riješiti sve probleme. Svijetli primjer jedna je britanska tvrtka koja se bavi proizvodnjom čipsa, i koja je na svoje proizvode uvela spomenuto označavanje. Također, nakon provedene analize koja je prethodila novim oznakama, tvrtka je našla način kako reducirati oslobođenu količinu CO2 po proizvodu na način da je pronašla način gdje uštedjeti na energiji, te je samim time uštedjela i na troškovima za istu. Prije se smatralo da određene jabuke lokalnih Britanskih proizvođača sigurno na svom putu do police oslobađaju manje CO2, zbog kraćeg puta koji moraju preći, analizom je utvrđeno da su jabuke, koje su morale preći daleko dulji put iz Afrike, a koje su uzgojene samo zahvaljujući radu lokalnog stanovništva, i bez pomoći strojeva, puno manje štetne za okoliš od Britanskih.

  A gdje je tu Hrvatska?
  Procedura za ovakvo označavanje proizvoda tek je "u pelenama" u mnogo naprednijim zemljama, nego što je to naša (npr. u Japanu). Javnost kods nas još uvijek nije dovoljno informirana što je to ugljični otisak, tako da o svemu ostalom trenutno nema smisla ni pisati. Dan kada ćemo svoje odluke o kupovini donositi na osnovu koliko je neki proizvod „zelen“ morat ćemo još izvjesno vrijeme pričekati.
  www.zelenaenergija.org

  Pročitano 428 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive