Farme pustinje Wadi Rum
  Nedjelja, 02 Srpanj 2017 17:36

  Farme pustinje Wadi Rum

  U južnom Jordanu, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom, nalazi se Wadi Rum – krajolik toliko neobičan da je nazvan “Dolina Mjeseca.” Planine od granita i pješčenjaka se uzdižu iznad dolina punih crvenog pijeska, a oko 720 kvardratnih kilometara ovog područja ispunjeno je uskim tjesnacima, prirodnim lukovima, visokim liticama, te masivnim klizištima i špiljama. Područje je, naravno, suho, zbog čega je i vegetacija rijetka pojava. No, uprkos tome, pustinjska područja Jordana se posljednjih godina pretvaraju u poljoprivredne površine, a Beduini koji žive u Wadi Rum regiji su uključeni u ove projekte koji, čini se, imaju jako svijetlu budućnost. Iako se čini kao čudan izbor površine za farme (poznate kao “Rum Farme”), ispod pustinje Wadi Rum se nalaze velike zalihe vode koje se protežu i duboko u teritoriju Saudijske Arabije. Rum Farme crpe tu vodu i koriste je za navodnjavanje pustinjskog tla na kojem se uzgaja povrće, žitarice i stočna hrana, uključujući patlidžane, kupus, smokve, krompir, tikvice, paradajz i ostalo povrće. Organske Rum farme pustinje Wadi Rum danas koriste istu tehniku navodnjavanja i način uzgajanja kao što su to radili i drevni Egipćani i Nabatejci, a koja nakon toliko stoljeća i dalje daje fantastične rezultate. Voda se crpi iz zemlje, na dubini od 30 do 400 metara, a zatim navodnjava kružna polja prečnika 78 hektara, pomoću pokretne rampe s mlaznicama za zalijevanje. Također se koriste i posebni ‘plastični tuneli’ kako bi pomogli da se voda što duže zadrži, te da se biljke što lakše nose sa ekstremnim pustinjskim temperaturama.
  pixelizam.com


  Organska farma u pustinji Wadi Rum
  Dolinu Wadi Rum na jugu Jordana u blizini granice sa Saudijskom Arabijom često nazivaju „Dolina Mjeseca“. Pejzaž ove oblasti je izuzetno neobičan i zanimljiv, a za njegov izgled su se pobrinule priroda i ljudska ruka. Na površini od 720 kvadratnih kilometara nalazi se niz uskih klisura, granitnih planina, pećina i pješčanih dolina prekrivenih crvenim pijeskom. Područje je prirodno bezvodno, padaline su rijetke i oskudne, a prirodne vegetacije ima veoma malo. Prije više od dvadeset godina, 1986, beduini Wadi Ruma su započeli jedinstveni poljoprivredni projekt koji je dugo promatran kao utopija. Tek u posljednje 4 godine, nakon angažiranja brojnih svjetskih stručnjaka za poljoprivredu, uspješna farma u pustinji je postala realnost. Najveća mještovita poljoprivredna farma Jordana, Rum Farma, prostire se u ovoj pustinji na 2,000 hektara. Iako odabir lokacije može djelovati nerazumno, sve dobiva smisao kad znamo da se ispod pustinje Wadi Rum nalazi bogat vodonosni sloj koji se prostire od Jordana do dobrog dijela Saudijske Arabije. U početku je borba sa prirodom, naročito sa vrelim pustinjskim vjetrom, bila teška i neuspješna. Odluka da farma bude organska, bez upotrebe vještačkih gnojiva i pesticida, predstavljala je dodatni izazov. Usjevi na Rum Farmi se gnoje isključivo stajskim gnojivom dobijenim od životinja, ovaca, koza i krava, kao i usitnjenom suhom travom koja se u debelom sloju polaže oko sadnica drveća kao dodatna zaštita od isušivanja korjena. Farma je specijalizirana za uzgoj povrća i žitarica na otvorenom. Najviše se uzgaja pšenica, kukuruz, patlidžan, kupus, smokve, nar, bundeva, krompir i rajčice. Usjevi se uzgajaju posebnim tehnikama uzgoja i navodnjavanja koji su korišteni u starom Egiptu. Voda se izvlači iz podzemnih izvora, sa dubina od 30-400m, a pomoću kružnih rampi sa mlaznicama natapa polja zanimljivog kružnog izgleda, raspoređena na površini od 78 hektara. Posebno konstruirani plastični kanali između zasada služe za dodatnu hidrataciju biljaka tijekom ekstremno visokih pustinjskih temperatura. Najveći dio Jordana se snabdjeva hranom sa ovih farmi, a konvoji kamiona svakodnevno prelaze stotine kilometara da svježe proizvode sa Rum Farme dopreme do glavnog grada Amana i ostalih jordanskih gradova.
  izvor: Desert Food Forest

   

  HD WADI RUM 750 1

  HD WADI RUM 750 2

  HD WADI RUM 750 3

  HD WADI RUM 750 4

  HD WADI RUM 750 5

  Pročitano 454 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive