Hrvatska 100% OIE
  Subota, 02 Srpanj 2016 13:16

  Hrvatska 100% OIE

  Prošle godine 2015. u Hrvatskoj je proizvedeno 12,69 TWh električne energije, a ukupno je potrošeno 15,47 TWh. Električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora činila je 54% ukupno proizvedene energije. Od ukupno potrošene energije tek 3% otpada na energiju sa zajamčenom strukturom, odnosno jamstvom podrijetla. Ukupan uvoz energije iznosio je 7,62 TWh, a energija je uvezena iz Mađarske, BiH, Slovenije i Srbije, dok je 76% izvoza bilo u Sloveniju a 22% u BiH. Sva preostala električna energija koja nije certificirana kao „zelena“ električna energija čini ukupnu preostalu električnu energiju. U Izvještaju o strukturi ukupne preostale električne energije u RH, koji je objavio HROTE, stoji da je paradoks da čak i ona električna energija koja je podrijetlom „zelena“ električna energija, proizvedena iz obnovljivih izvora energije, a nije certificirana kroz standarde, ulazi u izračun preostalog udjela i opskrbljivači je prodaju kao „električnu energiju bez zajamčene strukture. Tim više razloga da proizvođači čim prije certificiraju svoju proizvodnju iz OIE. Ako se pogleda struktura potrošnje električne energije nepoznatog podrijetla (a takvo je 90% potrošene energije), vidi se da je 43% energija iz obnovljivih izvora, 7% iz nuklearne elektrane i 49% iz fosilnih izvora. Primjerice, Hrvatska je lani potrošila 36% energije nastale u hidroelektranama, 0,10% iz Sunca i 0,41% iz vjetra, dok na kameni ugljen otpada 17,6%, a 8,5% na nuklearno gorivo. U registru jamstva podrijetla do kraja prošle godine upisano pet korisnika - HEP Opskrba, GEN-I, Proenergy, RWE Energija i HEP Proizvodnja, koji su dominantno prodavali certificiranu energiju iz vodnih resursa. Proizvođač HEP-Proizvodnja je ishodio dobrovoljne certifikate TUV SUD za 100% proizvodnju električne energije iz hidroelektrana u proizvodnim područjima PP HE Sjever, PP HE Zapad, PP HE Jug i Pogonu HE Dubrovnik, odnosno dokazao je da sva električna energija proizvedena iz hidroelektrana u vlasništvu HEP-Proizvodnje d.o.o. ispunjava zahtjeve TUV SUD.
  www.energetika-net.com

   

  '100 posto obnovljiva Hrvatska'
  Europska unija troši milijardu eura dnevno na uvoz električne energije što znači da se obnovljivim izvorima energije ne koriste dovoljno. Hrvatska je posebna priča, na dnu smo ljestvice po korištenju sunčeve energije. Kako je povećati moglo se čuti na konferenciji '100 posto obnovljiva Hrvatska' u Splitu. Imamo besplatno sunce, vjetar, vodu, idealan geografski položaj, a obnovljive izvore energije koristimo mininalno. Primjerice Hrvatska iskorištava samo 0,26 posto sunčeve energije, dok je europski prosjek 3,5 posto. Zato nam je, kaže europarlamentarka Marijana Petir, nužna nova energetska strategija i nove kvote koje neće pogodovati energetskim lobijima. Nije u skladu s nacionalnim interesima da imamo 0 megavata kvotu za sunce, samo 120 megavata kvotu za vodu i 750 megavata kvotu za vjetar. Znači da ta naša strategija pogoduje nekim lobijima. Mi moramo napraviti kartu obnovljivih izvora energije sa ciljem da se točnmo zna gdje su prirodni resursi i da bi investitori mogli znati gdje ulagati, rekla je Petir. U protekle dvije godine potrošili smo previše novca za energetsku obnovu fasada, umjesto da smo poticali druge sustave energetske učinkovitosti, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša, tako da je sada nacionalno financiranje prebačeno na europsko, a poticaji smanjeni. No u konačnici svima će se isplatiti, a najviše bi se isplatilo veće korištenje obnovljivih izvora energije. U Njemačkoj je prije dva mjeseca udio vjetra i sunca u ukupnoj proizvodnji električne energije u jednom danu namirio potrebe svih 82 milijuna građana. Hrvatska koja ima gegtrafski poloižaj bolji od Njemačke ima minimalni udio u korištenju solarnih kolektora za proizvodnju enerigije kao i fotonaponskih čelija za električnu energiju, istaknuo je Ljubomir Majdandžić, vd direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Stoga je i cilj ove konferencije '100 posto obnovljiva Hrvatska' potaknuti mjerodavne na korištenje sunca, vjetra, biomase i ostalih energetski učinkovitih sustava što bi dovelo i do otvaranja novih radnih mjesta ali i energetske neovisnosti zemlje.
  www.hrt.hr

   

  ''100 posto obnovljiva Hrvatska''
  Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji s njemačkom Zakladom "Hanns Seidel" i Udrugom "Neda Prpić Gamiršek" u petak, 1. srpnja, u Splitu, ATRIUM-HOTEL grupa d.o.o. Domovinskog rata 49 A, organizira konferenciju "100% OBNOVLJIVA HRVATSKA". Pozdravne govore prilikom otvaranja konferencije u 9.00 sati će osim zastupnice Petir održati dr. Klaus Fiesinger, regionalni direktor "Hanns Seidela" za jugoistočnu Europu te Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije. Sudionike konferencije očekuju predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije među kojima su: Petar Liese, koordinator EPP kluba u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša, Ljubomir Majdandžić, v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, docent. dr. sc. Goran Krajačić, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Irene Garcia, World Future Council. Europska komisija trenutno izrađuje procjenu učinka novog zakonodavnog okvira za obnovljive izvore energije za razdoblje nakon 2020. godine koji bi trebao biti upućen u proceduru Europskog parlamenta do kraja godine. Upravo je zato Europski parlament pripremio Izvješće na vlastitu inicijativu, u nadležnosti Odbora za industriju, istraživanje i energiju i dijelom Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, u kojem daje svoj doprinos kreiranju novog zakonodavstva EU, a mišljenje Odbora za okoliš izradila je zastupnica Petir. S obzirom na napredak RH u ispunjavanju nacionalnih ciljeva do 2020. godine, ali i imajući u vidu još uvijek neiskorišten potencijal obnovljivih izvora energije u RH koji može biti dodatni poticaj 'zelenom gospodarstvu' i otvaranju novih radnih mjesta te postizanju energetske neovisnosti, cilj ove konferencije je potaknuti sve razine vlasti, javni i privatni sektor da aktivno doprinesu ostvarenju preuzetih obveza. Petir u Split stiže 29. lipnja gdje se pod predsjedanjem potpredsjednika Europske pučke stranke Paula Rangela održava 16. Ljetna škola Europske mreže ideja (EIN) pod nazivom ''Mediteran - geopolitika i europske integracije. Izazovi i šanse'', a kojoj je domaćin hrvatska EPP delegacija koju čine zastupnici HSS-a i HDZ-a u Europskom parlamentu. Više od 200 sudionika iz politike, gospodarstva, poduzetništva, akademske zajednice, političkih konzultantskih kuća, novinara i predstavnika civilnog društva će na desetak panela i okruglih stolova raspravljati o aktualnim izazovima u Europskoj uniji i svijetu. Zastupnica Petir bit će sa svojim kolegom Miroslavom Mikolášikom supredsjedateljica panela o Ljudskom dostojanstvu i bioetici koji se održava 30. lipnja u 14 sati u Hotelu Le Meridien Lav Split.
  www.laudato.hr


  Greenpeace: Studija otkriva da Hrvatska može napustiti fosilna goriva i zaposliti tisuće ljudi
  UOČI konferencije o klimi u Parizu na kojoj će predstavnici 196 zemalja razgovarati o klimatskim promjenama, Greenpeace u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Zelenom energetskom zadrugom, iznio je prijedlog scenarija prema energetskoj neovisnosti Hrvatske te prelasku na 100 posto obnovljive izvore energije, priopćili su iz Greenpeacea. Znanstvena analiza koju je naručio Greenpeace, a izradili stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Zelene energetske zadruge, pokazuje na koji način Hrvatska može iskoristiti vlastite potencijale sunca, vjetra, vode i ostalih obnovljivih izvora energije. Na konferenciji za novinare glavne naglaske su iznjeli energetski stručnjaci Edo Jerkić i Leo Jerkić iz Zelene energetske zadruge, dr.sc. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te Marko Gregović, predstavnik Greenpeacea. "Studija je naručena s ciljem ubrzanja trajne transformacije hrvatske energetike i udaljavanja od fosilnih goriva prema 100-postotnom udjelu obnovljivih izvora energije do sredine stoljeća. Ovo je prvi ovakav scenarij u Hrvatskoj, koji pokazuje da bez ikakvih ekonomskih gubitaka možemo u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije. Time Hrvatska postiže neovisnost o uvozu energenata, otvara zelena radna mjesta, privlači nove investicije i čuva okoliš" uvodno je istaknuo Gregović.

  Potrebne investicije od 13 milijardi eura
  U nova proizvodna postrojenja trebalo bi investirati 13 milijardi eura, no analiza pokazuje da bi se tijekom tranzicije uvelike smanjio uvoz energenata, čime bi se uštedjelo 4 do 5 milijardi eura godišnje. "Utjecaj na porast BDP-a bio bi četverostruk u odnosu na porast cijena energetskog sustava, a otvorilo bi se 65.180 novih radnih mjesta, čak 192.000 ako uključimo radna mjesta za proizvodnju biogoriva. Dodatno bi se izbjeglo 1,8 do 1,9 milijuna tona emisija CO2. Ušteđeni novac mogao bi se upotrijebiti za druge investicije koje bi otvarale dodatna radna mjesta", naglasio je Edo Jerkić iz Zelene energetske zadruge. Uz navedene zaključke koji prikazuju prednosti energetske tranzicije za razvoj zemlje, u analizi su obrađeni prikazi slučaja za pojedine sektore od posebnog interesa za Hrvatsku: kampove, apartmane, hotele, škole, otoke i OPG-ove. Analiza po sektorima pokazuje kako je lako ostvariti pozitivan multiplikacijski učinak primjenom malih distribuiranih izvora energije u kombinaciji s mjerama povećanja energetske učinkovitosti.

  Obnovljiva energetika otvara radna mjesta
  "Za razliku od tradicionalnog shvaćanja da se razvoj energetskog sektora događa kroz razvoj velikih industrija i centralizirane energetske infrastrukture koju predvode velike korporacije poput nacionalnih elektroprivreda i naftnih industrija, iskustva iz zemalja u kojima je postignuta 'zelena transformacija' govore upravo suprotno. Razvoj energetskog sektora događa se kroz razvoj manjih sustava koji će pridonijeti diversifikaciji lokalnih energetskih izvora uz zadržavanje najmanjeg utjecaja na okoliš. Nosioci takvog razvoja su male i srednje tvrtke i pojedinci; on prati njihovu tranziciju i predstavlja model postizanja energetske samoodrživosti na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou", ističe dr. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Obnovljiva energetika podrazumijeva velik investicijski potencijal kao i značajan broj radnih mjesta, posebno u manje razvijenim krajevima, na primjer na otocima i u Slavoniji. "Uz smanjenje troškova energije, dodatno bi se povećala konkurentnost i privlačnost navedenih osnovnih djelatnosti, proširila nova znanja i kompetencije za budućnost i stvorile osnove za društveno poduzetništvo i cirkularnu ekonomiju koje polako ulaze u sve strategije razvoja EU kao dugoročna rješenja za razvoj gospodarstva koje u jednakoj mjeri poštuje ekonomske, ekološke i društvene kriterije održivosti projekata", ističe Leo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.

  "Moramo napustiti prljave projekte"
  "Studija je sada dostupna javnosti, a poslat ćemo je i relevantnim institucijama i strankama koje trenutno razgovaraju o formiranju Vlade. Hrvatskoj je potrebna dugoročna energetska strategija koja se zasniva na održivosti i energetskoj neovisnosti, dakle vlastitim zelenim izvorima. Želimo li ostati turistička zemlja koja se s pravom diči prirodnim ljepotama, moramo napustiti prljave projekte kao što su Plomin C ili bušenje Jadrana i okrenuti se 100% obnovljivoj energetici za koju imamo fenomenalne prirodne potencijale. Već nekoliko godina zaredom u svijetu se više ulaže u obnovljive izvore, nego u sve druge izvore zajedno. Želimo da se i Hrvatska uključi u taj svjetski i europski trend“, zaključuje Gregović.
  www.index.hr


  Prelazak na 100 posto obnovljive izvore energije do 2050. godine mogao bi spasiti velikim gospodarstvima 500 milijardi dolara
  Novo istraživanje je konačno stavilo vrijednost dolara na budućnost energije obnovljivih izvora. Prema novom izvješću Climate Action Networka, ako SAD, Europska unija i Kina krenu prema korištenju 100 posto obnovljivih izvora energije do 2050., to bi im zajedno uštedjelo 500 milijardi dolara. Pomak u tom smjeru mogao bi spasiti živote oko 1,3 milijuna ljudi koji su prerano umrli zbog onečišćenja zraka i stvoriti 3 milijuna novih radnih mjesta do 2030. Ako to nije dovoljno dobar razlog za prelazak na obnovljive izvore energije, spomenimo i kako je istraživanje predvidjelo kako, ako sve zemlje krenu prema 100 posto obnovljivim izvorima, globalno zatopljenje neće prijeći prag od 2 stupnja Celzijusa, za koji znanstvenici smatraju da je “točka bez povratka” za klimatske promjene, navodi sciencealert.com.

  Ako se ciljevi ostvare rezultati će biti impresivni
  Istraživanje je ispitivalo kako su korištenje fosilnih goriva i emisija stakleničkih plinova bili vezani za gospodarstvo, zdravlje i posao na tržištu tri glavne ekonomije, i procjenjuje kakav bi učinak klimatske promjene mogle imati na tim područjima. Europska unija ima za cilj smanjiti najmanje 40 posto svojih emisija stakleničkih plinova ispod razine iz 1990. do 2030. godine. SAD se zalaže za smanjenje emisije stakleničkih plinova ispod 28 posto, koliko je bilo u 2005. godini, a Kina želi dobiti 30 posto energije više iz nefosilnih izvora do 2030. Ako se uspiju držati tih ciljeva zajedno će spriječiti oko 113.000 smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka i spasiti 33 milijarde dolara te stvoriti milijun novih radnih mjesta – što je prilično impresivno. Izvješće ide korak dalje i istražuje što će se dogoditi ako sve zemlje počnu koristiti 100 posto obnovljive izvore energije do 2050. godine, a uštede su poprilično impresivne.

  Hrvatska ne napreduje
  U Hrvatskoj se planira do 2018. izgraditi TE Plomin C – to znači zamjenu postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta, a sve kako bi se izgradio dugoročno siguran i stabilan izvor električne energije. TE Plomin C predviđen je po konceptu suvremenih termoelektrana čiste tehnologije, te će raditi ili na ugljen ili na plin. Radi se o fosilnim gorivima, tako da se Hrvatska i dalje ne okreće obnovljivim izvorima energije, kao niti smanjenju emisije stakleničkih plinova, na što upozoravaju Zelena akcija i Greenpeace Hrvatska. Oni tvrde kako je Plomin C zapravo ekonomski, ekološki i zdravstveno štetan projekt. Ugljen je ekonomski isplativiji, a plin ekološki prihvatljiviji, no HEP je unatoč tome uporan s gradnjom TE na ugljen jer je on energent koji ima najmanji geopolitički rizik dobave. Pravdaju se tome da u svim strateškim dokumentima EU ugljen se i dalje vidi još dugo, barem do 2050. godine kao izvor koji osigurava stabilnost opskrbe električnom energijom.

  Sve više zemalja okreće se obnovljivim izvorima energije
  Iako je napredak spor, cilj nije nemoguć. Naime, početkom godine Costa Rica je uspjela u cijeloj zemlji uvesti 100 posto obnovljivih izvora energije, za samo 75 dana. Kina razvija vjetroelektrane, a već proizvodi više energije vjetra nego SAD nuklearne energije. U SAD-u, Teksas će uskoro prijeći na 100 posto obnovljive izvore energije, a novo istraživanje je pokazalo kako male urbane solarne instalacije mogu napajati Kaliforniju. Njemačka je 2014. pokazala da može pola energetskih potreba osigurati koristeći solarnu energiju. Čak postoje i vjetroturbine na Eiffelovom tornju u Francuskoj.Sve je jasnije da imamo tehnologiju koja može zaustaviti ovisnost o fosilnim gorivima, samo moramo ohrabriti političare i poslovne subjekte u spoznaju da je to prava stvar koju mogu napraviti. Istraživanja bi mogla pomoći. Uostalom, budućnost je već tu.
  Izvor: narod.hr/sciencealert.com

  Pročitano 713 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive