Švedska 100% OIE
  Nedjelja, 25 Listopad 2015 23:03

  Švedska 100% OIE

  U nekim pak državama energetska politika vrlo je visoko na listi prioriteta, prvenstveno ona koja se zalaže za povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, kao što su solarna energija ili energija vjetra. Iako se veliki potrošači energije – samim time i veliki zagađivači – povremeno dotiču ove teme, tek je nominalno podupiru; Sjedinjene Američke Države i Kina još su daleko od bilo kakvog ozbiljnijeg udjela obnovljivih energetskih izvora za pokretanje svojih nacionalnih ekonomija. Za razliku od njih, neke manje zemlje aktivno rade na smanjenju ovisnosti o skupim fosilnim gorivima te povećanju iskoristivosti energije koja im je dostupna, a besplatna. Jedna od takvih je Kostarika, zemlja koja se po mnogočemu može usporediti s Hrvatskom: površine je 51.000 km/2 (Hrvatska 56.600) i ima 4.8 milijuna stanovnika (Hrvatska ima 4,3 milijuna). Kostarika je, naime, podmirila svoje energetske potrebe u prva tri mjeseca ove godine koristeći energiju iz obnovljivih izvora. Još jedna zemlja slična našoj je Danska, koja je u samo jednom olujnom danu uspjela generirati 140% svojih dnevnoenergetskih potreba, koristeći isključivo energiju vjetra. Švedska je također zainteresirana za povećanje udjela čiste energije nauštrb fosilnih goriva; protekle su godine doživjeli jedno od najtoplijih ljeta u svojoj povijesti, popraćenog s velikim požarima. Zabrinuti zbog klimatskih promjena, samo su za solarnu energiju povećali proračun za čak 800%. Švedska, inače, već sada dvije trećine svojih energetskih potreba podmiruje iz alternativnih izvora – hidro i nuklearnih elektrana – no traži sigurnije i isplativije načine. Njihov dugoročni plan je u potpunosti osloboditi Švedsku ovisnosti o fosilnim gorivima, stoga već sada sufinanciraju kupnju električnih automobila, a javnu prijevoznu mrežu u potpunosti će elektrificirati. Osim spomenutog povećanog ulaganja u solarnu energiju, visoko na listi prioriteta je i energija vjetra: u Švedskoj se uskoro gasi nekoliko dotrajalih nuklearnih elektrana, koje će biti zamijenjene upravo vjetroelektranama. Prema procjenama ondašnje vlade, projekt energetski čiste Švedske zaživjet će 2050. godine, čime će prva u svijetu postati potpuno neovisna o nafti.
  znanost.geek.hr


  Švedska želi postati prva zemlja neovisna o fosilnim gorivima
  Švedska vlada je objavila kako želi postati jedna od prvih svjetskih nacija koja će okončati svoju ovisnost o fosilnim gorivima. U skladu s tim ciljem će iz budžeta za 2016. potrošiti dodatnih 546 milijuna dolara na obnovljive izvore energije i akcije povezane s klimatskim promjenama.Rok za dostizanje ovog ambicioznog cilja još nije poznat, no kako su lani najavili planove za grad Stockholm, koji bi postao neovisan o fosilnim gorivima do 2050., moguće je da se radi o sličnom vremenskom okviru. Možda se može činiti kako je ovaj cilj vrlo teško postići, no Švedska već dobiva dvije trećine električne energije iz ne-fosilnih izvora energije, pretežno putem hidroelektrana i nuklearnih elektrana, a sada će se usredotočiti na povećanje potencijala energija dobivenih putem solarnih i vjetro elektrana, a također će raditi na više održivom načinu rada industrije transporta. Većina povećanja proračuna financirat će se većim porezima na benzinska i dizel goriva. Vlada Švedske se odlučila na ovaj potez nakon što je Švedska prošlog ljeta pretrpila ekstremne toplinske valove i jedan od najgorih požara i obvezali su se poduzeti razne akcije kako bi zaštitili svoje građane od posljedica klimatskih promjena u budućnosti. Najveći poticaj će dobiti solarna energija - 58,4 milijuna dolara godišnje između 2017. i 2019. godine, što je osam puta više od trenutnog proračuna. Također, novac će se trošiti i na razvoj pametnih energetskih mreža, tehnologija za pohranu obnovljive energije, razvoj sustava električnih autobusa, subvencija za ekološka vozila, strategija za klimatske prilagodbe i adaptacije stambenih objekata kako bi bili energetski učinkoviti. Savjetnik švedskog premijera, Johan Rockström, je na press konferenciji izjavio kako 2015. godina pruža šansu da se u dogovoru sa svim zemljama svijeta promijeni smjer prema novom razvojnom putu, te uspije u stvaranju blagostanja za sve ljude i to ne po cijeni koju će platiti planet Zemlja već u suradnji s njim. Švedska nije jedina zemlja koja će raditi na neovisnosti o fosilnim gorivima; Havaji su nedavno najavili svoje planove da postanu prva američka država koja će se opskrbljivati isključivo obnovljivom energijom, Kostarika se već 75 dana napaja se energijom iz 100% obnovljivih izvora, a Danska je u srpnju uspješno proizvela 140 % električne energije iz energije vjetra. Rezultati su dobri, no za sada još ne postoji način za pohranu obnovljive energije za kasniju uporabu. Nadajmo se da će Švedska imati uspjeha u razvoju novih tehnologija za pohranu energije, te da će ovaj primjer slijediti i sve ostale države svijeta kako bi Zemlju očuvali i za buduće naraštaje.
  nexus-svjetlost.com

  Pročitano 1197 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive